Essentials,  Gear,  Run,  Trailrunning

De paklijst voor de 5 daagse trail door Parc des Ecrins

Het verslag van de 5 daagse trailtocht van Sanne en Edo heb je hier kunnen lezen. Naar aanleiding van haar verslag kreeg Sanne vaak de vraag: Hoe neem je al je spullen mee als je 5 dagen lang door de bergen aan het rennen bent? En vooral: Wat neem je mee? Sanne schreef er een blog over:

De paklijst  

Zo’n tripje van 5 dagen van hut naar hut bleek qua bagage nogal passen en meten. Zoals het een echte vrouw betaamt, was het natuurlijk even slikken bij het besef dat er maar eén paar schoenen mee kon. Ook mijn dag- en nachtcrèmepjes bleven achter en samen deelden we heel romantisch een tandenborstel. Nadat alle luxe geëlimineerd was bleef alleen het hoognodige, en vooral noodzakelijke over.  

Iets aan, een reserve (thermo)setje mee, regenkleding en een donsjas. Wat EHBO spullen en een noodmaaltijd en wat gelletjes en repen voor het geval we echt ergens zouden stranden. In de namiddag dient een smeltwaterbeekje als wasmachine en terwijl de dagoutfit droogt, zit ik met ongekamd haar in mijn thermokleding te dineren bij kaarslicht.  

Nathan Vapor Howe racevest 12 liter.  

Het woord racevest zegt het eigenlijk al. Dit vest van Nathan Sports is gemaakt om mee te racen. Het zit zo vast als een huis wanneer je rent, en geeft je toch de mogelijkheid om het nodige mee te nemen. Zowel leeg als vol sluit het mooi aan en zorgt het ervoor dat je spullen compact op je rug zitten. Heel precies is het natuurlijk niet te zeggen, maar ik heb de indruk dat we er misschien wel stiekem een 14liter vest van hebben gemaakt. De uit-te-rekken zachte stof maakte dat dit goed mogelijk was. Overigens is de 12L vooralsnog alleen in de V.S. te koop. In Europa kun je wel natuurlijk wel andere formaten van Nathan vinden.

De waterzak van 1,8 ltr hebben we leeg gelaten. Omdat die gemakkelijk te vullen waren in de bergbeekjes hebben we eigenlijk alleen de softflasks (2x500ml) gebruikt. Wanneer je een beetje nadenkt over de plek waar je je begeeft (staat er stroomopwaards een kudde schapen te grazen dan zou ik even wachten) kan je jezelf prima van water voorzien.   

Raidlight Responsiv vest 20 liter.  

Uiteraard was de zwaarste tas niet voor mij. Zoals het een echt man betaamt, heeft Edo een groot deel van onze spullen gedragen. Dit paste allemaal net in het Responsive vest van Raidlight. Het vest zelf is licht, maar biedt ruimte zo’n 20 liter aan spullen. Wij hebben de ruimte over het algemeen maximaal benut maar tijdens ons ochtendtripje naar de Glacier Noir hadden we er eigenlijk nauwelijks iets in. De rugzak is dan klein te maken tot een klein zakje waarin al je spullen nog steeds mooi samengepakt zitten.  

Heb je stokken bij je, dan zijn deze eventueel weg te bergen aan de voorkant op de momenten dat je ze niet gebruikt. Binnen no-time weer te pakken.   

Aan de voorkant is er tevens ruimte voor twee 600ml softflasks. Deze zijn voorzien van de Raidlight-bekende opstaande drinkslang. Een topuitvinding als je het mij vraagt want het bespaart je een nekhernia of een valpartij op de momenten dat je even snel een slok neemt tijdens het lopen.   

Northface Thermoball jacket & Montane featherlite Jacket 

Nooit weet je precies hoe het weer zal zijn in de bergen. Te allen tijden wil je dus voorbereid zijn op kou of regen. Beiden hadden wij een donsjas mee (die behoorlijk klein te maken was). Ook in de avonden, die we overigens over het algemeen gewoon om negen uur in bed lagen, was het fijn om buiten een jas te hebben.

Northface Ultra MT GTX Lady & Salomon Speedcross Pro 

Even was ik bang dat het profiel van de Ultra MT misschien net iets te grof was voor dit terrein maar met het oog op onvoorspelbare weersomstandigheden, ruw gebergte en gletsjer sneeuw leken ze een betere keuze dan al het andere dat in de kast staat. En geen moment spijt gehad. Want zelfs na 95km liepen ze nog heerlijk! 

Ook de Speedcross Pro hebben een wat grover profiel en zijn eigenlijk gemaakt voor wat zachtere ondergronden. Maar ook hier was er niet de ervaring dat het te grof was. Geen grote glijpartijen op losliggend puin. Misschien juist daar wel extra prettig omdat ze goed grip gaven op de zachtere grond eronder.  

Raidight Ultralight MP+ waterdichte jas & Stretchlight waterdichte overbroek.  

Superlicht! (samen 275gram) samen op te rollen tot een heel klein licht balletje. Dat de tijd van zwetende rubber regenjassen voorgoed voorbij is, wordt met dit setje wel duidelijk. De jas en broek zijn beide waterdicht maar ook nog ademend en flexibel doordat ze gemaakt zijn van een soort stretchmembraan. 

Salomon Bonatti WP Jasje en broek 

Ook deze regenkleding is super licht en makkelijk klein te maken om op te bergen. Dit jasje heeft me al heel wat regenbuien droog gehouden. Daarbij bleek de broek tijdens onze sunrise tour op de Glacier Blanc een goede windstopper. Bij gebrek aan ruimte voor wintersportgear voldeed ie prima in combinatie met een thermolegging.   

Fusion Sli t-shirtjes. 

Een lichter shirtjes, dan dit shirtje van Fushion, heb ik niet eerder aangehad. Super licht en luchtig en daarmee geen gram of cm2 te veel op het moment dat ie in de rugzak zat. Door de dunne elastische stof ook bij hoge temperaturen geen enkel moment het idee gehad dat ik oververhit raakte. Ideaal voor lange, warme tochten.

Raidlight Cuissard Lady Short & Fusion Run short heren 

Niet de zwaarste rugzak, maar wel het zwaarst beladen op mijn benen. Omdat iedere centimeter telt bleken de zijvakken aan deze short super goed van pas te komen.  Ideaal om ’s ochtends wat jelletjes of repen in weg te stoppen. Het bespaard je onderweg een hoop gegrabbel in je rugzak. 

Ook het herenshort van Fusion was een bewuste keuze. Licht en luchtig en tevens voorzien van een strakkere binnenbroek. Ubersexy natuurlijk en het maakte dat er een boxershort van de paklijst af kon 😉 

Fusion hot armwarmers 

In de ochtend is het koud, zeker op een Gletsjer. Daarbij wil je ook graag dat je droge setje in principe droog blijft en in je tas. Met die reden heb ik in de ochtenden armstukken gebruikt. Gemakkelijk aan en uit te trekken zonder dat het meteen een hele verkleedpartij wordt.  De siliconestrip aan de bovenrand zorgt er voor dat ze blijven zitten. Ook wanneer je met stokken en rugzakken in de weer bent.  

And last but not least… Sokken! 

Goede sokken kunnen je trip maken of breken. Het was voor mij nog even de vraag of ze eigenlijk niet al te ver afgedragen waren maar ik heb mijn Nike compressiekousen meegenomen. Lang geleden gekocht dus geen idee welk type. Voor wat extra steun prettig, maar zeker ook ter bescherming van mijn tere kuitjes op stukken met meer struikgewas.  

Edo had  Fusion C3 RunsokkenTopsokken, die wat extra steun bieden aan je voet. Daarbij zorgt het materiaal er voor dat je geen blaren of zweetvoeten krijgt. Ook voor je omgeving wel zo prettig, gezien er maar twee paar mee konden.  

EHBO: 

 • Drukverband 
 • Paracetamol 
 • Isolatiedeken 
 • Tape 

Overig: 

 • Iedere dag een lunchpakketje vanuit de hut 
 • Kaarten van het gebied.  
 • Kompas 
 • Mobiele telefoon zonder bereik 
 • SIS gelletjes voor nood 
 • Powerbar wafels (De vroegere pennywafel maar dan lekker!!) 
 • Onvoldoende contant geld. (let op! Wij konden nergens binnen Parc des Ecrins met een niet-Franse betaalkaart betalen 
 • Tandenborstel 
 • Mini lichtgewicht handoek 
 • Zonnebrand 
 • Petje en Buff 

Het blijkt. Aan ons lijf geen polonaise deze week. Redelijk back to basic.  

In gebieden als bijvoorbeeld de Mont-Blanc is nog te overwegen om gebruik te maken van de ‘tassentaxi’. Je slaapspullen worden dan voor je vervoerd. In Parc des Ecrins is dit geen optie. Het is meeslepen wat je nodig denkt te hebben, zowel voor de dag als de nacht.  

Wat ik er van denk: Badderen in smeltwater is heerlijk! (wanneer je er eenmaal doorheen bent). Bij iedere avond spaghetti weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Je haar blijft na drie dagen zonder shampoo gewoon in model staan. En het hebben van maar één outfit voor de dag scheelt in ieder geval een hoop keuzestress… Just Enjoyyy!!! 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vijf =