Avontuur

Gravelfiets: lease a bike

Als een racefiets en een mountainbike samen een kind zouden kunnen krijgen, dan werd dat een gravelbike. Je hoort steeds meer mensen over een gravelbike, maar er zijn ook mensen die geen flauw idee hebben wat dat nou weer voor fiets is. Laat staan waarom je een gravelbike zou kopen als je al een racefiets en een mountainbike hebt.

Waarom een gravelbike?

Die laatste vraag stelde ik mezelf voor de aankoop van mijn nieuwe gravelfiets ook. Wat is de meerwaarde van een gravelbike?

Wat mij aantrok bij het ‘gravelbiken’ is de flexibiliteit van de gravelfiets: je kan er zowel op verharde als onverharde wegen mee rijden. Met een mountainbike kun je natuurlijk ook op het asfalt rijden, maar dan ga je niet bepaald snel vooruit. De mountainbike is echt gemaakt voor de trails. En met een racefiets kun je hard over het afvalt scheuren, maar in het bos wordt dat dan weer lastig. In vergelijking tot wielrenfietsen hebben gravelfietsen extra brede en stevige banden. Dit garandeert dat je band niet lek gaat als je met de fiets een grindweg neemt. Het beste van twee werelden dus.

Woon-werkverkeer met de gravelbike

Daarnaast leek het mij ook superhandig om de gravelbike te gebruiken voor woon-werkverkeer. Sinds augustus vorig jaar heb ik een nieuwe baan en dat betekent dat ik wat verder moet rijden, namelijk 15 kilometer enkele reis. Met de gewone fiets vind ik dat wel erg ver. Althans dan ben ik wel erg lang bezig met het stukje van huis naar werk. En andersom. Met de racefiets is dat wel goed te doen, maar ik zie mezelf niet in weer en wind op de racefiets naar mijn werk crossen. Bovendien heb ik ook vaak een rugzak op mijn rug. Een e-bike zie ik niet zitten, maar een gravelbike zag ik juist heel erg zitten!

Bij mijn huidige werkgever bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van ‘Lease a bike’. Dat is een programma dat het mogelijk maakt om een ​​fiets te leasen voor een bepaalde periode tegen een vast maandelijks bedrag, vergelijkbaar met het leasen van een auto.

Fietsplan: Lease a bike

Het voordeel van Lease a bike is dat je geen hoge initiële kosten hebt voor de fietsaankoop, het is fiscaal aantrekkelijk en ook qua onderhoud en verzekering is het goed geregeld. Na de leaseperiode kan je ervoor kiezen om de fiets terug te geven, te upgraden naar een nieuw model of de fiets tegen een restwaarde aan te schaffen. Ik zag alleen maar voordelen van die regeling en via een aangesloten fietsenwinkel kocht ik de Diverge Sport Carbon Gravelfiets van Specialized. Of beter gezegd: ik lease die fiets. En ik ben er superblij mee, al is het (nog) niet echt mijn eigendom.

Want leasen is dus anders dan kopen. En zoals ik zei; ik zag alleen maar voordelen aan die regeling. Maar voordat je een leasecontract aangaat is het natuurlijk goed om na te gaan of dat voor jou ook geldt. Zo kan een dergelijke leaseconstructie van invloed zijn als je een hypotheek wilt afsluiten. Zo kun je mogelijk minder lenen door het leasen van een fiets. Dat is iets wat ik mij van te voren niet had gerealiseerd.

Meer avonturen op de gravelbike

Los daarvan ben ik hartstikke blij met mijn gravelbike en heeft hij al mijn verwachtingen over flexibiliteit en avontuur nu al waargemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de gravelbike in de wintertijd voornamelijk heb gebruikt voor mijn plezierritjes. Maar nu de lente weer aanbreekt, ga ik zeker veel vaker op de gravelfiets naar het werk. Nu de avonden langer worden is het ook makkelijker om na het werk nog een extra lusje te maken op de gravelfiets. Verder heb ik plannen voor langere tourtochten en fietsvakanties, want daar leent deze fiets zich ook uitstekend voor. Op naar nog meer avonturen op de gravelbike!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − elf =