Erlinde voor het stromingsbad bij Louise
Triathlon

Privé zwemtraining: SwimmbyLouise

Als je aan triatlon doet ontkom je er niet aan: zwemmen! Voor de meeste triatleten is zwemmen het meest gevreesde en moeilijkste onderdeel van de sport. In tegenstelling tot fietsen en hardlopen is zwemmen namelijk supertechnisch.

Je komt er niet mee weg als je conditioneel gezien sterk bent, maar de (borstcrawl)techniek voor geen meter beheerst.

Zwemmen en triatlon

Toen ik een aantal jaren geleden startte met triatlon, was dat bij mij het geval. Ik kon nog geen 25 meter borstcrawl zwemmen. Dat is inmiddels wel anders gelukkig. Na veel oefening, geduld en doorzetten gaat het zwemmen nu best prima. En waar ik zwemmen vroeger een ‘noodzakelijk kwaad’ vond, vind ik het nu zelfs leuk en fijn om te doen.

Neemt niet weg dat zwemmen een technische sport blijft, en dat er nog steeds het nodige aan mijn techniek te sleutelen is. Ik speelde daarom al een tijdje met de gedachte om een keer een personal zwemtraining te doen. Tijdens zo’n persoonlijke zwemtraining kun je gerichter werken aan je zwakke punten en sneller verbetering zien. Althans daar ging ik van uit.

@SwimmbyLouise

Via Instagram kwam ik in contact met het bedrijf van Louise Gepkens: SwimmbyLouise. Ik zag o.a. een tof filmpje van haar bijzondere ‘endless pool’/ stromingszwembad. Louise geeft daar privé zwemtrainingen aan zwemmers, waterpoloërs en triatleten. Kortom: iedereen die zijn of haar zwemskills naar het volgende niveau wil brengen.  

Echt iets voor mij dus! Afgelopen woensdagavond mocht ik een duik nemen in het stromingszwembad van Louise. Ik koos ervoor om een uur zwemtraining te volgen. Al kun je ook kiezen voor 30 minuten of 45 minuten (als een uur je wat te lang is).

Het was afgelopen week nou niet bepaald zomers weer, het was nat en koud. Maar woensdagavond leek het mee te vallen. Het stroomzwembad staat in de openlucht en is gelegen op een prachtige, landelijke locatie in Didam. Het water is voorverwarmd tot een temperatuur van 27/28 graden. Als het buiten koud is, kan er een kap over het zwembad. Dat was in mijn geval niet nodig.

Stromingszwembad

Het stromingszwembad heeft een motor die de afstand, tijd en snelheid regelt. Je zwemt dus ‘tegen de stroom in’ en kan daardoor eindeloos blijven zwemmen. Het is heel even wennen aan de stroming, maar dat kwam snel goed.

Tijdens het inzwemmen kon Louise bekijken hoe mijn zwemniveau was en waar we mogelijk aan konden werken. Ook kon ik zelf aangeven waar ik volgens mij winst te behalen viel. De manier waarop Louise aanwijzingen en tips gaf, vond ik echt superfijn. Ze legt het heel duidelijk uit en is heel relaxed. Gedurende de training maakt Louise gebruik van video-beelden. Heel waardevol om te zien hoe je precies zwemt. Dankzij de tips van Louise kon ik in een uur tijd al flink wat verbeteren.

Ik merkte dus direct progressie. Niets motiverender dan dat toch?

Zwemmen is voor iedereen

Louise is niet alleen een fijne zwemtrainer, ze is ook een gepassioneerde jonge ondernemer. Het idee van haar bedrijf is ontstaan uit een passie voor haar sport ‘wedstrijdzwemmen’. Louise zwom zelf op regionaal en nationaal niveau. “Het leuke aan haar bedrijf is dat iedereen haar doelgroep is”, zegt Louise. Ze wil zowel jong als oud bereiken met haar bedrijf. “Zwemmen is niet alleen een sport, maar wordt ook vaak gebruikt voor het herstellen en sterker maken van de spieren. Zwemmen is voor iedereen!”

Ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. Na de zwemtraining van Louise heb ik de smaak nog meer te pakken gekregen. Het voelt fijn om vooruitgang te boeken, en ik verwacht dat dit niet de laatste keer is dat ik bij Louise heb gezwommen. Dit smaakt naar meer.

Meer weten of een proeftraining doen?

Ben je ook benieuwd naar de aanpak van Louise? Of wil je een (proef)training doen? Kijk voor meer informatie op de instagrampagina van Louise of stuur haar een mailtje via: swimmbylouise@gmail.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × een =