Raceverslagen,  Run,  Trailrunning

Veluwezoom Trail 2023: een warm avontuur

Vandaag, op zaterdag 15 juli, deed ik weer eens mee aan een hardloopevenement – een trailrun, beter gezegd. In tegenstelling tot traditionele hardloopwedstrijden, draait een trailrun niet om snelheid, maar om het genieten van de natuurlijke omgeving. En dat is precies wat ik van plan was te doen!

Het inpakken van mijn tas voor de wedstrijd en het klaarleggen van mijn kleding was dit keer een stuk eenvoudiger dan bij mijn afgelopen wedstrijden. Want dat waren triatlons. Bij triathlons moet je aan zoveel dingen denken, zoals zwemspullen, fietsuitrusting en hardloopkleding. Maar vandaag hoefde ik me alleen druk te maken over het hardlopen.

Ik had besloten om deel te nemen aan de 12 km afstand van de Veluwezoom Trail. Het was een van de kortere afstanden waaruit ik dit weekend kon kiezen, maar voor nu leek dat prima. De langere afstanden komen later wel weer.

Losse veter

Gewapend met mijn rugzak vol water en stevige trailschoenen vertrok ik, samen met een groot aantal andere enthousiaste trailrunners, nadat het startschot had geklonken. Na ongeveer 500 meter rennen, ontdekte ik tot mijn schrik dat mijn veters los zaten. Ik besloot nog even door te rennen met losse veters, maar ik wist dat ik dat natuurlijk geen 12 km door het bos zou volhouden. Dus maakte ik even een korte pitstop om mijn veter te strikken.

Het parcours leidde voornamelijk door het bos, waar de schaduw voor verkoeling zorgde. Desondanks vond ik het echt bloedheet. Deze trailrun van 12 km had geen verzorgingsposten langs de route, laat staan dat er sponsen werden uitgedeeld. Dus ik moest niet op verkoeling rekenen.

Hoewel snelheid niet het belangrijkste was bij deze trailrun, was er wel degelijk een prijsuitreiking. Mijn doel voor vandaag was om flink door te lopen en dit als een pittige training te beschouwen. Natuurlijk zou het geweldig zijn als ik daarbij een podiumplek zou halen, maar al in de eerste kilometers merkte ik dat het vandaag niet mijn allerbeste dag was.

Parcours

Net toen ik mijn veter had gestrikt, gebeurde het volgende debacle: ik verzwikte mijn enkel. Het was even pijnlijk, maar gelukkig was er geen echte schade! Dus ik besloot gewoon door te lopen. De route had een paar uitdagende stukken met mul zand en klimmetjes, maar het werd niet zo steil dat ik moest gaan wandelen. Gezien de hitte was ik ontzettend blij met het water dat ik had meegenomen. Veel drinken hield me op de been.

Ondertussen werd ik ingehaald door een dame. Ik had geen idee op welke plaats ik nu lag, maar het stak toch een beetje om door een dame te worden ingehaald. Gedurende het grootste deel van de weg had ik haar nog in het vizier, en tegen het einde van de route stopte ze even, boog voorover, en ik dacht dat het echt niet goed met haar ging. Maar toen ik dichterbij kwam en wilde vragen hoe het met haar ging, rende ze plotseling weer verder. Bewonderenswaardig hoe ze zich herpakte.

Finisher

Vanwege de hitte kon ik niet echt genieten van de trail en keek ik vooral uit naar de finish en wat verkoelend water! Mijn eigen water was zo’n 2 km voor de finish helemaal op. De geluiden van de speakers klonken als muziek in mijn oren, en met nog 500 meter te gaan… daar was eindelijk de finish! Ik werd verwelkomd met een alcoholvrij biertje en water. Mijn eindtijd was 1 uur, 5 minuten en 40 seconden, wat resulteerde in een 6e plek bij de dames. Niet slecht!

Dit was een mooie start van het weekend! Ik heb de smaak van het trailen weer te pakken. De volgende keer kies ik wel voor een langere route. Maar voor nu kijk ik terug op een leuke dag in de mooie natuur van de Veluwezoom.

Over de Veluwezoom Trail

De Veluwezoom Trail is een jaarlijks trailrunning-evenement georganiseerd door Cairn Adventures. Het biedt deelnemers de mogelijkheid om te genieten van de prachtige natuur en uitdagende paden van het Veluwezoom-gebied in Nederland. Met verschillende afstanden, variërend van 10 kilometer tot 56 kilometer, en met wandelwedstrijden en een kidsrun is er voor elk niveau en ambitie wat wils. Cairn Adventures zorgt voor een goed gemarkeerd parcours en en verzorgingsposten. Het is een tweedaags trailrun evenement, met een gezellige sfeer en een pastaparty op zaterdag avond. Meer info vind je op de website van de Veluwezoom Trail.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × drie =