Outdoor

Inpakken en wegwezen! Een nieuwe 48 Hour Challenge?

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden; mijn 48 Hour Challenge’Oftewel kamperen en hiken in de Franse Alpen op 2000 meter hoogte. In de maand oktober, dus lag er al sneeuw in de bergen. En daarvoor op en neer naar Frankrijk rijden met de auto, dat wil zeggen in totaal zo’n 1500 kilometers voor een weekendje. Gekkenwerk, maar het was een geweldig avontuur.

Wandelen en winterkamperen

In 2016 deed ik dat en ik zou het zo weer doen. Want voor dit soort tripjes mag je me ‘s nachts wakker maken. En die bergen, ik kan ze niet weerstaan! Niet alleen om in te rennen. Maar ook om te wandelen, of beter gezegd: hiken. Dus dat was wat ik die oktober in Frankrijk ging doen, hiken en (wild)kamperen in de bergen. Dat betekende slapen in een tentje in de sneeuw. Ik werd destijds niet gehinderd door te veel verstand van zaken 😉 Ik had nul ervaring met winterkamperen en überhaupt met kamperen in de bergen en trektochten, had ik geen idee wat ik kon verwachten en wat ik mee moest nemen aan spullen en kleding. Naast mijn tent en een hele warme slaapzak.

Wat te dragen tijdens het wandelen in de bergen?

Ik snapte natuurlijk nog wel dat ik warme- en thermokleding nodig had voor de tocht en overnachting. Maar mijn ski-jas was nogal zwaar en misschien kon ik beter voor laagjes gaan? Ja zeker, die 48 uur in de Franse Alpen waren een goede les wat dat betreft. Want de meeste wanderlaars en outdoorsporters gebruiken het ‘drie lagen systeem’. Waar de onderlaag, zoals thermokleding, zorgt voor de afvoer van transpiratie en het drooghouden van de huid. Een tweede laag -zoals een fleecetrui isloleert- voert het transpiratievocht verder af. De derde laag (een jas) beschermt tegen kou, wind en regen.

Tijdens mijn 48 hour challenge en het kamperen kon ik niet te veel kleding meesleuren omdat ik het allemaal op mijn rug moest dragen. Ik mocht dus maar een paar items meenemen. Ik was in ieder geval heel blij met de keuze om een merinowol thermoshirt aan te trekken. Dat shirt heb ik zo’n beetje het hele weekend gedragen.

Thermokleding

De meeste wandelaars en outdoorsporters hebben wel thermokleding in de kast hangen. En hetzelfde geldt voor wintersporters, al is thermokleding niet alleen voor koude omstandigheden. Ook in de zomer kan een thermoshirt goed van pas komen omdat het ervoor zorgt dat je lichaam op temperatuur blijft. Bijkomend voordeel is dat je geen schuurplekken krijgt, omdat het naadloos is en goed aansluit op de huid. En dat is natuurlijk ideaal tijdens het hiken met een grote rugzak.

Tijd voor een nieuwe challenge!

Inmiddels is het september 2020 en het duurt dus niet lang meer of het is oktober. Eigenlijk vind ik het weer tijd voor een nieuwe 48 hour challenge. Ten tijde van corona is het dit jaar wel een extra uitdaging, om te reizen en zo’n tripje te maken. Maar ergens in Duitsland kamperen in de bergen, lijkt me gaaf en haalbaar!

In de koffer

Een ding is zeker: dan neem ik sowieso een thermoshirt mee. Via de
webwinkel Thermokleding.nl ontving ik een superfijn thermoshirt van merinowol, de Icebreaker Merione Bodyfit 200. Het fijne aan het shirt is dat je het gedurende het hele jaar kan dragen. Van nature past de merinowolvezel zich namelijk aan het lichaam aan. Daardoor verwarmt het shirt als het koud is en verkoelt als het warm is. Heel handig, want zo kan ik dit shirt in elk seizoen gebruiken. Een ander goot voordeel is dat dit shirt niet gaat stinken en je kunt het achter elkaar dragen, zonder dat het gaat stinken. ’s Avonds even uithangen en goed ventileren is voldoende.

Nieuwe vinkje op de Bucketlist

Nu is alleen nog de vraag: waar ga ik precies heen in Duitsland? Er is een plek in Duitsland dat al jaren op mijn bucketlist prijkt en dat is Slot Neuschwanstein. Het kasteel waar het Walt Disney kasteel is gebaseerd. Neuschwanstein ligt in Beieren en tegen de Oostenrijkse grens aan. De natuur met de vergezichten lijkt me super en perfect om te hiken. Helemaal als de bomen getooid zijn met de herfstkleuren, moet het er wel prachtig zijn. Ik kan niet wachten!

En tot die tijd geniet ik nog van de mooie omgeving in mijn ‘achtertuin’; het Nationale Park de Veluwezoom.

*deze blog kwam tot stand in samenwerking met Thermokleding.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 + 9 =