Outdoor,  reizen

48 Hour Challenge: kamperen in de Alpen

48 Hour Challenge: kamperen in de Alpen

Als iemand je uitdaagt te gaan kamperen in de bergen. Op 2000 meter hoogte. In oktober. In de Franse Alpen, op ongeveer 1100 kilometer rijden met de auto. En je hebt daarvoor een weekend. Dus welgeteld 48 uur. Wat zeg je dan? Dan zeg je wat een krankzinnig idee. Ik doe mee! Count me in, we gaan op avontuur. 

48 hour challenge

Althans, dat zei ik, want voor tripjes mag je me ’s nachts wakker maken. En die bergen… ik kan ze niet weerstaan. Na de Mont Blanc Marathon was het me nog duidelijker. Bergen. Ik houd van ze. Niet alleen om in te rennen. Maar alles wat je maar in de bergen kan doen. Skiën natuurlijk. Als er iets nog leuker is dan hardlopen, dan is het skiën. Maar skiën was niet waar deze 48 hour challenge om draaide.

Tent

Het zou gaan om een flinke hike, eventueel wat trailrunning door de bergen en slapen in een tentje. Ik vond het een briljant plan en afgelopen weekend deed ik daadwerkelijk mee aan deze 48 hour challenge. En zoals je al opmaakt uit deze blog. Ik heb het overleefd.

Zout Fotografie

Het brein achter dit idiote idee is fotograaf Rein Rijke a.k.a. Zout Fotografie. Voor zijn werk als fotograaf ‘moest’ hij de bergen in en dat gaf mij de mogelijkheid om een kijkje in de keuken te nemen van een waanzinnig goede fotograaf. Zo kon ik leren van de meester. Ik houd van overdrijven, maar hieraan is geen woord gelogen. Hij is echt heel erg goed.

Redbull Illume

Rein is sinds 2014 begonnen als Freelance fotograaf. Hij heeft dit jaar de finale bereikt van de prestigieuze fotowedstrijd Redbull Illume. Redbull Illume is de grootste internationale fotowedstrijd voor fotografen die extreme en avontuurlijke sporten in beeld brengen. Deze wedstrijd wordt één keer in de drie jaar gehouden en voor de afgelopen editie waren maar liefst 40.000 inzendingen. De genomineerde foto van Zout Fotografie behoorde uiteindelijk tot de laatste 5 finalisten. Niet de minste dus.

Pico de Orizaba

Terug naar die 48 hour challenge. Door het onderstaande filmpje is dat idee voor een 48 hour challenge ontstaan. In deze video besluiten 4 vrienden om Pico de Orizaba, de derde hoogste piek in Noord-Amerika, te beklimmen en daarna naar beneden te skiën. Dat alles in een weekend; in hun geval 55 uur.

Uitdaging

Onze challenge was dan wel geen expeditie, in de zin van een bergbeklimming, maar nog steeds een stevige uitdaging. Hiken en kamperen in de bergen. In oktober. Zeker een uitdaging voor iemand zoals ik. Niet gehinderd door teveel verstand zaken 😉 Natuurlijk heb wel eens outdoor vakanties gedaan. Canyoning, Via Ferrata, raften, rotsklimmen, dat soort dingen. Maar een doorgewinterde alpinist of padvinder ben ik nog lang niet. Wat dat betreft viel ik afgelopen weekend behoorlijk door de mand.

Geen padvinder

Dat ik van bergen houd wil nog niet zeggen dat ik ook daadwerkelijk kan navigeren door de bergen. Ik ben eigenlijk alles behalve een padvinder. Helaas. We gingen kamperen maar ik had geen flauw idee wat ik daar precies voor nodig had. Behalve natuurlijk de overduidelijk tent, matjes en slaapzakken. Dat laatste was al een dingetje. Want mijn slaapzak heeft als comfort temp 6 graden (voor vrouwen). Dus dat is natuurlijk veel te koud als je in oktober op 2000 m hoogte gaat camperen.

48 Hour Challenge: kamperen in de Alpen

Slaapzak

Het bleek nog niet zo makkelijk om een goede slaapzak te regelen. De slaapzakken die mij te leen werden aangeboden waren prima maar ook niet dik genoeg. Uiteindelijk kon ik van Kees (mijn trainer en oud marinier) een slaapzak en een liner lenen. Vooral die liner (een soort van speciale deken uit het leger) bleek uiteindelijk heel relaxed te zijn. Aangezien we uiteindelijk in de sneeuw zouden overnachten. Iets wat trouwens niet echt van te voren gepland was.

Go with the flow

Dat was dan ook het thema van het weekend. Alles veranderde constant. De bestemming, de route enz. Daar moest ik wel even aan wennen. Blijkbaar ben ik door het hardlopen heel doelgericht. Op naar de finish. Maar zo werkte het dit weekend niet. Want hoe avontuurlijk ook, het allerbelangrijkste is wel veiligheid. Je bent afhankelijk van alle (weers)omstandigheden. Daar moet je op inspelen.

Slapen onder de sterren

Maar wat de ervaring des te mooier maakte. Op vrijdag gooide ik alles in de auto en ’s avonds sliep ik onder de sterren bij een volle maan. Waanzinnig! Het mag dan wel een 48 urige-uitdaging zijn, ik heb zoveel meegemaakt, gezien en geleerd in dat ene weekend, dat ik er nog niet over uit gepraat ben. Wordt vervolgd dus…

48 Hour Challenge: kamperen in de Alpen

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 − vijf =