Food & Health,  Sport & voeding

My Vice | Alcohol vs. sport

“What’s your vice?” vroeg de eigenaar van een hip koffietentje in Quebec, Canada mij ongeveer 2 jaar geleden. Ik was onderweg van het vliegveld in Toronto naar New Brunckwick, waar vrienden woonden. Een reis van ongeveer 1500 km. Niet iets wat je in de eentje met de auto in een dag doet. Dus maakte ik van de gelegenheid gebruik om tijdens mijn roadtrip wat plaatsen te bezoeken en daar te overnachten. Zoals de stad Quebec, ook wel het ‘Parijs’ van Canana genoemd. Een must-see als je in de buurt bent! Ik vond het echt een te gekke stad.

Guilty pleasure

Anyway, daar was ik dus in een koffietentje beland met de lekkerste taarten, koekjes, broodjes en soepen. Eigenlijk zag alles er wel goed uit, dus wist ik niet wat ik moest kiezen en dus vroeg ik de eigenaar om advies. Op zijn beurt vroeg hij mij naar mijn ‘vice’. Mijn beheersing van het Engels liet me even in de steek. Wat betekende vice ook alweer? Van de eigenaar begreep ik dat het zoiets was als ‘guilty pleasure’ of iets negatiever: slechte gewoonte. Hield ik van vet, suiker of zout? Uhmm, ja nou van dat alles dus. Maar als ik dan echt moet kiezen, kies ik voor zout. En vet! Chips of friet bijvoorbeeld. Heerlijk! Soms…

Eerlijk…

Maar friet en chips kan ik heel goed links laten liggen. En koekjes en chocola ook. Dus als ik echt eerlijk antwoord geef op de vraag: what’s your vice? Dan vrees ik dat het antwoord alcohol is. Niet direct het zware geschut. Een Gin-tonic sla ik gerust over. Likeuren zijn niet aan mij besteed. Whiskey (althans sommige) kan ik zeker waarderen, maar daar kan ik gerust zonder.

Niet gecompliceerd

Anders is het met bier of wijn. Een (speciaal) biertje vind ik onweerstaanbaar. En voor wijn geldt hetzelfde. Het gaat me daarbij om de smaak, maar ook het feit dat de alcohol er even de ‘scherpe kantjes vanaf haalt’ is fijn. Een biertje of een wijntje staan symbool voor ontspanning, voor weekend, voor vakantie, voor lang leven de lol en vooral niet gecompliceerd. Niks mis mee, zou je zeggen.

Derde helft

Ware het niet dat iedereen inmiddels wel weet dat alcohol niet erg gezond is. Alcohol is niets anders dan een drug, en drugs staan nou niet bepaald bekend vanwege hun gunstige gezondheidseffecten. Laat staan dat het goed zou zijn voor sporters. Tegelijkertijd is alcohol overal te koop en doet mening sporter zich na een training of een wedstrijd zich te goed aan ‘de derde helft’ in de sportkantine en/of thuis. Volledig geaccepteerd in onze samenleving.

Effecten alcohol

Toch wordt er steeds meer bekend over de negatieve effecten van alcohol. Er zijn legio onderzoeken waarbij alcohol in verband wordt gebracht met een sterk verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten. Voor je hersenen is het ook al niet goed. Je hippocampus krimpt door alcoholgebruik en de echte stevige drinkers kunnen lijden aan ‘alcohol dementie’.

Alcohol & sport

Alcohol draagt voor sporters echt helemaal niks bij. Er is geen enkele reden waarom een (top)sporter alcohol zou moeten drinken. Het vertraagt het herstel en zorgt voor verminderde spiermassa. Alcohol drinken tijdens het sporten slaat al helemaal nergens op, want dat staat gerant voor verminderde prestaties.

Rode wijn gezond?

Er was een tijd dat ik dacht dat gematigd alcoholgebruik (max 1 drankje per dag), gunstig zou zijn. Dat zou blijken uit onderzoek. Volgens mij is dat ook gebaseerd op het feit dat mensen in de zogenaamde ‘blue zone’ ouder worden. En in de landen van de blue zone, zoals Sardinië, houdt men wel van een wijntje. Vooral rode wijn geeft op dat gebied een goede reputatie.

The Truth about Alcohol

Ooit heb ik ergens gelezen dat Chileense wijn extra gezond zou zijn, dus reden voor mij om vooral Chileense rode wijn te kopen. Inmiddels zijn deze onderzoeken achterhaald. De stand van zaken is nu: er is niks gezonds aan alcohol. Hoe graag ik dat ook anders had willen zien, de uitkomst van mijn ‘Google onderzoek’ voorafgaand aan deze blog is niet positief. En toevallig of niet, tijdens het schrijven van deze blog stuitte ik op Netflix ook op de documentaire The Truth about Alcohol. Over de baten en de risico’s van alcoholgebruik, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. *Spoiler alert* de baten wegen by far niet op tegen de risico’s.

0 – max 1

In de tijd dat ik marathons (wedstrijden) deed, dronk ik weinig alcohol en stopte ik een aantal weken voor de wedstrijd met het drinken van alcohol. Ten tijd van corona heb ik geen wedstrijden en betrap ik mezelf erop dat ik steeds ‘makkelijker’ word met alcohol. En dat ik dus niet voldoe aan het advies van het Voedingscentrum/ de overheid. Dit advies is om géén alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. 

En nu: alcoholvrij?

En nu? Schrijf ik deze blog om mezelf en/jou te overtuigen om vooral te stoppen met alcohol? Misschien. Maar vooral om mezelf aan te sporen om vooral goede alternatieve/ alcoholvrije vormen van wijn en bier te onderzoeken. Een van ons meest bekeken blogs is: De 10 lekkerste alcohol vrije biertjes (uit 2015).

Bestaan er écht lekkere alternatieven?

Kennelijk is er behoefte aan, en die blog uit te jaar 2015 kan wel een update gebruiken. Tot nu toe heb ik nog nooit een alcoholvrije wijn getroffen die goed te drinken is. Meer eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik ook niet heel erg mijn best gedaan heb om die te zoeken. Met bier is het anders. Er zijn wel degelijk alcoholvrije biertjes die heel goed te doen zijn. En waarvan ik oprecht kan genieten. Maar welke anno 2020 de beste zijn? Daar ga ik dus binnenkort een blog over schrijven. En mocht je suggesties hebben, aarzel niet om ze te delen!

Cheers!

6 Comments

  • Anouschka

    leuke blog! Ik leef nu al bijna 2 jaar volledig alcohol vrij (zwangerschapswens-zwangerschap-borstvoeding…) en ik mistte alcohol in het begin wel maar nu niet meer. Er is echt onwijs veel lekker alcoholvrij bier, mijn tip Liefmans fruitesse. Een lekkere rode alcoholvrije wijn heb ik nog niet gevonden (het blijft toch een soort van druivensapje) maar lekkere alcoholvrije witte bubbel wijnen zijn er legio 🙂

  • Rene

    IPA Liberia 2+3, edition alkoholfrei. Gewoon bij AH verkrijgbaar en goede (bittere) IPA smaak.
    Als ik echt dorst heb dan gooi ik een Franziskaner Weissbier Alkoholfrei naar binnen. Te koop in halve liter flesjes, dus echte dorstlesser voor na de training.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 12 =