Mountainbiken in de Alpen
Avontuur,  reizen

Mountainbiken in de Alpen: de voorbereiding.

Twee jaar geleden renden we 5 dagen door de Franse Alpen. Met een racevest met de meest basic spullen, van hut naar hut. Een onvergetelijke ervaring die ons dichter bij de natuur bracht dan ooit. Wanneer mensen me vragen naar de meest gelukkige momenten in mijn leven, dan is het een van de eerste ervaringen die me te binnen schiet. Voor herhaling vatbaar dus. Ware het niet dat ik momenteel niet eens in de buurt van enige loopvorm verkeer, en een tocht als deze toch wel een behoorlijke fysieke inspanning vraagt. Plan B wordt gesmeed en de mountainbike blijkt een prima alternatief. 3 of 4 dagen mountainbiken in Frankrijk van hut naar hut.

Garmin Edge 830

Routeplanning

Het plannen van de route blijkt niet gemakkelijk. Frankrijk kent ontelbaar veel MTB routes en zelfs 10 ‘Grande Traversees’ (grote meerdaagse oversteken) die ik na lang zoeken tegen kom op de website outdoorinfo.nl.  Echter, kieskeurig als we zijn vallen ze één voor één af. Onlogisch ligging, bekend gebied, te weinig bergen, en vooral het niveau zijn reden om de tochten één voor één te elimineren.

Mountainbiken in Frankrijk, zo hebben we aan den lijve ondervonden, is andere koek dan in Nederland. Ik adviseer je dan ook om niveaubepalingen in routes serieus te nemen. Je zal niet de eerste Hollandse flatlander zijn die zichzelf gillend in een ravijn stort of de helft van zijn tocht met zijn fiets aan de hand doorbrengt. Bedenk goed wat je aan kan, zowel technisch als conditioneel.

Voorbereiding en reserveringen

Op de fabuleuze website bikepacking.com, met meerdaagse fiets- en MTB routes over de hele wereld, vind ik uiteindelijk de Route Des Combins door de Frans-, Italiaans- en Zwitserse Alpen. De fantastische foto’s maken dat we op slag verliefd zijn. Ruiger, hoger en rauwer gaan we het met ons fietsniveau en materiaal niet krijgen.  

De techniek staat voor niets en binnen 2 minuten heb ik de gehele route ingeladen op mijn Garmin Edge 830. Hoe chill is het, dat je deze meerdaagse route gewoon tijdens het fietsen op een mooi touchscreen voor je snufferd hebt! De helden van bikepacking.com overnachten in hun eigen tent. En alhoewel die in onze Deuter fietsrugzakken zeker zal passen, kiezen we voor een meer comfortabele optie namelijk hutten. Aan de route zelf blijken geen hutten te liggen. Op een gebiedskaart en aan de hand van blogs en foto’s van wandelaars gokken we op twee hutten die goed bereikbaar lijken. In het slechtste geval moeten we een stukje lopen.

Materiaal voor 3 dagen mountainbiken

Manlief zorgt voor de preparatie van onze mountainbikes. Beiden zijn hardtails, maar een full suspension is zeker geen overbodige luxe in berggebied. Belangrijk is dat je zorgt voor banden met een goed profiel en een verzet dat je de mogelijkheid geeft om lange stukken te klimmen. Daarbij gaan er voldoende reserveonderdelen, gereedschap, (fiets)kleding en (sport)voeding mee (een uitgebreid paklijst volgt). Meer dan voldoende spullen die met gemak passen in de Deuter Trans Alpine 30L die we beide hebben.

En dan alleen nog de uitvoering

Wanneer het na alle voorbereidings tijd is voor de uitvoering, ontstaat er een kink in de kabel. Door omstandigheden hebben we niet de mogelijkheid om naar Zwitserland af te reizen en er een meerdaagse tocht van te maken. We besluiten in de Franse Alpen te blijven en besluiten een deel van de Grande Traverèe des Haute- Alpes te mountainbiken. Even uploaden in de Garmin Edge 830 en onze change of plans is een feit. Het voordeel van een uitgebreide voorbereiding is dat Plan B, C en zelfs D zo gemaakt zijn.  

De route blijkt een behoorlijke uitdaging. Zowel conditioneel als technisch. Hoe het ons verging lees je in mijn volgende blog…  

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 − een =