Roadrunning,  Tips & Tricks

De 10: manieren om lol te krijgen in hardlopen

De 10: manieren om lol te krijgen in hardlopen

Iedere hardloper kent de vraag: “ Wat is er nou zo leuk aan hardlopen?”. Want je net begint met rennen is hardlopen helemaal niet zo leuk. Hardlopen is in eerste instantie verschrikkelijk saai, doodvermoeiend en niet iets waar je je tijd aan wilt besteden, maar wat je maar moet doen om toch een beetje in vorm te blijven. Toch komt er een punt waarbij hardlopen fantastisch wordt, je niets liever meer wil dan hardlopen en je verslaafd bent geraakt. Maar hoe krijg (en houd) je toch lol in dat hardlopen? Wij hebben er 10 manieren voor.

1. Zet door!

Het ligt voor de hand, maar het is dé manier om hardlopen leuker te gaan vinden. Doorzetten! In het begin kun je misschien nog geen 300 meter rennen, maar hoe vaker je rent, hoe verder je kunt. En dan.. wordt het leuk. Je kan dan genieten van het lopen in plaats van dat het voelt als een marteling.

2. Volg een hardloopschema

Het is niet verstandig om als een malle elke dag te gaan rennen, maar bouw je training op. Volg daarbij een goed schema voor beginners. Neem tussentijds vooral voldoende rust om blessures te voorkomen. Want als je een blessure hebt, dan vergaat je de lol natuurlijk onmiddellijk.

3. Muziekje erbij: Nike+ & Spotify

Er zijn diverse studies gedaan waaruit blijkt dat muziek motiveert tijdens het lopen. Muziek vermindert het gevoel van vermoeidheid en zorgt juist voor een geluksgevoel. De Nike+ Running app heeft een up-date gehad en werkt nu samen met Spotify. Binnen de Nike+ app zijn de zogenaamde Nike Pace Stations te vinden, waarmee je het gewenste tempo en je muziekvoorkeur kan invoeren. Deze gegevens vormen de input voor de beats per minuut (BPM). Hierdoor krijg je specifiek voor jou aangepaste afspeellijst.

4.  Nike+ Run Club & Looney Tunes

Jawel, we blijven nog even bij Nike+. Nike heeft een team van Zoom Pace Setters samengesteld. Deze pacesetters zijn niemand minder dan de Looney Tunes! Nike is dus ook al een samenwerking aangegaan met Warner Bros. De Zoom Pace Setters – Bugs Bunny, Lola Bunny, Sylvester, Tweety, Daffy, Taz, Wile E. Coyote en Road Runner – motiveren hardlopers. De looneys bepalen het tempo en bieden tips en support waaronder drie trainingen op basis van snelheid, uithoudingsvermogen en herstel.

De 10: manieren om lol te krijgen in hardlopen

5. De statistieken

Cijfertjes zijn leuk! Met een hardloophorloge, of een running app, kun je je vorderingen op snelheid, afstand, hoogtemeters, route’s enz. bijhouden. Het werkt motiverend om letterlijk te zien staan dat je verder en/of sneller loopt. Ook kun je vrienden volgen en uitdagingen aangaan. Bekende app’s zijn Nike+, Strava, en Runkeeper. Maar er zijn er nog veel meer.

6. Crew

In heel veel steden zijn er hardloopcrews te vinden. Op die manier is hardlopen niet meer zo individueel, maar juist super sociaal. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een loopclub of atletiekvereniging. Of zoek een trainingsbuddy.

7. Koop de mooiste hardloopgear

Deze optie is natuurlijk verschrikkelijk zielig voor je portemonnee, maar wel goed voor de motivatie. Tegenwoordig is er zo veel moois te vinden op hardloopgebied. Kleding, schoenen, gadgets, accessoires. You name it.. Als jij weer iets moois gekocht hebt, wil je dat natuurlijk wel dragen en showen tijdens het hardlopen. En bereik je een doel, dan is dat weer een reden om je te belonen met iets nieuws.

8. Doe mee met hardloopevenementen

Als je een specifiek doel hebt, heb je ook een reden om te blijven trainen. Sommige hardloopevenementen maken er een waar feest van. Denk bijvoorbeeld aan de Rock and Run in Amsterdam, waar muziek centraal staat en de bekende Color Run’s, waarbij het vooral gaat om de fun.

9. Verken de omgeving

Als hardloper zie je andere dingen van de omgeving, dan wanneer je op de fiets of in de auto zit. Ideaal om je buurt eens goed te verkennen. Of ga eens veel verder weg. Maar er een dagtripje van, ga naar het strand, de hei of het bos. Geniet van een andere omgeving en de frisse lucht.

10. Runner’s High

Nee hoor, de  ‘Runner’s High’ is geen mythe. Hardlopen kan je werkelijk gelukkiger maken, zo is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. De fijne effecten van een goede work-out zijn vergelijkbaar met de effecten van heroïne of morfine. Dus Ronnie Flex, lekker hardlopen dus 😉 Er bestaat trouwens geen shortcut om de Runners High te bereiken, maar dat het bestaat is zeker. Vooral doorgaan!

One Comment

  • Ashley

    In het begin kon ik mijzelf echt goed motiveren om te gaan hardlopen, maar een tijdje terug ging ik steeds minder. Door de loopclub waar ik nu sinds een jaar bij zit, ben ik wel iedere keer gemotiveerd. Niet alleen omdat je niet meer alleen loopt, je hebt ook echt een stok achter de deur want als je 1x niet komt hoor je de volgende keer: ‘en waar was jij vorige week?’. Natuurlijk vind ik de gezelligheid die zo’n loopclub met zich mee brengt zeker niet verkeerd!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − vijf =