Triathlon

Voordelen van zwemmen voor hardlopers

Voordat ik met triathlon begon, kon ik nog geen 25 meter borstcrawl achter elkaar zwemmen. Eigenlijk heeft het zwemonderdeel me ook altijd weerhouden om überhaupt ooit te starten met triathlon. Hardlopen en fietsen, prima natuurlijk! Maar zwemmen? Niet voor mij weggelegd, dacht ik. Desondanks besloot ik in 2017 toch eens een triathlonwedstrijdje te proberen. Bij de triathlonvereniging had je toen een ‘Start to tri’ optie. Daarbij werd je door middel van een schema en gerichte trainingen in een korte periode klaargestoomd voor een 1/8 triathlon.

Borstcrawl

Dat betekende wel dat ik in ieder geval 500 meter moest kunnen zwemmen tijdens de wedstrijd. Natuurlijk heb ik mijn zwemdiploma’s gehaald, en schoolzwemmen lukte wel. Borstcrawl was echter een heel ander verhaal.

Toen ik startte met de triathlontrainingen en moest leren zwemmen (borstcrawlen dus) vond ik het hels. Ik bakte er niks van. Ik had zelfs af en toe last van paniek in het water en dacht dat ik het nooit zou leren. Dar bleek mee te vallen.

Leren zwemmen

Toegegeven… het kosten veel tijd en ik moest geduld hebben. Die 500 meter tijdens de eerste wedstrijd ging matig, maar…. inmiddels gaat zwemmen met redelijk goed af. Sterker nog: op dit moment gaat zwemmen zelfs relatief beter dan hardlopen. En het belangrijkste: ik heb er veel plezier in! Tijdens de wintermaanden zwem ik in het binnenbad, maar ik kijk nog meer uit naar april/ mei wanneer we weer naar buiten kunnen en ook in open water kunnen zwemmen. Heerlijk!

Wat zijn de voordelen van zwemmen voor hardlopers?

Heb jij wel eens overwogen om zwemmen aan je trainingsroutine toe te voegen? Zwemmen biedt tal van voordelen voor hardlopers en kan een perfecte aanvulling zijn op je huidige training. Ook als je (nog) geen triathlon op de planning hebt.

  1. Zwemmen verbetert je uithoudingsvermogen. Zwemmen is een zeer intensieve cardio-workout die je uithoudingsvermogen en spierkracht verbetert. Het verhoogt ook je hart- en longfunctie, waardoor je beter in staat bent om hard te lopen.
  2. Vermindert blessures – Zwemmen is een laag-impact sport en biedt verlichting voor je spieren en gewrichten die worden blootgesteld aan hoge impact tijdens het hardlopen. Het vermindert ook het risico op blessures zoals scheenbeen- en knieblessures.
  3. Verhoogt je kracht en flexibiliteit – Zwemmen versterkt niet alleen je spieren, maar verhoogt ook je kracht en flexibiliteit. Dit zal uiteindelijk leiden tot verbeteringen in je hardlooptechniek en prestaties.
  4. Verbeterde mentale gezondheid – Zwemmen kan heel ontspannend zijn en helpen bij het verminderen van stress en spanning. Ik word er -inmiddels- blij van 🙂

Waar wacht je nog op?

Kortom; zwemmen is een geweldige manier om de voordelen van cardio- en krachtoefeningen te combineren. Het verbetert niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid. Dus waar wacht je nog op? Voeg zwemmen toe aan je routine en ervaar zelf de voordelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − negen =