Essentials,  Reviews

Hydratation Vest vs. FUJITRAIL Snelle Rugzak

Tijdens een lange duurlopen en trails, ontkom je er niet aan. Je zal zelf water en voeding moeten nemen. Bij de meeste hardloopwedstrijden op de weg zijn de drankposten erg goed geregeld. Maar bij trailwedstrijden wordt er over het algemeen wel vanuit gegaan dat je je eigen water, gelletjes. repen enz. meeneemt.

Rugzak vs. heupgordel

Een rugzak tijdens het hardlopen vind ik de handigste manier om water en andere essentiële dingen mee te nemen. Daar heb je tijdens het lopen het minste last van. Bovendien heeft een rugzak meer inhoud dan  een heupgordel.

Voldoende water & voeding

Trailwedstrijden vragen om een grondige voorbereiding. Over het algemeen hebben trailwedstrijden behoorlijk wat kilometers, loop je off-road en kom je de nodige klimmetjes tegen. Al met al ben je dan best lang onderweg. Het is dan belangrijk om voldoende water en voldoende voeding mee te nemen.

Verplichte race kit

Ga je een trailwedstrijd in de bergen lopen, dan zal de organisatie voorschrijven wat de verplichte race kit is. Oftewel wat verplicht is om mee te nemen tijdens een race. Vaak is dat in ieder geval een fluitje, een waterdicht jasje, voldoende water en een telefoon.

Hydratation Vest VS. FUJITRAIL Snelle Rugzak

Hydratation Vest vs. FUJITRAIL Snelle Rugzak

Sinds vorig jaar juni heb ik de Fuijitrail Rugzak (de blauwe) van ASICS in mijn bezit. Ik liep er de Mont Blanc Marathon mee en een heleboel andere trailruns. Sinds ongeveer 3 weken heb ik ook nog een andere rugzak van ASICS bij: het Hydratation Vest.

Wat is de beste rugzak?

Omdat ik geregeld vragen krijg over mijn hardlooprugzak, leek het mij een goed idee om hier een blogje over te schrijven. Vooral omdat ik nu twee verschillende rugzakken van ASICS heb. En de vraag daarbij is. Wat is het verschil tussen deze 2? En vooral: Wat is de beste rugzak?

Hoewel op de website van ASICS een stuk meer productinformatie staat over het Hydratatfion Vest dan over de FuijiTrail rugzak, hebben beide rugzakken nagenoeg dezelfde specificaties:
  • capaciteit van 6 liter (450g)
  • Stevige, lichte stof
  • 3D gevuld rugpaneel met mesh
  • Comfortabele pasvorm, voelt aan en zit als een vest
  • Ritssluiting op de voorkant
  • Vier eenvoudig toegankelijk zakken
  • Inclusief reservoir van 1,5 liter
  • Geïntegreerde lus voor bewaren van je stokken
  • Aanpasbare heupbanden
  • Veiligheidsfluitje

Allebei de rugzakken zijn feitelijk “vesten”. Ik zal het woord door elkaar blijven gebruiken, maar eigenlijk is het dus een vest.

1 maat

Je kunt ze allebei op je eigen maat afstemmen. Er is 1 maat beschikbaar. Zowel voor mannen als vrouwen. Het one size fits all principe. Nou ben ik 1.78 dus het trailvest zit mij prima. Ik kan me wel voorstellen dat als je een hele kleine en smalle dame bent, de rugzakken misschien wat aan de grote kant kunnen zijn. Maar dat vind ik wat lastig inschatten. Feit is wel dat je het vest helemaal op je eigen lichaam kunt afstellen en dat hij daarom goed blijft zitten.

Prijs

De prijs voor zowel het Hydratation Vest als de FUJITRAIL Snelle Rugzak is € 75,-. Hiertussen zit dus geen verschil.

Kleur

Het Hydratation Vest is zwart (en alleen in die kleur beschikbaar) de FUJITRAIL Snelle Rugzak is blauw (en alleen in die kleur beschikbaar). Als de zon heel veel schijnt, is zwart niet de allerbeste kleur. In dat geval is het blauw een wat gunstigere kleur.

Verschillen

Wat zijn de verschillen tussen beide racevesten? Behalve de kleur zijn er eigenlijk niet zo veel grote verschillen. Het zwarte Hydratation Vest heeft een lichtgevende rand op de ritssluiting. Daarnaast heeft het Hydratation Vest op de achterkant nog 2 grote zakken van mesh materiaal. Daar passen nog extra waterflessen in. Een voordeel ten opzichte van de FUJITRAIl rugzak, die dat niet heeft.

De FUJITRAIL rugzak heeft dan weer het voordeel dat aan de voorkant een zak zit die met een rits afgesloten kan worden en die van waterafstotend materiaal is. Een ideale plaats voor je telefoon (waar ik ter bescherming nog wel een plastic zakje om heen doe).

Beide vesten zijn even groot, maar de FUJITRAIL rugzak lijkt kleiner en ‘aërodynamische’ dan het Hydratation Vest .

Waterreservoir

Beide racevesten hebben een waterreservoir wat wordt meegeleverd. Ik vind het een prettig drinksysteem, het werkt met een makkelijk draaidopje. Er kan 1,5 liter water in.

Hydratation Vest VS. FUJITRAIL Snelle Rugzak

Wie wint?

Zoals je ziet zijn er nauwelijks verschillen tussen beide rugzakken. Qua look, is het maar net wat je voorkeur heeft. Zwart of Blauw? Qua feel zitten ze allebei goed. Voor een trailwedstrijd zou ik eerder geneigd zijn om te kiezen voor de FUJITRAIL snelle rugzak. Maar ik kan me voorstellen, dat als ik ooit een ultra ga lopen, ik de extra zakken op de achterkant van Hydratation Vest wel kan waarderen. Ex aequo dan maar!

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − drie =