reizen,  Trailrunning

Ultra Trail Spain: Trail vakantie in Spanje

Het is alweer een jaar geleden, dat ik in Kenia was voor een “hoogtestage’. Al klinkt dat misschien iets te serieus voor mijn 3 weekse trip naar Iten, Home of Champions, op 2400 meter hoogte. Feit is wel dat het een geweldige ervaring was en dat ik er in aanloop naar mijn marathon veel aan heb gehad. Al was het alleen maar voor de positieve energie die ik ervan kreeg.

Hoogtestage in Europa?

Voor de aankomende marathon in Rotterdam wilde ik geen hoogtestage doen, maar ik dacht de laatste tijd wel vaak terug aan de mooie tijd in Kenia. Het kriebelde… Kon ik misschien toch een soort van hoogtestage doen? In Europa? Natuurlijk zou dat kunnen, maar om effect van een hoogtestage te hebben, moet je minimaal 3 weken op hoogte zijn. En het effect van 3 weken vrij nemen op mijn vakantiedagen en het effect op mijn portemonnee, zou een stuk minder positief zijn. Dus deed ik het niet.

48hrs challenge

Wel had ik het plan om begin maart een weekendje naar de Oostenrijkse bergen gaan. Samen met een vriend, om te gaan skiën. Ook zou ik daar dan nog een 15 kilometer moeten lopen. En o ja, ook nog een 35 km. Want tsja, dat stond wel in mijn schema. Een behoorlijke uitdaging, om dat allemaal in 1 weekend te plannen. Uiteindelijk ging dat hele skiweekend niet door en boekte ik -vrij last minute- een running holiday in Spanje.

Hardlopen in Spanje

Een kleine week hardlopen in de bergen in Zuid Spanje. In mijn eentje. Toch wel iets totaal anders dan een skiweekendje. Maar mensen in mijn omgeving vonden dat ook wel als ‘klinkt als typisch Erlinde’ zo’n koerswijziging. Mmmmz… Ik ben nou eenmaal wat wispelturig flexibel aangelegd.

Ultra Trail Spain

Na het lezen van een random blog die ik tegenkwam over trailrunnen in Spanje en wat speurwerk op internet, kwam ik uit de website van Ultra Trail Spain. Twee van oorsprong Britse ultralopers, Sarah en Steve, wonen sinds een tijdje in Moclín en organiseren daar ‘Running Holidays’. Voor individuen én voor groepen.

De reactie op hun Facebook pagina van andere gasten van Ultra Trail Spain hardloopvakanties waren allemaal razend positief. Dat beloofde veel goeds. Het leek mij een heerlijk idee om een klein weekje naar het Zuiden van Spanje af te reizen en mijn hardloopschema gewoon daar te gaan doen.

Op de vraag of het nog mogelijk was om voor die week een running holiday te boeken, kreeg ik snel antwoord. Dat was inderdaad nog mogelijk. Nadat ik definitief had geboekt kreeg ik een vragenlijst toegestuurd, waarbij ik moest ingaan op mijn hardloopachtergrond, wat mijn doel/ doelen waren en of ik blessures had gehad. Ook kreeg ik een kit list/ pak lijst, zodat ik wist wat ik in ieder geval moest inpakken.

Malaga – Moclín

Met Ryan Air vloog ik (goedkoop) naar Malaga. Ik kwam daar ’s avonds aan en werd opgehaald door Sarah en Steve. Het weer was niet zo best. Het regende en het waaide en de voorspellingen voor de volgende dag waren mogelijk nog slechter. Maar daarna zou het gelukkig beter worden. Na een Spaanse maaltijd in het enige restaurant van Moclín, kroop ik mijn bedje in. Ik had een mooi appartementje voor mezelf. Alle spullen voor het ontbijt stonden al klaar in de keuken en koelkast. Daar hadden Sarah en Steve al voor gezorgd.

Training voor Wales

Sarah en Steve hadden op basis van mijn schema alle routes bedacht die ik de komende week zou gaan lopen. Op zaterdag regende het hard en was het koud, maar volgens Sarah was dit wel een goede training voor de Wales marathon in juli. Want daarbij is de kans groot dat het regent. Ondanks de regen genoot ik van de trailrun op zaterdag. Het waren 15 kilometers met 722 hoogtemeters, volgens Strava. Sarah en Steve zorgde onderweg voor water, cola en heel veel verschillende soorten lekkere en gezonde eetbare dingen. Op zondag liep ik een prachtige trailrun van 36 km, waar ik hier al een blog over schreef.

Sierra Nevada

Op maandag had ik een rustdag. Het weer was gelukkig een heel stuk opgeknapt. Moclín liet zichzelf steeds meer zien. Zag ik zaterdag nauwelijks iets van de omgeving, op maandag waren de uitzichten prachtig. Moclín ligt op 1000 meter hoogte en bij helder weer zie je de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.

Inspiratie

Tijdens de runs met Sarah en Steve heb ik heel wat dingen geleerd over hardlopen, training en ultra marathons. Ik vond ze allebei een enorme inspiratie, waarbij ik het nog een extra ‘bonus’ vond dat Sarah een vrouw is en een hele goede (ultra) loopster. Heel inspirerend.

#Mountainlover

Daarnaast besefte me dat ik hardlopen in de bergen toch het aller-allermooiste vind. Eind vorig jaar was ik van plan om een 80 km te gaan lopen, maar uiteindelijk heb ik dat doel omgezet naar de Xtrails in Houffalize (50 km in 1 weekend). Dankzij mijn trail vakantie in Moclín wil ik toch een ultra gaan lopen in de bergen. Niet in Nederland, niet in België (no offence), maar echt in de bergen. Wanneer? Dat weet ik nog niet. Eerst de marathon van Rotterdam en die van Wales fixen. Daarna zie ik wel weer verder.

Tempo training

Op dinsdag stond een blokkentraining/ tempotraining op mijn schema. Het was vrij warm en ik had het -ondanks dat we op een relatief vlak parcours liepen- erg zwaar. De kilometers en de hoogtemeters van het weekend zaten blijkbaar ook nog in de benen. Sarah was mijn haas en sleepte me er door heen. Op woensdag deed ik nog een laatste fun trail en op  woensdanacht was het alweer tijd om te vertrekken naar Malaga.

Solo

Zoals gezegd, was ik alleen op vakantie. Ik ben wel vaker alleen op reis geweest en vind dat ook geen big deal. Sterker nog, ik vind het heel leuk om zelf op pad te gaan en het voordeel is dat je ook heel snel andere mensen ontmoet. Ik vond het wel fijn en super leuk dat Sarah en Steve alle routes hadden gemaakt en mij gezelschap hielden tijdens het lopen. Een voordeel daarbij was dat ik helemaal mijn eigen snelheid lopen, zij pasten zich helemaal aan.

Hidden gem

Deze trail running week in Zuid Spanje was meer dan geweldig. Moclín is een verborgen parel in de bergen van Zuid Spanje, vlakbij Granada. Je kunt er eindeloos trailrunnen en van de natuur genieten, maar er is ook op cultureel gebied van alles te beleven. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik daar niet echt aan toe ben gekomen omdat ik vooral veel van de omgeving op mijn hardloopschoenen heb gezien.

Gelukkig wisten mijn hardlopende gidsen ook veel te vertellen over de omgeving en wat geschiedenis van Moclín. Naast alle tips en tricks voor trailrunning!

Ultra

Mijn motto is dat ik niet twee keer naar dezelfde plek op vakantie ga. Niet omdat het dan niet leuk was, integendeel. Maar ik vind dat er zoveel te zien is in de wereld, dat ik telkens ergens anders naar toe ‘moet’ gaan. Toch heb ik een donker bruin vermoeden dat ik voor Moclín een uitzondering ga maken. Wat een heimwee had ik naar die geweldige plaats in Spanje. En als ik dan toch terug ga, dan kan ik daar net zo goed een ultra lopen! ;-). We zullen zien….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − 5 =