Essentials

Wat is de beste hardloopbroek?

Eén blik uit het raam leert, dat je in de winter niet in je korte broek moet gaan hardlopen. In Arnhem ligt nog steeds sneeuw, dus een lange hardloopbroek oftewel een “hardloop tight” is nu geen overbodige luxe. Zelf hanteer ik de vaak gebruikte “10 graden grens”. Boven de 10 graden loop ik met een korte broek (short) of eventueel een 3/4 tight. Onder de 10 graden trek ik een lange hardlooptight aan.

Maar wat is het voordeel van een hardlooptight eigenlijk? En waar moet een goede tight aan voldoen?

Aërodynamisch

Een running tight heeft in de eerste plaats een ​​”aërodynamisch voordeel”. Je kunt je voorstellen dat een losse broek een stuk meer wind vangt, dan een strakke tight. Strakke kleding verlaagt dus de luchtweerstand. Dát levert tijdwinst op. Voor (top)atleten kan dat het verschil tussen de eerste en de tweede plaats betekenen. Ook voor een recreatieve loper, is tijdwinst toch weer mooi meegenomen.

Voorkom wrijving

Daar komt bij dat een strakke hardloopbroek veel prettiger zit dan wijdere kleding, zoals een jogging broek.  Zo’n losse flodder broek, schuurt tegen je dijen en taille. Met als gevolg: irritatie. Running tights zitten zo strak om je lichaam dat er geen wrijving ontstaat. Bovendien zijn de tights zo ontworpen dat ze minimale naden hebben en een comfortabele tailleband. Zo wordt huiduitslag of schuren tot een minimum beperkt.

Compressie

Sinds een aantal jaren zijn er ook speciale compressie tights op de markt. Ze zitten strak of je benen en voelen als tweede huid. Ze bieden meer steun dan de gewone hardlooptights. Fabrikanten stellen dat het prestaties verbetert en zorgt voor een beter herstel.

Help het echt?

Natuurlijk zeggen de fabrikanten dat. Maar (onafhankelijke) wetenschappers zeggen het ook. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan waarbij de effecten van het dragen van compressie tights ten opzichte van de normale hardtights en de korte broek werden beoordeeld (o.a. gepubliceerd in het “International Journal of Sports Medicine”). De conclusie van het onderzoek was dat compressie tights helpen om de spieren efficiënter te laten werken. Hierdoor verbruiken atleten minder energie tijdens het hardlopen bij hoge snelheden.

Efficiënte loophouding

Sinds kort heb ik de de Finish Advantage Tight (van ASICS) in mijn bezit. Deze tight is ontworpen om extra steun te bieden en zo vermoeidheid in de belangrijkste spieren te verminderen. Met als einddoel: de meest efficiënte loophouding volhouden. Ik merk inderdaad verschil ten opzichte van mijn normale hardloopbroeken. Het loopt echt wat makkelijker met deze tight en heb het gevoel dat o.a. mijn kuiten en bovenbenen goed worden ondersteund. De tight zit strak, maar dat is nou juist de bedoeling. Dat zorgt voor de positieve effecten van de broek. Keerzijde is dat compressiebroeken over het algemeen niet goedkoop zijn. Je betaalt een fors bedrag, maar ja, dan heb je ook wel wat.

Wat is de beste hardloopbroek?

Blijf warm

Zoals gezegd, tights zijn in de winter onmisbaar. Goede tights zijn gemaakt van een materiaal dat de koude lucht buiten houdt en het zweet zo snel mogelijk weg van je huid afvoert.

Wat is de perfecte hardloopbroek?

Er is heel veel keuze op het gebied van hardloopbroeken. Dus waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een hardloopbroek? Zoals bij alles geldt, dat iedereen natuurlijk zijn of haar persoonlijke voorkeur heeft bij het kopen van een hardlooptight, maar ik denk dat er een aantal universele punten zijn die de meeste hardlopers graag in een broek terugzien:

  • Goed ademend vermogen;
  • Vochtregulerend materiaal;
  • Een goede pasvorm; 
  • Touwtje/ aantrek koord in de tailleband, zodat de broek niet afzakt;
  • (Sleutel)zakje;
  • Het liefst ook nog een groter zakje aan de achterkant zodat je daar ook je telefoon kwijt kunt;
  • Reflecterende details.

Ten slotte is het ook nog belangrijk dat de tight er mooi uit ziet. Een toffe print of toch maar zwart? “Beauty is in the eye of the beholder”. Oftewel: smaken verschillen. Op de website van Sportshowroom vind je in 1 oogopslag hardloopbroeken van alle bekende hardloop merken. Het kan niet missen of daar zit dé perfecte hardlooptight voor jou tussen*.

Wat is de beste hardloopbroek?

*Sportshowroom motiveerde mij tot dit artikel.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + 14 =