reizen

Sri Lanka voor bewegingsverslaafden

Terwijl het in Nederland kouder en kouder werd, stapte ik in het vliegtuig naar de 30 graden. Hallo Sri Lanka! Een eiland dat 1,5x zo groot is als Nederland, met goed weer, lekker eten (roti verslaving..), vriendelijke inwoners én geweldige natuur. Voor een lichte vorm van bewegingsverslaving hoef je dus niet je hele vakantie stil te zitten op een strand bed. Dat kan daar ook prima, als je toch even de benen wat rust wilt geven 😉 Hierbij mijn top 5 van activiteiten in het mooie Sri Lanka om de benen (flink) te strekken op reis:

 1. Ga hardlopen over de stranden. Het is een eiland, dus genoeg kustplaatsjes met een goed stuk strand eraan vast. Mijn favorieten waren het verlaten strand Uppuveli en het mooie strand van Tangalle (lang en vrij weinig toeristen).
 2. Beklim Adam’s Peak voor zonsopkomst, een heilige berg met 5.200 traptreden omhoog. Het is een hele klim, maar het moment dat je het licht ziet worden waarbij je steeds meer van de bergachtige omgeving ziet is onbeschrijfelijk! Tip: breng wel een rugtas met genoeg drinken, wat snacks en warme kleren mee omhoog. Je bent namelijk zo’n 5 uur onderweg en bovenop waait het hard wat het wachten tot zonsopkomst koud maakt. Onderweg heb je wel meer dan genoeg “thee tentjes” om op te warmen en wat bij te komen.
 3. Pak vanaf Adam’s Peak de trein naar Haputale. Dat is een van de mooiste treinreizen ter wereld. Met de benen naar buiten, zittend in de deuropening, kom je langs de bergen vol theeplantages. In Haputale zelf is het een aanrader om daar dan ook te gaan hiken door en langs de theeplantages. Je hebt er ook theefabrieken die je laten zien hoe thee nou precies wordt gemaakt! Verder kan je in Haputale een heel mooi stuk lopen over het treinspoor naar een volgend treinstation. Je kan zo prima van het uitzicht genieten en deze (gekke?) ervaring meemaken, want er komen maar zo’n 3/4 treinen per dag langs op een langzaam tempo.
 4. Van Haputale is het een klein stuk met de trein (of bus) naar Ella. Een relaxed backpackers centrum, omgeven door theeplantages en rijstvelden. Je kan de omgeving verkennen met een scooter, maar ook hier is het hiken top! Sta ’s ochtends vroeg op om de zonsopkomst op Little Adam’s Peak te zien. Pak een stevig ontbijt na afloop, en hike daarna door naar Ella’s Rock. Ook hier loop je een stuk over het treinspoor en kom je door de landbouwvelden en het bos bovenop een uitzichtpunt over de omgeving (het dal) van Ella. Beloon jezelf na afloop met een spotgoedkope fresh juice in het centrum 🙂
 5. Op veel plekken in Sri Lanka kan je voor weinig geld fietsen huren. Ideaal als je wat meer wilt zien dan alleen de stad/het dorp waarin je op dat moment bent, en wat makkelijker om te stoppen voor iets bijzonders onderweg dan als je met een scooter voorbij scheurt (al is dat ook leuk natuurlijk!)

Kortom, er is veel meer te doen in Sri Lanka dan zonnen in het zuiden en op safari gaan in Yala (heel toeristisch, Uda Walawe is een beter safari idee). En het mooie van Sri Lanka is dat je na afloop van een lange hike, jezelf altijd goedkoop kunt belonen met een vers sapje en/of roti, een soort pannenkoek, met vers fruit en honing!

Sri Lanka voor bewegingsverslaafden

Sri Lanka voor bewegingsverslaafden

Sri Lanka voor bewegingsverslaafden

Sri Lanka voor bewegingsverslaafden

Sri Lanka voor bewegingsverslaafden

Sri Lanka voor bewegingsverslaafden

2 Comments

 • Joyce pots

  wauw wat gaaf.. hoe is het lopen zelf in de plaatsen .. ook een beetje veilig?
  maak me altijd een beetje zorgen om mijn eigen veiligheid je gaat alleen op pad op een onbekende plek..
  niet wetend waar je misschien terecht komt..
  en sri lanka is een wishlist plekje 😀

  • HardloopHaas

   Hi Joyce,

   Het is zeker veilig! De mensen in Sri Lanka zijn heel vriendelijk, wat je zult merken zodra je daar bent. Ze zullen je misschien alleen wat gek aankijken als je daar rent, omdat ze het niet gewend zijn 😉

   Enige om rekening mee te houden is: niet te bloot gekleedt gaan doordat het een boeddhistisch land is (korte broek en T-shirt, in de ochtend is het prima zo te doen), en niet in het donker alleen zijn als vrouw (verhalen van overvallen en aanranding doen de ronde van vrouwen die alleen in het donker waren).

   Echt een must om heen te gaan! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − zeven =