Triathlon

Alternatief zwemmen: trainingstips tijdens de lockdown

We keken allemaal reikhalzend uit naar het nieuwe jaar. Het jaar 2021 zou -hopelijk- een stuk beter worden dan coronajaar 2020. Maar inmiddels staan we weer met beide benen op de grond, want de lockdown is gisteren met 3 weken verlengd. Natuurlijk heeft de lockdown voor heel veel mensen grote gevolgen, maar in de categorie ‘klein leed’ geldt dat we nog steeds niet kunnen zwemmen.

Zwembaden dicht

De zwembaden zijn al sinds half december dicht en dat duurt dus nog tot in ieder geval 9 februari. Wat nu? Hoe pak ik de alternatieve manier van zwemmen aan?

Alternatieve zwemtraining: buiten zwemmen in de winter?

Vanaf half december zwem ik niet en deed ik eigenlijk ook geen alternatieve vormen van zwemmen. Buitenzwemmen a.k.a. ijszwemmen in open water is geen optie voor mij. Ik denk ook dat het trainingseffect van het buitenzwemmen -als ik daar überhaupt al aan gewend zou zijn- niet zo groot is.

Boven alles staat momenteel gezond en fit blijven. Oftewel: niet ziek worden.

Al geloof ik wel in de heilzame werking van kou zoals de welbelkende Wim Hof a.k.a. ‘The Iceman’ met (steeds meer) wettenschappelijk bewijs aantoont. Eigenlijk zou ik dus juist moeten beginnen met het wennen aan kou, maar ja, ik heb dus letterlijk en figuurlijk last van koudwatervrees.

Hoewel ik er een hard hoofd in heb, hoop ik dit jaar toch van start te gaan tijdens triathlon wedstrijden. En om niet al mijn zwemskills/ kracht verloren te laten gaan, pak ik nu maar een aantal alternatieve (binnen)trainingen op.

Sneller zwemmen voor (tri)atleten

Met mijn weerstandsband doe ik de onderstaande onderstaande landtraining voor zwemmen. Ik bouw het rustig op. En stop wel ergens voordat ik zo gespierd word als deze dame 😉 Mocht je deze oefeningen ook willen doen, maar niet beschikken over een weerstandsband, dan kan je de oefeningen ook met (oude) binnenbanden van je fiets doen.

Alternatief zwemmen: coretraining

Daarnaast doe ik een coretraining om (hopelijk) sneller te gaan zwemmen. De onderstaande coretraining duurt iets minder dan 8 minuten. En hierbij zie je allerlei variaties van de plank en verschillende buikspieroefeningen die je zelf kan toepassen in je eigen core-training. Er is overigens ook een deel 2 en deel 3.

Ten slotte vind ik deze yoga sessie voor zwemmers ook fijn. Nou ja, fijn is niet helemaal het goede woord. Ik doe regelmatig yoga, maar dit is best wel badass. Je hebt er echt wel power voor nodig en is een uitstekende manier om je kracht verder uit te bouwen.

Zo probeer ik de komende weken door te komen en sterker te worden. Natuurlijk haalt niets het bij echt zwemmen, maar hey, je moet wat. Heb jij ook favoriete oefeningen en/of YouTube filmpjes die jij gebruikt om zwemfit te blijven? Laat het dan vooral weten in een reactie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + twee =