Sport & voeding

Wat moet je eten voor het hardlopen?

Ondanks dat er tal van artikelen, blogs en zelfs boeken over geschreven zijn, stellen heel veel (beginnende) hardlopers nog steeds de vraag: Wat moet ik eten voor het hardlopen? Eerlijk gezegd stel ik deze vraag mezelf ook nog steeds regelmatig. Dus voor iedereen die zich afvraagt wat je nou het beste kunt eten voor het lopen, zijn hier een aantal tips.

Eet op tijd

Eet op tijd. Idealiter eet je zo’n 2 tot 3 uur voordat je met hardlopen begint. Dat betekent dat als je ’s ochtend vroeg gaat lopen, je dus behoorlijk vroeg je bed uitmoet en dat als je ’s avonds thuis komt na het werk dat ook niet echt handig is. Inmiddels weet ik dat ik ’s ochtends prima een uur van te voren kan eten. Maar gaan we een een heel intensieve snelheidstraining doen, dan heb ik wel een probleem.

Afhankelijk van de intensiteit

Bij mij geldt dus dat ik goed oplet wat voor training op het programma staat. Ook voor een hardloop wedstrijd houd ik echt de regel aan 3 uur van te voren aan. Zeker voor een marathon, maar ook voor wedstrijden die op snelheid moeten. Gaat het allemaal wat op een lager tempo, dan kan eet ik ongeveer een uur van te voren.

Ontbijt

Ik zweer bij havermout, het liefst met kokos/rijstemelk, fruit (uit de diepvries van de Appie), noten, kaneel en kurkuma (o.a. ontstekingsremmend). Maar ook veelgehoorde ontbijtjes voor hardlopers zijn twee bruine boterhammen met pindakaas en banaan, kwark met muesli of bananenbrood. Hierbij geldt dat het een kwestie is van proberen. Trial and error. Wat werkt er wel voor je en wat werkt er niet?

Niet ontbijten?

Op heel veel blogs wordt geroepen dat niet ontbijten voor het hardlopen het stomste is wat je kan doen. Onzin! In mijn trainingsschema zit standaard een training op een lege maag. Natuurlijk is dat ’s ochtends vroeg (anders hou je het niet vol). Dat trainen op nuchtere maag is vooral populair onder marathonlopers. Zonder voeding en dan vooral koolhydraten, gaat je lichaam namelijk over op vetverbranding. Het doel van zo’n training op nuchter maag is dus de vetvertanding stimuleren. En dan gaat het niet om 5 km, maar bijvoorbeeld ook 30 km op nuchtere maag.

Nuchtere maag

Zelf twijfel ik wel aan het nut van een training boven de 21 km op nuchtere maag, maar feit is, dat het mogelijk is en je er wel degelijk voordeel van kan hebben. En het is gewoon super makkelijk om niks te hoeven eten voor het hardlopen. Dat scheelt tijd! Het is misschien even wennen, maar hardlopen op nuchtere maag kan dus prima.

Avondeten

Voor mij is dit het lastigste. Mijn buik wil ’s avonds nog wel eens moeilijk doen tijdens het hardlopen. Ik moet dus zeker niet te laat eten. Maar dat is soms erg lastig in verband met mijn werk. Ik probeer regelmatig op mijn werk uitgebreid of warm te lunchen. Dat is vooral een kwestie van plannen.

Dus van te voren een makkelijk maaltijd meenemen naar mijn werk die ik daar op kan warmen (wraps bijvoorbeeld). Thuis kan ik die dag wat kleins en lichts eten. Kwark of een rijstwafel, bijvoorbeeld.  Als ik wel de tijd heb om thuis te eten, dan kies ik liever voor een warme maaltijd. Wat sowieso wel goed valt is quinoa met kipfilet en wat groenten. Maar dan moet ik echt uiterlijk 2 uur van te voren die maaltijd achter de kiezen hebben, anders gaat het juist weer niet goed.

Experimenteer

Het klinkt wat flauw, maar het is wel de belangrijkste. Experimenteer met eten en met het tijdstip. Welk ontbijt of maaltijd voor de één prima werkt, werkt voor de ander voor geen meter. Waar de een minstens 3 uur van te voren moet eten, heeft een ander maar een uur ertussen nodig. Eigenlijk weet je pas door te experimenteren op welke brandstof je goed op kunt lopen.

One Comment

  • Elsa

    Oef, 21 kilometer op een nuchtere maag! Mijn maag rammelt al voordat ik begin, dus dan krijg ik vrijwel zeker hongerklop. Dat betekent dat het herstel sowieso langer duurt. En als je niet langzaam genoeg loopt, verbrandt je lichaam geen vetten (dat duurt dan te lang), maar eiwitten (want de koolhydraten waren al bijna op toen je begon). En die zijn nodig voor spieropbouw. Nee, ik heb het één keer geprobeerd op een nuchtere maag, maar dat doe ik nooit weer.
    Ik eet vaak een klein uurtje voor de intervaltraining nog een bord pasta. Zeker niet ideaal, maar toch gaat je lichaam er wel aan wennen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − zeven =