Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Erben & Renate Wennemars)

Hij leerde op 4-jarige leeftijd schaatsen op de natuurijsbaan in Dalfsen. Werd uiteindelijk tweevoudig wereldkampioen sprint én meervoudig wereldkampioen op de 1000 meter, 1500 meter en ploegenachtervolging. Inmiddels is hij een vast gezicht en een vaste stem bij NOS Studio Sport rondom schaatswedstrijden. Zij werd bekend als presentatrice en is “de hardloopstem” van de Dutch Runners App. Kijk mee in de koelkast van Erben en Renate Wennemars!

Normaal gesproken stel ik ook de vraag of jullie zelf willen voorstellen, maar dat is in dit geval volstrekt overbodig. Iedereen kent jullie. Maar ik ben wel benieuwd wat jullie nu allemaal doen, op sportief gebied?

Het zal je niet verbazen dat Erben het meeste doet! Hij rent, fietst, skeelert en natuurlijk schaatst wanneer hij de kans krijgt. Maar hij is daarnaast gek op competitie. Op meten. En verbeteren. Steeds op zoek naar iets nieuws; een andere uitdaging. En zo kan het gebeuren dat hij de ene keer meedoet aan de Cape Epic en een paar maanden later op een Zwitserse berg staat te balen omdat de Patrouille des Glaciers niet doorgaat, om vervolgens aan de start te staan bij Beat the Sun. Hij ademt sport…

En jij Renate?

Ik loopt gewoon drie keer per week hard. Liefst in het bos. En daarnaast train ik elke woensdagochtend een groep van twintig vrouwen. Gratis. Heel leuk dat die vrouwen in weer en wind elke week weer komen en dan blij achter me aan lopen!

Dat hardlopen is dus een gemeenschappelijke hobby. Jullie hebben zelfs samen een marathon gelopen; de Marathon du Medoc!

Die Marathon du Medoc is natuulijk een heel maf evenement. Hardlopen en wijn drinken, wie verzint zoiets? Een vriend van ons stelde voor om met een groepje te gaan en in een vlaag van enthousiasme stemden we in. Geen idee wat het inhield.

Het wordt de langste marathon ter wereld genoemd, omdat je langs 25 wijnchateaus loopt, waar je wijn kunt proeven. Na een paar van die chateaus slinger je dus over de weg: vandaar de langste.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Hahaha! Die kun je dus afvinken van je buckelist Renate, de langste marathon.

Ik denk dat het de meeste relaxte marathon ter wereld is. Het trekt ander publiek dan de meeste hardloopevenementen. Wat alternatiever. En bereid laveloos over die finish te strompelen. Verkleed.

Erben loopt zoiets natuurlijk fluitend uit, maar ik had nooit verder dan 12 gelopen. Dus het was nog best een eind…Ik begon met 11,5 en eindigde meet 7 km per uur. En bij de chateaus heb ik geen wijn gedronken, maar wel zo lang mogelijk gewandeld.

Dat Erben sportief is, is duidelijk. Maar jij, Renate, bent ook sportief. Wat doe je precies qua sporten? En sporten jullie vaak samen en/of met het gezin?

Ik loop dus en doe aan yoga. Wanneer Erben en ik samen sporten, draait het negen van die tien keer op geruzie uit. Dan gaan we bijvorbeeld hardlopen en begint hij onderweg ineens met het toevoegen van uitdagingen. Ongevraagd. Dus of ik even een paar keer een kilometer extra hard wil gaan lopen. Maar daar ben ik veel te autistisch voor! Ik moet dat van te voren hebben afgesproken, anders trek ik dat niet. En dan reageer ik geïrriteerd en dan is hij geïrriteerd en dan draven we zwijgend verder.

Onze jongens sporten ook. Joep van 14 schaatst (en daar komt op zijn niveau dan hardlopen, skeeleren, wielrennen bij als ondersteunende sporten) en Niels van 11 zit op voetbal en schaatsen.
Verder gaat Erben regelmatig racefietsen met Joep van 14. En schaatsen natuurlijk, met de jongens in de winter. Als gezin sporten we hooguit op vakantie wanneer we in Zwitserland ofzo tegen een berg op zwoegen.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Erben, een vreemde vraag aan iemand met zo’n staat van verdienste op schaatsgebied, maar in andere sporten ben je ook erg goed. Had je achteraf gezien niet liever een prof. carrière in bijv. het hardlopen of trailrunnen willen beginnen? Of een totaal andere sport?

Nee, schaatsen is fantastisch! Mijn sport, die ik echt niet zou willen verruilen voor iets anders. Ik geniet enorm van sporten, maar schaatsen is voor mij het ultieme geluk.

Renate, als de Elfstedentocht er ooit komt, wil jij die dan ook schaatsen?

Ik kan helemaal niet schaatsen. Ja, met van die harde schoenen en rechtdoor. Pootje over durf ik niet eens te proberen…

Als topsporter is voeding essentieel. Zit dat er nog steeds in bij Erben? En voor jou is voeding ook altijd belangrijk (geweest), kan ik me voorstellen?

Haha, nou, Erben heeft zich nog nooit aan een voedingsschema onderworpen. Spannender dan pasta de avond voor de wedstrijd is het nooit geworden. Wij eten gewoon, normaal, zoals heel veel gezinnen. Genoeg fruit, genoeg groenten, niet te veel vlees. Gezond verstand-eten dus.  En ja, we eten brood, pasta, chips, suiker en al die dingen die tegenwoordig als gif bestempeld worden.

Geen anti-koolhydraten-hype in huize Wennemars, zo te horen. Wat is het favoriete gerecht of product van jullie gezin? Of verschillen de smaken enorm?

Er gaan hier twee potten pindakaas per week doorheen. Waar Erben overigens niet aan meehelpt, want die doet altijd kaas op zijn brood.

Favoriet is verder de eenvoudigste pasta met zalm die je je kunt voorstellen. Pasta, gerookte zalm van de visboer in stukjes erdoor, peper en soms heel klein beetje creme fraiche. De jongens krijgen er dan wel vaak broccoli of boontjes bij. Voor ons gooi ik er Rucola doorheen.

Zijn er nog specifieke doelen waar jullie naar toe trainen, Renate?

Ik geloof dat ik een keer een serieuze marathon moet lopen. Maar ik vind het nogal ver…En Erben hoor ik steeds vaker iets mompelen over zwemles, dus ik voel een triathlon aankomen.

Hoe ziet een gemiddelde dag qua eten eruit bij jullie?

Erben ontbijt met yoghurt en muesli, want die krijgt ’s morgens geen brood weg. Verder eet hij wat de dag hem brengt. Hij is veel onderweg en neemt zelden zelf eten mee. Maar over het algemeen kun je overal wel gezond lunchen. Hij snaait wel veel! Als er ergens chocolaatjes of koekjes liggen, dan eet hij het alsof het een maaltijd is.

En jij?

Ik ontbijt met zuurdesembrood uit de broodrooster, met pindakaas of oude kaas. En een dubbele espresso macchiato. Tussendoor eet ik nog een keer wat brood of crackers. En noten. En chocolade. ’s Avonds pasta of old-school aardappelen, groenten, vlees. Ja, vlees. Maar nooit met sausjes, jus of zout. We toppen de dag af met chips. Slechte gewoonte, maar heel lekker!

Waar kunnen wij Erben en jou vinden als we van jullie een training willen volgen?

Heeft niet zoveel zin. Ik geef elke woe. ochtend training aan vrouwen in Dalfsen en Erben geeft training aan de schaastjeugd op de ijsbaan in Deventer. En fietstraining. En droogtraining. En skeelertraining. Maar dat is niet iets waar je naar moet gaan kijken ofzo.

Hahaha. Ok, dat doen we dan maar niet. En ten slotte… hebben jullie nog een laatste tip?

Eet waar je zin in hebt. Maar niet te veel… En blijf bewegen!

Erben en Renate, heel erg bedankt voor het kijkje in de koelkast. Heel veel succes met al jullie (sportieve) bezigheden en -wie weet- tot op de trails! 

koelkast-kijkdag-erben-en-renate-wennemars

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − acht =