More Sports

1% beter | Strava challenge

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik meedeed aan een ‘echte’ hardloopwedstrijd: de halve marathon in Malta. Op 1 maart 2020 ging ik samen met duizenden andere lopers van start. Corona bestond al wel, maar als je me toen had verteld dat Malta voorlopig het laatste sportevenement zou zijn, al mijn sportwedstrijden in 2020 zouden worden afgelast vanwege corona, en 2021 er al even ongunstig uit zou zien… dan had ik je misschien niet eens geloofd.  

Dat corona het leven van zo’n beetje iedereen op de wereld heeft veranderd, mag duidelijk zijn. Ook mijn leven ziet er anders uit dan voor de pandemie. En nee, dat is niet alleen de schuld van het virus.

Laag pitje

Want hoe graag ik ook alles tegelijk doe: een baan, hard trainen voor triathlons, een blog en social media (run-way girls) bijhouden, een opleiding, een relatie hebben, tijd besteden aan familie, een sociaal leven hebben, andere hobby’s hebben etc etc. Maar ja, soms lukt me dat niet.

Zo dateert het laatste blogartikel op deze website van januari van dit jaar en ben ik ook veel minder actief op social media. Voor een klein deel komt dat omdat Sanne is gestopt met Run-way Girls en ik merk dat ik een beetje zoekende ben naar een goede voortzetting en invulling van Run-way Girls.

Minder sportieve avonturen?

Verder moet ik nu prioriteiten stellen omdat andere aspecten van mijn leven momenteel een stuk meer tijd vragen. En ten slotte post ik minder, omdat ik minder (fanatiek) sport. Er zijn geen wedstrijden, geen reisjes en sportieve avonturen in het buitenland, En tsja, mijn hardloop- en fietsrondjes zijn nu niet spectaculair genoeg om te delen op de blog of social media. Althans dat vind ik zelf.

Ten slotte vind ik het algoritme van (vooral) Instagram steeds vervelender worden. Ik voel me ‘gedwongen’ om bepaalde foto’s of post te plaatsen, omdat dat nou eenmaal beter ‘scoort’. Wat relationeel gezien natuurlijk volkomen idioot is, maar waar ik toch gevoelig voor ben. Uiteindelijk is Run-way Girls gewoon een hobby en moet (mag) het ook vooral leuk blijven.

Motivatie om te blijven sporten

Net als sporten trouwens. Ook dat doe ik omdat ik het leuk vind! Bijkomend voordeel is dat ik me er goed en gezond bij voel. En hoewel ik het hebben van een mooie wedstrijduitdaging mis; hardlopen, mountainbiken en fietsen blijft heerlijk. Dat geldt ook voor zwemmen, yoga, pilates en krachttraining. Maar helaas schieten die trainingen er vaak bij in. Terwijl yoga juist zo goed is om (mentaal) in balans te blijven. Wat dat betreft kan ik wel een stok achter de deur gebruiken.

Strava 1% beter challenge

En laat Strava nou met een challenge zijn gekomen: de 1% Beter challenge. Wat houdt het in? Beweeg mininaal 15 minuten per dag, 5 dagen per week, 4 weken lang.

Wat zegt Strava over de challenge:

“We voelen ons allemaal goed als we ons flink hebben ingespannen en dat hebben we nu harder dan ooit nodig. Maar elke dag voelt hetzelfde als alle andere dagen en omdat er zo veel wedstrijden en races worden geannuleerd, is het nog moeilijker om je aan een plan te houden. Daarom helpen we je een handje om je verbonden te voelen en gezond te blijven.

Laten we extra aandacht besteden aan al die inspanningen die zo alledaags zijn, maar die het verschil maken. Houd op met doemscrollen en tv-bingen, en streef naar beter.

Reserveer 1% van de dag helemaal voor jezelf, 4 weken lang, om te updaten naar een betere versie van jezelf. Of je nu elke dag een kwartier ontspannen wandelt of een kwartier tot het uiterste gaat op je favoriete route, probeer het consistent te doen en er helemaal voor te gaan. 

Neem tijd voor jezelf en ga voor 1% beter.”

Sport 15 min. per dag

Voor mij komt deze challenge nu even als geroepen. Niet teveel druk, want 15 minuten per dag moet toch wel lukken… maar wel een beetje een stok achter de deur. En vooral: (bijna) alle sportieve activiteiten gelden. Van skeeleren tot zwemmen, en yoga tot skiën (niet dat ik dat laatste nu kan doen, maar toch).

1% beter

En alle kleine beetjes helpen, toch? Misschien trek ik het ook wel door naar alle andere facetten van het leven. Overal 1 % beter; dat moet te doen zijn.  

Na de vier weken volbracht te hebben krijg je een (digitale) finishersbadge en natuurlijk de eeuwige roem. Wie wil dat nou niet?

Heb jij je al ingeschreven voor de 1% beter challenge?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + 6 =