Triathlon

Trainen na corona: de draad weer oppakken

Een kleine twee jaar heb ik er aan weten te ontkomen, maar begin februari jl. heeft het coronavirus mij toch te pakken gekregen. Ondanks 3 vaccinaties. Ik was niet heel ziek, maar echt lekker voelde ik me ook niet. Hoofpijn, een hele irritante kriebelhoest (vooral ’s nachts, zo irritant) en moeheid waren de voornaamste klachten. Gelukkig duurde de malaise niet heel lang en kon ik weer snel normaal functioneren.

Niet te intensief sporten na corona?

Nadat mijn klachten wegwaren, begon ik weer opnieuw aan mijn (triathlon)training. Het algemene advies bij herstellen van corona is iets in de trant van: begin niet te snel met -intensief- sporten! Want dat kan gevaarlijk zijn (voor je hartspier).

Better safe than sorry. Dus intensief sporten dat deed ik dan maar niet. Maar na twee jaar een beetje halfslachtig te hebben getraind en wedstrijden te hebben gedaan, had ik zoveel zin om weer fit te worden! Nieuwe sportieve uitdagingen aangaan. Sporttripjes naar het buitenland. Hardlopen, fietsen en zwemmen.. kortom: de draad weer op te pakken. Het kriebelt!

Corona is dan niet echt voorbij, en de oorlog in Oekraïne ligt iedereen natuurlijk als een loodzware steen op de maag. Dus om van  betere tijden te spreken, slaat ook nergens op. Maar toch… sporten kan en mag weer samen. Wedstrijden mogen weer! En ja, dat  is toch wel een hele positieve opsteker.

Inmiddels ben ik dus weer aan het zwemmen, het fietsen en het rennen. De eerste twee sporten gaan me relatief goed af. Maar het hardlopen lijkt zwaarder dan ooit. Het kan te maken hebben met de extra ‘coronakilo’s’, maar ik vrees dat corona toch een wat langere nasleep heeft dan ik had gehoopt.

Amstel Gold Race: 150 k

Gelukkig is mijn eerste sportieve uitdaging de Amstel Gold Race. Een mooie tourtocht van 150 km op de racefiets welteverstaan. Met 2050 hoogtemeters. Ik heb nog een klein maandje om me goed voor te bereiden, maar ik ga ervan uit dat dat me lukt. Ik ben een bofkont, omdat beschik ik over een tacx en kan/kon ik tijdens de koude en donkere avonden gewoon binnen trainen. Er gaat niets boven een ritje op de weg, maar deze winter was het over het algemeen wel erg grijs en nat. Om nog maar niet te spreken over die donkere avonden. Het binnen fietsen is dan zo’n uitkomst.

Maar, eerlijk is eerlijk. De afgelopen periode was het wel zonnig en de temperaturen gingen langzaam omhoog. Waar ik vorige week zondag nog bevroren van mijn racefiets afstapte was het dit weekend echt prima te doen. Nog even en het is lente.. Hopelijk zetten die lentekriebels zich om in nog meer zin in sporten en fit worden. Met als eerste resultaat: een finish op de Rijksweg in Valkenburg (de Amstel Gold Race). Wish me luck!  

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 3 =