Reviews,  Triathlon

Hardloophorloge voor triatleten? Review Garmin Forerunner 745

“Deze GPS-hardloopwatch is gemaakt voor hardlopers en triatleten!” zegt Garmin over hun nieuwste telg in de Forerunner-serie: de Forerunner 745. Of deze Forerunner inderdaad in de smaakt valt bij mij, als hardloper en ‘triatleet’, lees je in deze blog.

Een paar maanden geleden heeft Garmin de Forerunner 745 op de markt gebacht. En ik had de eer en het genoegen om deze Forerunner 745 te testen. Van Garmin ontving ik deze hardloopwatch in de kleur zwart. Een neutrale kleur die eigenlijk altijd goed is. Want ook als je niet aan het sporten bent, in het dagelijks leven dus, misstaat dit horloge zeker niet.

Maar mocht je liever een wat uitgesprokener kleur willen, dan kan dat ook. De Forerunner wordt geleverd in de kleuren ‘Magna Red’, ‘Neo Tropic’ (groenig) en Whitestone.

Het eerste wat me opviel toen ik het horloge uit de verpakking haalde was het gewicht. Of beter gezegd: het gebrek eraan. Het horloge voelt echt superlicht om mijn pols. Een aanzienlijk verschil met het (multi-)sporthorloge dat ik tot nu toe gebruikte; de Garmin Fenix 6. Een andere ‘serie’ in de Garmin horloges. Overigens werkt de Forerunner nagenoeg hetzelfde als de Fenix. Het gebruik en de knoppen werkt vrij intuïtief, en liggen dus behoorlijk voor de hand.

Garmin connect

Het grote voordeel van Garmin horloges is de koppeling met de Garmin Connect app. Niet alleen voor iOS en Android, maar ook beschikbaar voor de desktop. De app geeft je o.a. in ‘mijn dag’ een overzicht van de huidige dag. In het geval van de Forerunner 745 zie je de training(en), trainingsstatus, hartslag, minuten intensieve training, body battery, stress, stappen, calorieën, mestruatiecyclus en slaap.

De Forerunner familie

De ‘Forerunners’ zijn in de eerste plaats gemaakt voor hardlopers. De naam zegt het eigenlijk al. Maar niet alleen hardlopers kunnen met de Forerunners uit de voeten, ook anders atleten kunnen hun hard ophalen met deze horloges. De nieuwe Forerunner 745 is de opvolger van de Forerunner 735xt.

Het rijtje van de huidige serie Forerunners:

  • Forerunner 45(s),
  • Forerunner 245 (Music)
  • Forerunner 645 (Music)
  • Forunner 745
  • Forerunner 945.

Qua prijs lopen deze horloges op. De Forerunner 945 is dus het duurste en het meest geavanceerde, maar qua functies verschilt deze vrij weinig met de Forerunner 745. De Forerunner 945 heeft navigatiekaarten als extra toevoeging. Dat betekent dus dat je tijdens het sporten kunt zien waar je loopt op je scherm. Jammer genoeg heeft de 745 deze optie niet. Ik vind dat jammer, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daar zoveel waarde aan hecht. In dat geval is de Forerunner een goede optie. Het horloge heeft namelijk heel veel wél!

Wat kost dat?

Maar voordat ik verder inga op de specificaties, eerst een ander belangrijk punt: wat kost de Foreunner 745 eigenlijk? De adviesprijs is € 499,99. Maar als je het internet een beetje afstruint, vind je -momenteel- ook wel wat aanbiedingen. Maar hoe je het ook went of keert, het blijf een fiks bedrag. Maar het horloge heeft dan ook veel te bieden.

Voor runners en triatleten

De Foreunner 745 is specifiek voor de fanatieke en gevorderde hardloper en triatleet gemaakt. Dat betekent dat je de afzonderlijke sporten als hardlopen, fietsen en zwemmen kan registeren. Ook in open water. Verder kun je gemakkelijk een triatlon-(wedstrijd) registreren met de ‘triatlon functie’. Daarnaast is er een speciale multisport-modus waar je meerdere sporten achter elkaar kunt opzetten, inclusief overgangen, of dat nu een triatlon met zwem-bike-run is, een duatlon of brick-trainingssessies.

Trouwens, als je andere sporten beoefent zoals mountainbiken, yoga, pilates, skiën, kajakken enz. enz. kun je dit ook gewoon registreren.

Data-nerd

Om je beter voor te bereiden op een wedstrijd of trainingscyclus houdt de Foreunner waanzinnig veel data bij. De VO2max, je trainingsbelasting, trainingstatus en je aerobe en anaerobe trainingseffecten. Aan de hand van deze gegevens schotelt het horloge je ook dagelijkse trainingssuggesties voor. Niet alleen voor het hardlopen, maar ook voor het fietsen. Omdat ik momenteel ‘ schemaloos’ ben, vind ik deze suggesties van Garmin handig. Mijn Forerunner vertelt me tijdens een trainingssessie wat ik moet doen en ik hoef er zelf niet over na te denken. 

Zwemtrainingen

Bij de zwemsessies geldt dat er nog geen voorgestelde trainingen zijn. Maar alle trainingssessies worden wél meegenomen in de training- en herstelanalyse. Bovendien leest het horloge je hartslag af tijdens het zwemmen. Al valt er misschien wel iets voor te zeggen dat en hartslagband tijdens het zwemmen nauwkeuriger is.

Wat me opvalt als het gaat om fietsen is dat de Foreunner 745 veel mogelijkheden biedt. Je kunt alle belangrijke sensoren koppelen die nodig zijn om meer inzicht te krijgen in je training, inclusief vermogensmeters en trainers, bijvoorbeeld de Wattbike Atom.

Activiteiten volgen met de Forerunner 745

Naast sport houdt de 745 je dagelijkse activiteiten bij. Niet alleen stappen, maar ook verbrande calorieën, beklommen trappen en actieve minuten. Je krijgt ook de Body Battery-functie van Garmin, die in één oogopslag een beoordeling geeft van je energie (op basis van een score van 1 – 100). Op basis van je hartslag(variatie) berekent de Foreunner ook je stress.

Track Run-optie

De nieuwe Track Run-optie, voor hardlopen op een atletiekbaan, vind ik echt een toffe feature. Je kan aangeven of je op een baan van vierhonderd meter loopt. Ook kun je daarbij aangeven in welke van acht banen je loopt. Het horloge herkent dan automatisch de lengte!

Muziek

De Forerunner 745 kun je verbinden met je account van Spotify of Deezer. Zo kun je altijd je favoriete muziek streamen. Ook kun je tot 500 nummers opslaan op je horloge. Zo hoef je daarvoor dus niet je telefoon mee te nemen.

Garmin Pay

Een andere handige functie van de Garmin Forerunner 745 is Garmin Pay. Als je aan het sporten bent en  tussendoor willen stoppen en iets kopen (drinken of wat dan ook),  dan heb je de mogelijkheid met je horloge te betalen. Hierdoor hoef je je pinpas en geld niet mee te nemen.

Batterij

In andere reviews over de Foreunner 745 wordt nog wel eens gezegd dat de batterij relatief snel leeg gaat. Ik vind dat eigenlijk wel meevallen. De batterij van de Garmin Forerunner 745 gaat in smartwatch modus ongeveer 7 dagen mee. In GPS modus met muziek gaat de batterij ca. 6 uur mee, zonder muziek met GPS 16 uur en in Ultratrac modus gaat de batterij van het horloge tot 21 uur mee. De UltraTrac functie is een GPS-instelling waarmee spoorpunten en sensorgegevens minder vaak worden geregistreerd. Door de UltraTrac functie in te schakelen, wordt de batterijduur verlengd, maar neemt de kwaliteit van de vastgelegde activiteiten af.

Slotsom

Al met al heeft de Foreunner 745 heel veel in huis. De doorgewinterde triathleet en hardloper haalt hiermee een heel goed en compleet horloge in huis. Qua looks vind ik het echt een sporthorloge. Niks mis mee, maar verwacht geen Venu. Die oogt echt namelijk een stuk sexier. Qua functionaliteit is de Forerunner 745 echter een super fijn ding. Kortom: een ideaal sporthorloge voor de multisporter!

2 Comments

  • Liek

    Hoi! Nu de winkels dicht zijn en je dus niet t horloge goed kan testen/zien/om doen… heb ik heel wat filmpjes op internet afgestruind
    Ging ik voor de opvolger(s) van mijn FR235, of toch iets heel anders nu ik aan t trailen geslagen ben.
    Het was best lastig, maar koos toch voor de Fenix
    Idd veel zwaarder op de pols, maar inmiddels gewend.
    Leuk verslag en bedankt! Grtzz

    • Erlinde

      Hoi Liek,

      Dank je wel voor je reactie. Ook de Fenix is een mooi horloge! Heel veel plezier daarmee en geniet van de mooie trails.

      groetjes Erlinde

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 13 =