Fitness, surf & other sports

De beste watersporten voor de zomervakantie

Soms zijn er geldige excuses om eventjes niet hard te lopen. We schreven het al, maar vakantie is er één van. Als je het juist heerlijk vindt om op vakantie de omgeving te verkennen op je hardloopschoenen, ga vooral je gang! Maar als je even een break wilt, voel je daar dan niet schuldig over. Rust is ook wel eens goed voor je lijf. Maar wil je niet je de hele vakantie op een strandstoel liggen en wel iets actiefs doen, dan zijn dit de ideale watersporten.

Zwemmen in de zee

Als je aan het water ligt is niks lekkerder en makkelijker dan even een frisse duik te nemen in de zee. Het koude water geeft je direct een flinke boost want het zorgt voor een stoot adrenaline door je lijf. Wim Hof (alias”the Iceman”) zweert erbij, jezelf onderdompelen in koud water. En inmiddels is ook wetenschappelijk aangetoond dat het nemen van koudebaden goed is voor je immuunsysteem. Zeewater helpt verder tegen bepaalde huidaandoening zoals psoriasis. Bovendien heeft zeewater ook antiseptische eigenschappen, waardoor wondjes sneller genezen.

Golf Surfen

Alle de voordelen van het zwemmen in het zeewater krijg je ook als je gaat surfen. Nederland heeft niet de beste golven, maar het is in principe wel mogelijk om hier te surfen. Wel moet je wetsuit aan, wil je niet helemaal onderkoelt raken. In München kun je zelfs op een rivier surfen. Tot voor kort was dit verboden, maar nu is het wel legaal om hier te surfen.

Het allerfijnst is natuurlijk om te kunnen surfen in je bikini of shorts, maar daarvoor moet je wel iets verder weg. Prachtige exotische surfbestemmingen zijn Bali of Costa Rica. Surfen is een geweldige workout om tijdens je vakantie in vorm te blijven. Bij de ‘pop-up’ (dat is het moment dat je van je liggende positie naar een staande houding komt), doe je feitelijk een push-up. Elke keer dat je een golf wilt pakken, en dat is zeker wel een stuk of honderd keer, doe je dus een push-up.  

Snorkelen

Afhankelijk van waar je precies bent op de wereld, kan snorkelen bijna net zo mooi zijn als duiken. Op Bonaire is snorkelen bijvoorbeeld fantastisch. Als je wilt gaan snorkelen, zorg er dan wel voor dat je een goede duikbril en snorkel hebt. Als er constant water in je duikbril loopt, is dat heel irritant. Je kan de volgende test doen om te weten of de duikbril je goed past: Doe de hoofdband over je hoofd en druk de duikbril op je gezicht. Wanneer deze redelijk comfortabel zit, kun je door je neus in ademen zodat de duikbril vacuüm zuigt. Wanneer je de bril nu loslaat met je handen moet de bril goed blijven zitten. Blijft de bril niet goed zitten, dan moet je een andere hebben.

SUP

Suppen oftewel Stand-up-paddle. Het is ontstaan op Hawaii door de lifeguards die op hun surfboard gingen staan om de beginnende surfers in de gaten te houden. Door een lange peddel kunnen de suppers op hun board blijven staan en hoeven dus niet –zoals de golfsurfers- te gaan liggen. Stand up Paddle kan op zee, maar het kan bijvoorbeeld ook door de Amsterdamse grachten.

Kajakken

Kajakken is ook al zo’n goede workout. Het kan op zee, wat al spannend is. Maar nog spannender is het om in een wilde rivier te doen. Frankrijk heeft hiervoor uitstekende rivieren. Een goede plaats voor outdoor activiteiten zoals kajakken en raften is Guillestre. En je kan hier ook bergbeklimmen, wandeltochten maken of mountainbiken. Hoe actief wil je het hebben?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − zes =