Run,  Trailrunning

Is Yoga goed voor hardlopers & trailrunners?

Over de combinatie yoga en hardlopen is al veel geschreven. Online zijn een heleboel artikelen te vinden en de conclusie is altijd: yoga is goed voor hardlopers

Toch bleek uit een peiling onder de lezers van Runner’s World, dat maar liefst 73 procent van de respondenten helemaal niets met yoga doet. Wat de reden precies is, wordt niet duidelijk, maar misschien heeft yoga nog steeds een zweverig imago of spreekt een rustige ‘sport’ als yoga hardlopers gewoon helemaal niet aan?

Intensief of niet?

Wie zal het zeggen. Zonde is het wel, want yoga hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Daarnaast kan yoga ook nog eens superintensief zijn. Denk aan de pittige vormen zoals ashtanga-, power- of het populaire HotYoga. Maar het hoeft niet heel intensief te zijn, want er zijn ook hele rustige vormen zoals Dru- of Yinyoga. De keuze onder de yogavormen is enorm en er is dus voor ieder wat wils.

Trailrunners ♥ Yoga

De combinatie van hardlopen en yoga versterkt de balans tussen kracht en flexibiliteit. Dat yoga een goede aanvulling is voor hardlopers is dus duidelijk, maar voor trailrunners is yoga al helemaal een ‘must’. Wanneer je op de trails loopt, moet je je ritme en hardlooppas continu aanpassen aan het terrein: modder, heuvels, rotsen en ga zo maar door. Yoga helpt je wendbaarder te maken en het zorgt ervoor dat je gecontroleerder kunt lopen op oneffen terrein.

Sterke spieren

Staande yoga houdingen zorgen voor meer evenwicht. Ook ontwikkel je meer kracht in je benen. De balanshoudingen zijn behoorlijk pittig, maar zorgen voor sterke spieren rondom je gewrichten. En sterke spieren helpen bij het voorkomen van blessures. Want hoe sterker de spieren rond de gewrichten, hoe minder kwetsbaar die gebieden zijn.

Yoga voor (trail)runners

Bij yoga staat de core (buik- en rugspieren) centraal en dit zal je zeker helpen op de trails. Sterke buik- en rugspieren zorgen ervoor dat je bovenlichaam en bekken stabiel blijven. En dat is noodzakelijk voor een goede prestatie op de trails. Het enige wat je nodig hebt is een matje en kleding waar je je makkelijk in kan bewegen. Hardloopkleding is prima of andere gemakkelijk zittende (sport)kleding.

Hieronder vind je ter inspiratie een ‘gouwe ouwe’ video van Yoga with Adrienne. Het is een 30 minuten durende yoga sessie die perfect is voor na je run, maar je ook prima op een andere (rust)dag kunt doen. Ik moet me er zelf altijd even toe zetten om yoga te doen. (Hardlopen gaat meer vanzelf en hoef ik niet zo gedisciplineerd te zijn.) Maar ik merk altijd hoe goed het is voor mijn lichaam om naast de dynamische sporten tijd te maken voor een (rustige) vorm van yoga. Ik ga ervan uit dat jouw lichaam je ook dankbaar zal zijn! Go for it!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + twintig =