Triathlon

Maak kennis met pro-atleet Heleen Moes

Op 13 januari 2023 was het quitters day, de dag waarop de meeste goede voornemens sneuvelen. Inmiddels is het 18 januari en start ik met mijn goede voornemen: actiever zijn. En dan heb ik het niet over sporten (dat doe ik wel genoeg), maar over bloggen. Meer actie hier op run-waygirls.nl dus! En goed nieuws…Daar krijg ik binnenkort hulp bij. Graag stel ik jullie voor aan Heleen Moes. Fervent triatleet en sinds dit jaar heeft ze een ‘pro-licentie’.

Heleen in het kort! Wie ben je Heleen?

Hi! Heleen dus! Ik woon in Arnhem, ik werk in als projectleider bij NOC*NSF. Ik ben helemaal gek van mijn twee kleine nichtjes, word gelukkig van koffies drinken met vriendinnen, ben verzot op de bergen en pannenkoeken rules. En bovenal bestaat mijn leven uit triathlon.

Wanneer ben je begonnen met Triathlon?

In mijn studententijd heb ik een paar wedstrijdjes gedaan voor de lol. In 2017 verhuisde ik naar Arnhem. Ik wilde nieuwe mensen leren kennen en werd lid van Triathlon Vereniging Arnhem. Ik weet nog dat ik naar de zwemtraining mocht. Om 07.00u ’s ochtends was en dacht.. serieus? Er zijn dus mensen, die op zaterdagochtend gaan zwemmen? Zo vroeg? Ik was een beetje overrompeld.. De sfeer, de openheid van deze mensen, de diversiteit van niveaus sprak mij ontzettend aan. En het is precies die levensstijl, om telkens weer een stapje verder te gaan, wat mij triggerde. We gingen in die zomer met een groep kijken bij de Ironman in Maastricht.

Ironman

Daar deden veel clubgenoten aan mee. Een hele triathlon. Ik vond dat niet normaal. Onmenselijk. Maar die sfeer, dat afzien, zo ontzettend knap. En daar wist ik het. Dit ga ik ook doen. Ik wil ook een Ironman zijn. In 2018 deed ik er een zelf, half geblesseerd en uit balans heb ik dat jaar mij voorbereid op een hele triathlon. Ik finishte maar mijn lijf gaf aan dat dit niet de juiste weg was. Ik vond het moeilijk om een goede balans te vinden tussen trainen, voeding en rust. Ik at te weinig, ik trainde te veel, ik had geen idee. Als ik hier meer mee wilde doen moest dit anders.

Coach

In 2019 kwam mijn huidige coach op mijn pad. Dat voelde gelijk goed. Hij maakte persoonlijke
schema’s voor mij. Doordat er een gedegen rustig opbouwend schema was vloog ik vooruit. Hij leerde me een triathleet te zijn. Ontwikkelen op alle disciplines. Stap voor stap. Geduld. En ik vond balans en daarmee plezier in de sport. En dat plezier wordt ieder jaar groter. Fun is key voor balans.

Triathlonnen gaat je heel goed af. Ik weet niet anders dan dat je op het podium staat na een wedstrijd. Genoeg successen om te vieren dus. Wat beschouw jij als je grootste succes?- En/of waar ben je het meest trots op?

Haha, goh goede vraag. Weet je, ik geloof echt dat als je plezier houdt in wat je doet successen
vanzelf komen. De onbevangenheid om wedstrijden aan te gaan. Na mijn winst bij Ironman Zwitserland in mijn agegroup dit jaar had ik een keuze; focussen op de dingen die ik wilde verbeteren óf focussen op het plezier dat ik had tijdens de race. Ik koos het laatste. Ik kan snel kijken naar dingen die anders moeten, volgens mij ben ik daar niet zo uniek in, maar joh. Er kunnen altijd dingen beter. Laat los en doe een dansje na de finish en geef een dikke high five!

Dit jaar start je als pro-atleet, hoe tof is dat! Maar wat heeft je dat doen besluiten?

Jaaa echt mega tof. Ik ben super blij met mijn keuze. Het vervult in mijn wens van uitdaging en avontuur. Ik vind het heel gaaf om met meer dames te racen, die ongeveer hetzelfde niveau hebben. Ik wil het wedstrijdelement ervaren. Dat is mijn grootste overweging. Dat je op zo’n lange afstand kan blijven strijden tot de laatste meters van de marathon. Niet alleen tegen jezelf maar ook met andere
dames.

Trainen voor een triathlon kost veel tijd. Laat staan als je dat als pro-atleet doet. Valt het te combineren met je werk?

Ik ben een stuk minder uren gaan werken, om in balans te blijven. Ik wil trainen, werken en mensen
om mij heen blijven zien die belangrijk voor mij zijn. Ik voel me via mijn werk betrokken in de wereld.
Ik gedij goed op een balans tussen focussen en ontspannen. Ik bof, want ik kan mijn werk flexibel inplannen. Soms is er een extra koffietje nodig na een harde training… Ik vind ik het leuk om te werken, hersengymnastiek naast al die actieve uren en ik heb super fijne collega’s.

Waar kunnen we je tegenkomen in 2023? Met andere woorden: heb je al wedstrijden op de planning? En welke zijn dat?

Samen met mijn trainer maak ik nog een seizoensplanning. Luxe, al die keuzes. Het liefst doe ik alles.
Maar less is more. Echt pieken op een aantal wedstrijden. Dat werkt voor mij het beste. Ik ga dit jaar
zo’n 4 wedstrijden als hoofdrace zetten. Twee hele triathlons en twee halve triathlons. 18 maart start
ik op Lanzarote voor een halve. De andere hoofd wedstrijden zullen ook door Europa heen zijn.
En doe ik graag lokale wedstrijdjes; het BVC cross circuit, in de Ardennen de Houffalize trail. Het is fijn
om trainingsprikkels te krijgen in wedstrijdverband. En dat kan heel goed in de buurt. Nog gezellig
ook met clubgenootjes en andere sportvrienden.

Waar kunnen we je verder volgen? Waar deel jij je avonturen?

Op mijn site www.heleenmoes.run blijf je op de hoogte van mijn wedstrijden en deel ik mijn persoonlijke ervaringen. Op Instagram zie je mij in levende lijven. Met foto’s en video’s neem ik je mee in mijn avonturen als pro-atleet. Af en toe hoor zul je mij daar zelfs horen zingen, want dat is een andere passie van mij: Heleen Moes (@heleen.moes) • Instagram-foto’s en -video’s.

Ik vond je al hartstikke goed, maar dit jaar is het wel echt next-level. Ik ben heel benieuwd naar dingen als je schema, trainen, concurrentie op dit niveau, je voedingsregime, welke races je uitkiest en hoe die verlopen. Je hebt aangegeven dat je op de online kanalen van Run-way Girls dit soort onderwerpen met ons wilt delen. Ik kijk daar enorm naar uit, en ik verwacht dat veel sporters dit heel interessant en waardevol vinden!

Zeker, met welke ambitie je ook sport of beweegt, iedereen heeft zijn eigen doelen en uitdagingen. Het lijkt mij fantastisch mijn ervaringen en visie te delen en zo iemand een stapje verder te helpen. Sporten verbindt ons.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 − vijf =