Hotspots,  reizen

Running Tourist: 5 dagen Dubai

Running Tourist: 5 dagen Dubai

Gisteren kwam ik terug uit Dubai. Van ongeveer 35 graden naar 10 graden. Verschilletje! En ja, ik ben dus alweer op reis geweest. Want een maandje geleden zat ik nog in het mooie Kenia en afgelopen 5 dagen tussen de skyscrapers in Dubai. There is no such thing as too much travelling!

Full Dubai Experience

In Kenia heb ik een iemand leren kennen die -tijdelijk- woont en werkt in Dubai, een expat dus. Daar kon ik logeren. Omdat het vanaf mei snikheet wordt in de woestijn, koos ik ervoor om nog deze maand nog naar Dubai te gaan. Het was de afgelopen dagen rond 30 tot 34 graden overdag. Nog goed te doen! De titel van de blog dekt de lading niet helemaal. Want hoewel ik wel degelijk heb hardgelopen in Dubai, is dat zeker niet het enige wat ik daar gedaan heb. In 5 dagen had ik een Full Dubai Experience 🙂

Dag 1

Vorige week donderdag vetrok ik en ’s nachts kwam ik aan in Dubai. Ongelooflijk hoe druk het om 02:00 uur ’s nachts en op de weg nog was. De volgende dag, op vrijdag, is de heilige dag voor Moslims. Vrijdag is de eerste dag van het weekend in Dubai. Dat betekent dat de meeste winkels, attracties enz. tot ongeveer een uur of 13:00 uur gesloten zijn. We gingen eerst naar Nasimi Beach en vanaf daar kon ik het Atlantis hotel bewonderen waar de grootheden der aarde logeren. Daarna was het tijd voor de lunch bij Meat Co. Daar at ik mijn duurste, maar ook lekkerste (Wagyu) hamburger ooit.

Running Tourist: 5 dagen Dubai

VIP

Dubai is niet bepaald een goedkope bestemming. Alles is duur en je kan altijd een VIP upgrade krijgen, wat het nog veel duurder maakt. Op hun vrije dag, vrijdag dus, gaan expats vaak brunchen om te socializen. Als je alles al gezien en gedaan hebt in Dubai, dan is dat blijkbaar wat je doet als expat. De brunch houdt kort gezegd in: ongelooflijk veel en goed eten al dan niet met onbeperkt alcohol. In een over-de-top luxe restaurant voor een waanzinnig hoge prijs. Waarbij je moet denken aan 600,- of 550,- AED. Dat betekent rond de € 140,-.

No Bubbelicous Brunch

De uitnodiging voor die brunch heb ik afgeslagen. Allereerst leek onbeperkt alcohol drinken me niet zo’n goed idee. Mijn alcohol tolerantie is door de marathon training waarschijnlijk niet zo hoog en om na 2 glazen al compleet dronken te zijn is niet erg charmant, maar ook nogal zonde. De belangrijkste reden om niet mee te doen met de brunch was wel dat bedrag. OMG, OMG € 140,- voor een lunch?! Niet te doen. Althans niet voor mij.

Running Tourist: 5 dagen Dubai

Old Dubai, Souk en Creek

Goed, die Brunch deden we dus niet en de ‘normale’ lunch was heerlijk. Met uitzicht op de Burj al Arab, het bekende 7 sterren hotel. Dubai is nog geen 50 jaar oud, dus alles is nieuw. Ultra modern. Ik vind het prachtig, die moderne gebouwen en die skyline. Maar veel historie en cultuur is er daardoor niet. Maar Old Dubai, de Creek en de souks zijn wel het tegenovergestelde van het moderne Dubai en zeker het bezoeken waard.

The Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding

Daarna kon ik toch nog wat meer cultuur proeven in het Centre for Cultural Understanding. De oprichter van dit centrum is een Emirati die getrouwd is met een Europese vrouw. Het doel ivan het centrum is om meer mensen te laten kennis maken met de Islam/ de Moslim wereld. Toen we aankwamen was het tegen het einde van de dag. Het werd wat donkerder en toen alle lampjes aangingen in het centrum werd het er nog mooier. Dineren deden we daar in de buurt op een dakterras. Daar aten we traditionele gerechten, met een geweldig uitzicht en een volle maan. Een perfect slot van een eerste dag!

Dag 2

Zaterdag is de tweede dag van het weekend in de Verenigde Arabische Emiraten. Vandaag gingen we naar een ander emiraat Abu Dhabi. Daar ligt het supergrote waterpark Yas Water World. Dankzij “The Entertainer voucher book” met 2-for-1 kortingsvouchers, kun je veel attracties voor de prijs van 1 doen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. En dat gold ook voor Yas Waterworld.

Running Tourist: 5 dagen Dubai

Yas Waterworld

Waar ik wel aan moest wennen, is dat je in Dubai nagenoeg overal een auto voor nodig hebt. Er is wel een metro, die goed is. Maar die komt lang niet overal. Een auto of een taxi is dus bijna altijd nodig. Iedereen rijdt er met de mooiste auto’s en op de weg is het altijd druk. Of gigantisch druk. In het waterpark was het in eerste instantie nog niet zo druk, zodat we niet zo lang voor de attracties hoefden te wachten. ’s Middags werd het wel een stuk drukker. Behalve Duinrel was ik nog nooit in zo’n waterpark geweest. Dit park was wel een nieuwe ervaring. Sommige glijbanen zorgden voor een mega adrenaline rush. Gaaf!

Predictor Run

Aan het eind van de middag was het tijd om naar Dubai terug te gaan, want ’s avonds zouden we meerennen met de Predictor run. Een soort van Parkrun van 5 km. waarbij je tijd wel gemeten wordt, maar het verder geen wedstrijd is. Deze run wordt georganiseerd door de Dubai Road Runners. Of de Desert Road Runners zoals ze nu heten (omdat ze de naam Dubai niet zomaar mogen gebruiken). Eerst wilden we nog iets te eten halen in de super markt in de Abu Dhabi Mall. Zoals alle Malls was deze ook GIGANTISCH. We verdwaalden er hierdoor verloren we een hoop tijd. De predictor run begon om 18:30, maar wij kwamen uiteindelijk 10 minuten te laat aan.

running track dubai

Sunsetbeach

Net op tijd om de voor een prachtige zonsondergang op Sunsetbeach. En meedoen kon ook nog gewoon, al hadden we de start gemist. In Dubai zijn op diverse plekken hardlooproutes gemaakt. En niet zomaar hardlooproutes, rubberachtige paden met kilometer markeringen. De predictor run is en 5 km. Ik moest eigenlijk enorm plassen, maar omdat er een rij stond voor de WC’s en we al te laat waren, ging ik maar niet.

5 K

Ik begon iets te enthousiast met een snelheid van 4:10 km/m, maar na 1 of 2 kilometer besefte ik me dat het toch wel erg warm was. Dat tempo hield ik niet vol. Het tempo liet ik maar wat zakken. Om langs het strand te rennen om zo’n prachtig aangelegd Runner’s Track was wel erg bijzonder. Elke kilometer ging vervolgens wat langzamer en bij 4 km moest ik nog veel nodiger plassen, dus dat hielp ook niet echt. Na de 5 km, die ik toch nog in een respectabele tijd van om en nabij de 21 minuten liep, rende ik daarom gelijk door na de WC’s.

Prijzengeld

Dit was mijn eerste run na de marathon van Rotterdam. Zo lekker om weer te mogen rennen en dan ook nog eens hier. Het liefst had ik het weekend meegedaan aan een hardloopwedstrijd in Dubai. Want er zijn er tig met vaak ook wel serieus prijzengeld. Nou ben ik zeker geen pro of supersnelle atleet, maar in Dubai zijn niet zoveel snelle hardloop dames. Het zit niet echt in de cultuur om hard te lopen. Er zijn dus gewoonweg weinig hardlopende dames en dat zou betekenen dat ik serieus kans maak op een podiumplaats 🙂

Mijn trainer vond het idee reuze grappig, maar niet verstandig een zo snel na de marathon volle bak een wedstrijd te gaan lopen. Dus luisterde ik braaf en zag ik maar af van mijn wedstrijdplannen. En aangezien ik het tijdens de predictor (fun) run toch wel erg warm vond, was het misschien niet zo’n verkeerde beslissing…

Het vervolg van mijn Dubai Experience komt morgen online.

Running Tourist: 5 dagen Dubai

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 1 =