reizen,  Roadrunning

#Marathon Motivatie: Hoogtestage in Europa

 

Oud-wielrenner Michael Boogerd is door wielerbond alsnog voor twee jaar geschorst vanwege zijn dopingverleden. Wielrennen staat bekend om de dopingcultuur, maar ook in de atletiekwereld is het dramatisch gesteld. Gelukkig zijn er ook andere -gezonde- manieren om de aanmaak van rode bloedlichaampjes te verhogen. Trainen op grote hoogte heeft voor duursporters hetzelfde effect als epo, maar dan wel legaal.

Live High, Train Low

Om die reden nemen nagenoeg alle professionele atleten een hoogtestage op in hun training. Of ze slapen in een hoogtetent. Op die manier kunnen ze ‘Live High, Train Low’ toepassen. De hoogtetent zorgt er namelijk voor dat het lichaam zich ’s nachts aanpast aan de hoogte. Het gevolg is dat er meer rode bloedcellen worden geproduceerd en hierdoor verbetert het uithoudingsvermogen.

Gaan wij op hoogtestage?

In een hoogtent slapen gaat ons -gewone stervelingen- een beetje te ver, maar waarom zouden wij niet op een hoogtestage gaan? Voor de marathon van Rotterdam of, misschien nog beter, voor de Mont Blanc Marathon, zodat we ook al een beetje aan de ijle lucht en de hoogtemeters kunnen wennen?

Weinig zuurstof

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je het beste op een hoogte van 2000-2500 m kunt verblijven tijdens een hoogtestage. Bij deze hoogte zijn de omstandigheden het gunstigst om uiteindelijk op zeeniveau zo goed mogelijk te presteren (bron). Maar het draait dus uiteindelijk om de lucht met weinig zuurstof. Want dan maakt je lichaam die gewilde extra rode bloedlichaampjes aan.

High Altitude Training Camp

Buiten Europa zijn plekken als Iten (Kenia), Dullstroom (Zuid Afrika), Flagstaff (USA), geweldig voor een hoogtestage. Het High Altitude Training Camp (HATC) van Lornah Kilpagat in Iten, Kenia is niet alleen voor professionele sporters, maar is ook voor de hobbymatige lopers een perfecte plek.

https://youtu.be/LrwS1Is321c

Hoogtestage in Europa

Maar die mooie plekken in Afrika en de USA liggen niet echt naast de deur. Dus als we het wat dichter bij huis zoeken, dan zijn dit de places to be in Europa voor een hoogtestage:

  1. Sierra Nevada, Spanje (Hoogte 2320m), High Preformance Centre CAR Sierra Nevada
  2. Font Romeu, Frankrijk (Hoogte 1850m), National Altitude Training Center
  3. Foscagno Pass, tussen Livigno en Bormio in, Italië. (Hoogte 2300m) Hotel Interalpen
  4. St. Moritz, Zwitserland (hoogte 1800 m) High-altitude training centre 

Het schijnt dat je in ieder geval 2 weken op hoogte moet verblijven om effect te hebben en dat je vermoedelijk 3 weken na de hoogtestage op je top presteert. Maar hierbij geldt wel dat het voor elke atleet anders is, wat nou het beste werkt.

Hoe dan ook, wij (dat wil eigenlijk zeggen: Erlinde) overwegen behoorlijk serieus een hoogtestage, maar waar, wanneer en hoe is nog even onduidelijk. Wij gaan ons er nog wat verder in verdiepen en zoals altijd… we keep you posted!

#Marathon Motivatie: Hoogtestage in Europa Foto: Pablo Abad Sanz via www.trailporn.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − 9 =