Snow & Ski

Wintersport in Fiss

Het is inmiddels een traditie: met een groep vriendinnen gaan we (bijna) ieder jaar skiën. De groep varieert wel qua samenstelling. Het ene jaar gaan er wat meer dames mee, dan het andere jaar. Maar één ding staat vast: we gaan naar Oostenrijk! Qua gezelligheid gaat er niets boven wintersport in Oostenrijk. Vinden wij.

Wintersport bestemming

Het liefst varieren we wel met de bestemming. Zo zijn we samen in Saalbach-Hinterglemm, Mayrhofen, Sölden, Gerlos, Kirchberg en Flachau geweest. St Anton en Ischl staat ook nog steeds op ons lijstje om samen naar toe te gaan. Nadeel van deze plekken is dat het niet bepaald low-budget bestemmingen zijn. Daar komt nog eens bij dat we vaak last-minute beslissen ‘wanneer’ en ‘met wie’ we nou precies op wintersport gaan. Met als gevolg: alles zit vol.

Skigebied Fiss|Serfaus|Ladis

Dit jaar viel ons oog op het skigebied van Fiss, Serfaus en Ladis. In eerste instantie dacht ik dat dit gebied vooral een kinderparadijs was en misschien niet de allerbeste bestemming voor een groep hübsche Mädchen? Van andere skiërs (op social media o.a.) hoorde ik toch veel positieve verhalen over dit gebied. Uiteindelijk besloten we om -nèt na de kerstvakantie- een lang weekend naar Fiss te gaan. Met 5 dames in totaal.

Monsterlijke files

We zouden op vrijdagnacht/zaterdagochtend 7 januari jl. met de auto vanaf Arnhem vertrekken. Met ons aloude motto “Immer geradeaus und nicht bremsen” 😉 zouden we hopelijk eind van de middag aankomen op bestemming. Vlak voor ons vertrek kwamen er een heleboel onheilspellende berichten over zware sneeuwval, ijzel, code oranje en monsterlijke files in Duitsland. Op zaterdag. Precies op de dag dat wij moesten rijden.

Briljant idee

Gelukkig kwam Gemma, een van de skivriendinnen, op donderdagavond met het briljante idee om online te kijken voor vliegtickets. Deze bleken niet zo gek duur te zijn. Na heel wat op- en neer geapp, hakten we de knoop door. Change of plans! We gingen vliegen (met Transavia). Van Amsterdam naar Innsbruck. Tot grote opluchting van onze families.

Und ich flieg, flieg, flieg…

Zaterdag om 6:30 uur vertrok ons vliegtuig. Blijkbaar net voordat er door het weer ook vertragingen op Schiphol ontstonden. We hadden geluk. Na 1,5 uur uur vliegen waren we al in Oostenrijk. Innsbruck Airport.Maar Innsbruck was nog geen Fiss. Dus vanaf de luchthaven lieten we ons met een taxibusje vervoeren naar ons Appartement in Fiss.

Appartement in Fiss

Na ongeveer een uur en kwartier rijden in een busje (met Wifi!) waren we ter plekke. Ons appartementencomplex Tschugmall was echt prachtig. Het was weliswaar niet de goedkoopste locatie waar we ooit hadden gezeten, maar waarschijnlijk wel het mooiste.

Uurtje gratis skiën

De hele zaterdag zeiden we tegen elkaar dat het zo’n goed idee was geweest om te gaan vliegen. Want we hadden nu gewoon tijd om boodschappen te doen, skipassen te regelen en onze ski’s op te halen. Het mooiste van alles was dat we nog de piste op konden. Gratis! Want als je na 15:00 uur gaat skiën, hoef je daarvoor niet te betalen.

Hexenalm Après Ski

Na het stukje skiën hadden we ook een drankje in dé (enige) après ski locatie van Fiss verdiend: De Hexenalm. Het feest was buiten en binnen. Maar aangezien het zaterdag gevoelstemperatuur van -21 was, kozen we ervoor om naar binnen te gaan. Het was die avond niet heel druk, maar wel gemütlich en het publiek divers. Iedereen -van jong tot oud- waagde een dansje of zong mee met de Après Ski Hits, zoals het meesterwerkje “Holz” van 257 😉

Zondag

Op zondag hadden we een volle dag om te skiën. Het sneeuwde behoorlijk en het zicht was ook niet zo best. Mist! Het gevoel dat je binnen in een pingpong bal zit. Oftewel: we zagen vaak geen hand voor ogen. Dat was af en toe een beetje ploeteren, maar dat mocht de pret niet drukken.

Kaiserwetter

Maandag en dinsdag waren fantastische dagen. De mist trok op en het zonnetje kwam te voorschijn. Draum wetter! Fiss liet zich van zijn beste kant zien! Het was geweldig.

wintersport in Fiss

Plus en minpunten van onze skitrip naar Fiss

Tenslotte…omdat ik het zelf altijd fijn vind om dit soort lijstje te lezen, heb ik de plus en minpunten van onze skitrip naar Fiss op een rijtje gezet:

Plus:
  • Met het vliegtuig naar Innsbruck 

Op woensdagochtend vertrok ons vliegtuig weer richting Amsterdam en door het vliegen en de planning heb ik niet het gevoel dat het erg kort was. Het vliegen heeft ons heel veel tijd en gedoe op de weg bespaard. Natuurlijk is het wel een stuk duurder dan met een auto, maar ik had het er -in dit geval- graag voor over.

  • Het skigebied

Via Fiss ski je heel makkelijk naar Serfaus en Ladis. Al met al is dit een groot en gevarieerd skigebied. Er zijn veel cabine- en snelle (soms verwarmde) stoeltjes liften. Sleepliften kom je er dus nauwelijks meer tegen. Er zijn relatief veel rode pistes en ook een aantal mooie en pittige zwarte afdalingen. Voor gevorderden is er dus genoeg uitdaging. Voor beginners leek het mij ook een prima skigebied, al waren de meningen onder ons groep daarover verdeeld.

  • Restaurants en berghutjes

Het eten op de piste en in het dorp Fiss was erg goed. Overal waar we hebben gegeten, was het lekker. De prijzen lagen wel relatief hoger. Dat is dan een minpuntje.

  • Skiles

Zelf had ik geen skiles. Maar 2 skiërs van onze groep hadden een privé les van 2 uur geboekt. Dat was ze erg goed bevallen. Ook de reguliere skilessen schijnen prima te zijn.

  • Après ski

De Hexenalm is de place to be in Fiss voor de Après Ski. Om 19:30 uur houdt het zo’n beetje op en dan is het wat mij betreft ook genoeg geweest. Maar onder mijn vriendinnen bevinden zich ook een aantal echte die hards die daarna nog best verder willen feesten. Dat kan in Hackl’s Kaller. Ik heb het zelf niet geconstateerd, maar het schijnt toch een beetje kansloos te zijn daar. Conclusie: ik vond de après ski geweldig, maar als je de disco in wil, dan moet je niet in Fiss zijn.

  • Accommodatie

Ons appartement was prachtig. Maar dat gold zo’n beetje voor elk gebouw in Fiss. Ik las ergens op het internet dat Fiss een stukje Zwitserse precisie is in Oostenrijk. Dat zegt alles. Daarnaast is Fiss ook een mooi en sfeervol dorp. Het is leuk dat het op de berg (1400 meter hoogte) ligt en omdat het compact is, is alles ook -te voet- goed bereikbaar.

Min:
  • Ligging

De ligging is wel degelijk een pluspunt (zie boven). Maar het kan ook een minpuntje zijn als je met de auto komt. Als het hard sneeuwt, kun je de sneeuwkettingen wel eens nodig hebben om de berg op te komen. En hoe graag ik ook het vooroordeel van dames en auto’s wil ontkrachten, dat lukt me niet. We hebben nog nooit sneeuwkettingen hoeven omdoen en eigenlijk wil ik dat graag zo houden.

  • Prijzig

Skiën is nou eenmaal duur, maar Fiss (Serfaus en Ladis) zijn al helemaal geen budget bestemmingen. Het eten op de piste is relatief duur t.o.v. andere skioorden. De drankjes tijdens de après ski zijn ook niet bepaald goedkoop (€ 4,- voor een biertje). Onze accommodatie was prachtig, maar zat dan ook in de hogere prijsklasse.

De score: véél meer pluspunten dan minpunten. Thumps Up voor Fiss!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 4 =