Outdoor

Review Deuter Aircontact SL 50+10 liter & Deuter Aviant Voyager 65+10

Ik zeg het wel vaker. Op pad met een backpack werkt bevrijdend, brengt avontuur en uiteindelijk (als je het mij vraagt) een beetje een nieuwe mindset. Het gegeven dat je alleen mee kan nemen wat je écht nodig hebt, is voor keuzestressers zoals ik een verademing. Op pad met een minimum aan materiaal. Ik vind het heerlijk. Maar goed… Dat minimum moet natuurlijk wel mee… En het liefst een beetje comfortabel.


Voor onze trip naar Chili en Argentinië hadden we de beschikking over twee beauties van rugzakken.  Een mooi moment voor een ode (en kritische noot) aan het voorwerp dat mijn leven al heel wat jaren verrijkt.

Deuter Aircontact 50+10 liter SL

Deuter Aircontact SL 50+10

Het eerste dat op valt aan de Deuter Aircontact is dat hij op zichzelf niet zo veel weegt. Ondanks de behoorlijke maat (50+10 liter) sjouw je je aan deze tas zelf in ieder geval geen breuk. Tevens blijft hij in omvang voor een dame van mijn maat (1.68m) hartstikke behapbaar. De woorden: “hey rugzak waar ga je met dat meisje heen” zijn voorgoed verleden tijd.

Comfort

Maar goed… Vele malen belangrijker dan een mooie omvang, beperkt gewicht en een kek kleurtje is natuurlijk comfort. En dat zit bij de Aircontact wel goed. De Aircontact SL in de basis afgestemd op de biometrie van de vrouw, wat inhoudt dat de ruglengte korter is. Daar bovenop kan je hem op vele manieren verstellen. Het rugpand, de lengte van je schouderstraps en ook de mate waarin de rugzak tegen je rug en heupen aangetrokken wordt zijn verstelbaar, waardoor hij na een uurtje schuiven als gegoten om je rug zit. De dikke brede heupband zorgt voor ruim voldoende steun waardoor je schouders goed ontlast worden.
Note to self (and you): Neem één keer goed de tijd voor het verstellen.

Organisatie

Een ander pluspunt aan de Aircontact SL is de ruimte en de ‘organisatie’ van deze rugzak. Met organisatie doel ik op de verschillende vakken en ritsen die je helpen om de boel op reis een beetje georganiseerd te houden. Fijn is je eigen keuzemogelijkheid hierin. Het is ook mogelijk één groot vak te creëren. Ook is de topflap bijvoorbeeld van twee kanten uit te gebruiken, waarmee twee verschillende compartimenten ontstaan. De rugzak biedt ook nog ruimte voor een geïntegreerd drinksysteem van 3 liter.
Ideaal voor een rommelmaker als ik, is de mogelijkheid om hem aan de voorkant open te ritsen (beetje als een sporttas). Je rugzak helemaal uitpakken om bij de spullen op de bodem te komen, is hiermee (gelukkig) voorgoed verleden tijd. 

Deuter Aviant Voyager 65+10

Alhoewel de Voyager door Deuter zelf meer gezien wordt als een ‘reistas’ hebben wij de rugzak ervaren als een onwijs fijne big boy voor een stevige meerdaagse hike of reis. De Voyager biedt aanzienlijk veel ruimte, optioneel verdeeld over verschillende vakken.

Inhoud

De Voyager 65+10 is echt een grote rugzak waarin je alle ruimte hebt om tent, slaapzak, matje, kleding en kookgerei mee te nemen. De tas beschikt over verschillende, zelf in te delen, compartimenten die absoluut bijdragen aan een beetje structuur. Om absolute choas te voorkomen is de inhoud van de tas op drie manieren te bereiken, namelijk via de voorzijde onder en midden en via de ouderwetse bovenkant. Verschillende straps aan de zijkanten van de rugzak bieden de mogelijkheid je load stevig in snoeren tot een mooie stevige bulk. Super handig zijn de verschillende kleine opbergvakjes (met rits), mits je onthoud waar je je spullen weg stopt.

Iets meer gericht op reizen (of workaholics zoals wij) heeft de Voyager een gewatteerd lap-topcompartiment waar we goed beschermd onze laptop in mee namen. Daarbij komt de Voyager, vermoedelijk omdat hij gezien wordt als een reistas, met een onwijs stevige (en zware) waterdichte travelbag. Dit bleek voor vluchten en dergelijke heel handig. Echter, bij nat weer was het niet de meest handige oplossing. Een aparte raincover zou ik absoluut aanraden.

Daypack inbegrepen

Juweeltje van de Voyager is wat ons betreft de losse lichte en comfortabele daypack. Ideaal voor een reis waarin we ook wel eens een stad in gingen of vanaf de tent een kleiner uitstapje maakten. Je klikt de daypack los en bent mobiel. Doordat ie op andere momenten tegen de rugzak aan zit neemt ie geen extra ruimte in beslag.

Comfort

De Deuter Aviant Voyager 65+10 is een wat bredere rugzak die zo af te stellen is dat je onder 75 liter niet bezwijkt. Door de stevige flink gewatteerde heupband wordt, bij een goede afstelling van de tas,  het gewicht echt op je heupen gedragen.

In het rugpand van de Voyager is gebruik gemaakt van het Contact system, rugpadding die er voor zorgt dat de druk gelijkwaardig op je rug wordt verdeeld. Het rugpand is evenals vele andere onderdelen van de rugzak verstelbaar en aan te passen op jou biometrie. Het is even puzzelen (zie op Youtube het filmpje van Deuter) maar daarna zit ie dan ook als gegoten. Ander pluspuntje is de open ruimte in het rugpand en het materiaal waarvan ie gemaakt is. Hierdoor blijft er ruimte voor ventilatie, wat zeker op warme dagen erg fijn was.


Anders dan bij mijn eerdere rugzakken is er niet alleen aandacht besteed aan de mogelijkheid om straps langer en korter te maken. De rugzak heeft ook een aantal mogelijkheden om de load dichter bij je rug te trekken, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je minder zwaar draagt.

Samengevat

Twee toprugzakken! Meer dan genoeg ruimte voor een minimum aan materiaal voor een reis van een maand, die ook nog terug te vinden is door de vele indelingsmogelijkheden. Beide rugzakken zijn goed en redelijk gemakkelijk af te stellen waardoor een stevige load goed te dragen is. Of het door het verschil in inhoud en het mannen- en vrouwenmodel komt durf ik niet met zekerheid te zeggen maar naar mijn mening was het verschil in rugzakken passend bij onze sexe. De Aircontact is toch net iets subtieler dan de Aviant Voyager die wat extra ruimte gaf om spullen mee te nemen.
De daypack aan de Voyager is echter het pareltje dat pleit voor de Voyager.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − twee =