Avontuur,  Gear,  Geen categorie

Alles dat je nodig hebt in een rugzak….

Paklijst voor een maandje Chili en Argentinië….

Dat ik niets mooier vind dan reizen naar verre bestemmingen en daar de natuur in te duiken is geen geheim. Het liefst zou ik iedereen willen uitdagen het op zijn minst één keer in zijn leven te proberen.

Even een maandje geen huis, geen übercomfortabel bed, geen chique kookgerei en geen hoofdbrekende aantallen keuzeopties in je kledingkast. In mijn optiek is reizen met een rugzak dé manier om op afgelegen plekken te komen en tevens even af te schakelen van ons net iets te drukke en volle leven.

Het mag zeker primitief zijn (wat is er nu mooier dan douchen onder een waterval?) maar en zijn grenzen. Want in the end ben ook ik enigszins gewend aan een klein beetje luxe en gaat het me echt te ver om ’s nachts klappertandend onder de blote hemel te liggen op een natuurlijk bladerdek. En daarbij houden we voor onszelf graag de mogelijkheid om onderweg allerlei activiteiten te ondernemen.  Een kleine greep uit het materiaal dat we meehadden….

Deuter Aircontact 50 + 10 liter

Dé ideale rugzak voor de reizende dame. 50 + 10 liter was voor mij nog prima te tillen en gaf ruim voldoende ruimte voor al mijn spullen. Met het gegeven dat mijn lief onze tent mee had, had ik zelfs nog een beetje ruimte over.
De rugzak is op vele manieren verstelbaar waardoor hij prettig om je rug aansluit. De brede heupband zorgt voor ruim voldoende steun waarmee je schouders goed ontlast blijven.
Ideaal voor een rommelmaker als ik, is de mogelijkheid om hem aan de voorkant open te ritsen (beetje als een sporttas). Je rugzak helemaal uitpakken om bij de spullen op de bodem te komen, is hiermee voorgoed verleden tijd.  

Deuter Aviant Voyager 65 + 10 liter

Deze super comfortabele en ruime rugzak geeft je de mogelijkheid om voldoende spullen mee te nemen voor een maand. Tent, matje, slaapzak, kleding etc. was gemakkelijk mee te nemen. Mede door de grote verstelmogelijkheden bleef hij comfortabel, ook met al je spullen aan boord.
Ideale bijkomstigheid van deze backpack is dat er een kleine dag rugzak bijin zit. Bij lange afstanden is de kleine rugzak als het ware onderdeel van de grote, en neemt hij dus geen extra ruimte in. Bij korte dagtrips haak je de kleine rugzak los en neem je die mee op pad.

Nathan Vapor Howe racevest 12 liter

Het woord racevest zegt het eigenlijk al. Dit vest van Nathan Sports is gemaakt om mee te racen. Tijdens je tocht een dagje hiken of trailrunnen met iets minder bagage? Dan is de Nathan Vapor Howe een aanrader. Het vest zit zo vast als een huis wanneer je rent, en geeft je toch de mogelijkheid om het nodige mee te nemen. Zowel leeg als vol sluit het mooi aan en zorgt het ervoor dat je spullen compact op je rug zitten.
Op dagen dat je hem niet gebruikt is ie, samen met de waterzak van 1,8 liter gemakkelijk op te vouwen tot een klein pakketje, dat nog gemakkelijk mee kan in je rugzak.

Northface Thermoball jacket & Montane featherlite Jacket 

Nooit weet je precies hoe het weer zal zijn in de bergen. Te allen tijden wil je dus voorbereid zijn op kou of regen. Zeker wanneer je weet dat je richting de gletsjer gaat. Beiden hadden wij een donsjas mee die op te proppen was tot een klein en licht balletje.
Voor ons waren de feather jackets in combinatie met een hardshell ruim voldoende tegen de kou.

Raidight Ultralight MP+ Stretchlight waterdichte overbroek.  

Superlicht! samen op te rollen tot een heel klein licht balletje. Dat de tijd van zwetende rubber regenjassen voorgoed voorbij is, wordt met dit setje wel duidelijk. De jas en broek zijn beide waterdicht maar ook nog ademend en flexibel doordat ze gemaakt zijn van een soort stretchmembraan. 

Jack Wolfskin Hardshell & Mammut Hooded Hardshell

Deze heerlijke jas beschermt je niet alleen tegen de regen, maar zeker ook tegen wind (niet onbelangrijk in Patagonië). De gesealde naden zorgen er bij beide jassen voor dat ze goed en lang waterdicht blijven.
Door gebruik van ademend materiaal blijf je onder de jas lekker fris (wel zo lekker als je drie dagen niet kan douchen?)
Zeker de Mammut is op te rollen tot een zeer klein pakketje.

Northface exploration convertible afritsbroek

Afritsbroeken zijn in ogen van velen misschien niet het meest hippe  aspect aan je outfit in de bergen. Toch blijf ik er bij dat een afristbroek onmisbaar is, wil je licht gepakt gaan. Daarbij gaf het ons in Patagonië, waar we vertrokken bij -5 en lunchte bij +15, de mogelijkheid om ons gemakkelijk aan te passen aan de temperatuur. Toch best lekker als je daarvoor niet je hele rugzak hoeft uit te pakken.
Daarbij durf ik ook wel te stellen dat de hedendaagse afritsbroek zijn stoffige karakter wel is verloren. Mijn Northface exploration convertible is gewoon een comfortabele en hippe broek waar ik me ook in Buenos Aires mee durfde te vertonen.

Julbo Monterosa

Een topbril voor in de bergen. Deze bril van Julbo is iets zwaarder dan een sportmodel maar nog meer dan prima om mee hard te lopen. Daarmee top voor een reis met verschillende activiteiten en weinig pakruimte. Door de ´kapjes´ aan de zijkant valt er weinig zonlicht binnen. Ideaal voor in de sneeuw!

X-Socks

Het meest ondergewaardeerde kledingstuk op outdoor reizen zijn naar mijn idee sokken! Sokken zullen je reis misschien niet perse maken, maar kunnen hem wel breken. Er is niets vervelender dan blaren, ijskoude of juist zweetvoeten.  Echt belangrijk dus om hier goed over na te denken. En uit te proberen!!

Ik kende ze al van het trailrunnen, maar X-socks blijkt ook fantastische wandelsokken te hebben. Wij hadden een aantal verschillende typen mee.
De Trek Pioneer: Deze dikkere, stevige en en zeer comfortabele sokken zijn ideaal voor lange tochten en beschermen tegen blaren en wrijving.
Trek outdoor en outdoor WMN: Een iets dunnere sok dan de Pioneer maar met voldoende stevigheid en een hele zachte stof. De airVent zone zorgt er voor dat de sokken goed ventileren. Het verschil in mannen en vrouwen voeten is in deze ondervangen door gewoon twee verschillende typen te ontwikkelen. Voor de stukken die we hardliepen, waren deze sokken ook perfect!
Speciaal voor de warmere dagen hadden we de Trek Summer. Een heerlijke sok, die niet perse dunner was, maar door het gebruik van linnen koelen aanvoelt.  Geen zweetvoeten in deze sokken, wat toch een behoorlijk voordeel is wanneer je ’s avond nog ongedoucht je tent in mag.

Meindl Paradiso GTX & LOWA Camino GTX

Rouwe natuur en afgelegen gebieden vraagt om goed schoeisel. Je wil je voeten niet alleen droog houden, maar ook goed beschermen. Omdat iedere voet anders is vind ik het lastig om iets te zeggen over wat ‘goed’ is of ‘passend’. Dat verschilt echt per persoon.
Wij dragen ook verschillende schoenen. Wat wel overeen komt is de keuze voor Gore Tex wat droge voeten redelijk garandeert.  Ook lopen we beide op een categorie B schoen, wat staat voor een zeer stevige zool en is gemaakt voor ruig terrein.

La Sportiva Muntant & Salomon XA PRO GTX

Een extra paar schoenen mag bijna niet ontbreken wil je ook nog trailrunnen. De Mutant is een stevige en lichte trailschoen met nog wel enige flexibiliteit. De schoen heeft een flink profiel wat maakt dat ie goed bruikbaar is in de sneeuw (hier had ik hem in de kast ook op uitgezocht). Tevens zijn beide paren nog redelijk casual te dragen onder een lange broek.
De Salomon XA PRO is een zeer stevige trailschoen waarmee je op ruig terrein prima uit de voeten kan. De schoen biedt uitermate veel bescherming. Op natte ondergrond een prima anti slip. Op sneeuw bleek dat iets minder.

MSR Elixir 2 Tent

De vakantie villa onder de trekkerstentjes, zo mogen we deze tent wel noemen. Lichtgewicht, comfortabel en ruim genoeg voor 2 personen met rugzakken.

De tent heeft aan beide zijden een ingang en een kleine overhang van de buitentent. Hierdoor is de tent gemakkelijk te betreden en blijft de binnentent goed droog, ook wanneer je er met regen in of uit moet.  
Naar ons idee was er sprake van goede ventilatie en niet al te veel condens. Even open zetten bij het ontbijt en daarna inpakken was over het algemeen voldoende om hem te drogen.  

Sea to Summit Ultra Light S.I. sleeping mat

Comfortabel liggen en je geen breuk sjouwen overdag. Een matje dat gemakkelijk in- en uit te pakken is. Dat wil natuurlijk iedere trekker. Met deze matjes van Sea to Summit is dat aardig gelukt. De matjes zijn zeer licht (550 gram) en zijn absoluut prettig om op te liggen. Ook op ruigere ondergrond met stenen en rotsen blijft het matje comfortabel. De anti-slip laag aan de bovenkant voorkomt dat je op een schuine ondergrond van je matje glijdt en ook je kussentje onder je hoofd blijft liggen.
De volgende dag weer door? Dan helpt het deflate systeem je om hem in mum van tijd volledig te ontluchten.

Northface Green Kazoo dons slaapzak

Er is niets mooier dan slapen onder een heldere hemel. Echter, niet zelden betekent een heldere hemel ook winterse kou. Zo ook in Patagonië. Dicht bij de gletsjer hadden we een aantal nachten -7. Een goede slaapzak was dus redelijk essentieel. Want alhoewel ik die kou heerlijk vind, ben ik, evenals veel andere vrouwen, als ik slaap een echte koukleum.

De Northface green Kazoo heeft me de hele reis warm gehouden. De slaapzak is van een redelijk zachte, niet te ‘gladde’ stof. De binnenkant heeft het gevoel van katoen, wat ik persoonlijk erg prettig vind ten overstaan van het gevoel van synthetische stofjes. Daarbij ruim voldoende voetenruimte en een heerlijke capuchon om me in de echt koude nachten in te verstoppen.

Zoek je naar een goede slaapzak houdt dan rekening met de temperatuurclassificaties die zijn aangegeven. Deze waarden gaan er vanuit dat je in je ondergoed in je slaapzak ligt. Persoonlijk vind ik ze dan soms aan de lage kant. Voor mij (maar dit is persoonlijk) heb ik dan vaak nog een goede warme thermobroek oid aan. Let op! De aangegeven extreemtemperatuur gaat uit van de temperatuur om te overleven voor één nacht. Hier is niets comfortabels meer aan.

Tot slot

Hiken, trailrunnen, kamperen en citytrippen is prima te combineren. Zolang je af en toe een plek hebt waar je je spullen kan en durft achter te laten is er niets aan de hand. (dat kan vaak ook best in een tent)
Een maandje hardlopen op de wandelsokken van X-socks gaat meer dan prima en je racevest in je backpack neemt echt niet zo veel ruimte in beslag.
Wees creatief en niet te veeleisend!! Dan ga je fantastische tijd tegemoet!!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 − vier =