Triathlon

Beginnen op de MTB: 5 tips voor mountainbikers

Als gevolg van de coronamaatregelen zijn er veel mensen aan het sporten geslagen. Zo zijn er flink wat mountainbikers bijgekomen sinds de eerste lockdown. Maar als je begint met een sport, zoals mountainbiken of wielrennen, dan wil je natuurlijk weten hoe je dat het beste aan kunt pakken. In een reeks van blogs geven we je daarom elke keer 5 tips voor een vliegende start!

De 5 onmisbare tips voor mountainbikers

En in deze blog delen we de 5 tips voor beginnende mountainbikers. Maar wellicht heb je er als doorgewinterde mountainbiker ook wel iets aan. 

1. De mountainbike 

Een ding is zeker als je begint met mountainbiken; je hebt een mountainbike nodig. De keuze is reuze. Ervan uitgaande dat je op zoek bent naar een mountainbike die ook wil aanschaffen, is de eerste vraag: wat wil je doen met je mountainbike? Wil je door de Nederlandse bossen crossen? Of af en toe naar de Ardennen of Duitsland bijvoorbeeld? Of ben je van plan om in de bergen te fietsen, als dat weer mogelijk is? Wil je wedstrijden gaan doen? Of naar bikeparks? Het antwoord op dit soort vragen is van groot belang, zodat je een mountainbike koopt die aansluit bij je wensen. 

Je kan ervoor kiezen om (eerst) een tweedehands MTB aan te schaffen. Voordeel is de relatief lagere prijs. Nadeel ervan is dat je garantie hebt tot de voordeur en je misschien ook niet precies weet of deze mountainbike wel geschikt voor je is. Daarom kan het voor (beginnende) mountainbikers wel raadzaam zijn om naar een speciaalzaak te gaan. Zo krijg je een beter beeld.

Hardtail of Fully 

Als je online onderzoek doet zul je merken dat er online ontzettend veel keuzes zijn tussen mountainbikes. Eén van de belangrijkste keuze is tussen een hardtail mountainbike en een full suspension. Hardtail mountainbikes hebben alleen een geveerde voorvork. De fully’s hebben een vering bij de voorvork en een achterdemper in het frame.  Hardtail mountainbikes worden voornamelijk gebruikt om door het (Nederlandse) bos te knallen. Kort door de bocht: hardtailes zijn goedkoper, lichter en sneller dan fully’s op minder ruw terrein. Op ruwer terrein geldt echter dat een full suspension hier beter uit de voeten kan.

XC, Trail, Enduro of Downhill

Binnen de fully categorie zitten veel verschillen. Voor iedere discipline van mountainbiken is een andere fully geschikt. Wil je daar meer over weten? In de blog van 12GoBiking worden de verschillende soorten mountainbikes duidelijk beschreven en zie je welke mountainbike past bij welk gebruik. 

2. Bescherming voor mountainbikers

Wat heb je nodig als je op de mountainbike springt? Natuurlijk mag een goede helm nooit ontbreken. Ga je naar een bikepark, dan is een full face helm onmisbaar. Maar voor algemeen gebruik op de MTB is een standaard fietshelm voldoende. Ook je ogen moet je beschermen tijdens het mountaibiken. Een fietsbril helpt. Bij donkere omstandigheden -zoals in deze tijd van het jaar vaak het geval is- zijn transparante glazen ideaal.

Draag je een full face helm, dan zijn Goggles daarbij een goede aanvulling. Net als bij het wielrennen wil je rijden met een zeem in je broek om zadelpijn te voorkomen. Verder zijn handschoenen (evt. met padding) essentieel om je handen te beschermen voor takken en schaafwonden. Als je nieuwe technieken oefent, op ruiger terrein fiets of naar een bikepark gaat: bescherm dan ook je armen en benen met specifieke (neopreen) beschermers.  

Kledingkeuze

Trail, Enduro en Downhill mountabikers kiezen vaak voor ‘baggy’ mountainbikekleding in plaats van de ‘lycra-look’ van de meeste XC-rijders. Het voordeel van de loszittende baggy stijl is de bewegingsvrijheid. En misschien ziet het er ook gewoon wat stoerder uit dan de strakke pakjes ;-).

In deze tijd van het jaar vind ik het soms lastig om een afweging te maken tussen een korte of lange broek en hetzelfde geldt voor korte of lange mouwen. De stelregel: onder de 10 graden is lang, tussen de 10 en 15 graden is kort (met evt. been- en armstukken) en boven de 15 graden is sowieso kort, helpt vaak wel.

3. Houding

Bochten, hellingen, jumps: op de mountainbike moet je constant voorbereid zijn op diverse uitdagingen. Anders dan op de racefiets kun je niet de hele tijd in het zadel blijven zitten. Je moet je constant aanpassen aan de omstandigheden en dat kun je allereerst doen met je ‘aanvalshouding’. Dat wil zeggen dat je staat op de pedalen, je voeten op gelijke hoogte hebt, je armen en benen buigt en je zitvlak boven het zadel brengt. Met de aanvalshouding kun je schokken e.d. makkelijk absorberen.

4. Kijktechniek

Wat is de juiste kijktechniek voor mountainbikers? Een natuurlijke reactie is om te focussen op de eerste meters voor je wiel. Maar dit is geen goede methode. Je loopt hierdoor achter de feiten aan omdat iedere bocht of gladde boomwortel dan als een verrassing komt. Het is dus van belang dat je zover mogelijk vooruit kijkt en je pad scant op mogelijke obstakels. Hoe verder je vooruit kijkt, hoe beter je kan anticiperen en je ideale lijn kunt uitstippelen. 

5. Hit the trails 

Check voordat je gaat mountainbiken altijd even je fiets. Werken de essentiële dingen naar behoren? Doen de remmen het? Zijn je banden op spanning? (Niet te hard, maar ook niet te zacht). Is je ketting gesmeerd? Neem ook een reserveband en een fietspomp mee als je gaat fietsen. En denk aan voldoende vocht en voeding voor jezelf. Beter iets teveel gelletjes, bananen, krentenbrood etc. dan te weinig mee. En vergeet het ook niet tijdig op te eten om een hongerklop te voorkomen.

Waar te rijden?

Op de website mtb-routes vind je alle routes met beschrijving en score in Nederland: https://www.mtbroutes.nl/routes. De plaatsen Schoorl, Amerongen, Nijmegen en Hellendoorn hebben mooie en goed beoordeelde routes. Maar er zijn er nog veel meer. Verder is Trailforks een handige app om MTB-trails in binnen- en buitenland te ontdekken. 

Dit waren ze, de 5 tips voor beginnende mountainbikers Er is nog zoveel meer te vertellen en te ontdekken op de mountainbike. Want mountainbiken is een groot avontuur! Ieder jaargetijde is geweldig, maar zeker nu in de herfst is fantastisch in de bossen! 

Mocht je vragen hebben, aarzel niet om ze hieronder te stellen. En voor nu: heel veel mountainbikplezier!

2 Comments

  • Johan

    En vergeet vooral niet het juiste vignet bij je te hebben! Zonder is vaak niet toegestaan!
    Daarnaast is respect voor de natuur (oa afval) en naar het andere verkeer zeer belangrijk! Have fun outside!!

    • Erlinde

      Hi Johan,

      Dank voor je waardevolle aanvullingen! Goed om te kijken waar je gaat mountainbiken en welk vignet ervoor nodig is (dat varieert per gebied). Respect voor de natuur en voor elkaar is essentieel!

      Geniet op de trails!

      groet Erlinde

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 14 =