Essentials,  Gear,  Reviews

Mijn zoektocht naar het beste sporthorloge

Welk hardloophorloge kan ik het beste kopen? Is een vraag die ik al vaak heb gehoord van mede hardlopers. Precies die vraag stelde ik een tijdje geleden zelf ook. Maar die vraag slaat eigenlijk nergens op. Want welk sporthorloge je het beste kunt kopen, hangt vooral af van de vraag: Wat wil je!?

Wil je GPS? Hardloopslagmeter om de pols? Wil je er alleen mee hardlopen of andere sporten mee kunnen doen? Bergbeklimmen? Skiën? Wil je muziek kunnen luisteren via het horloge of is dat allemaal niet belangrijk voor je? En de laatste -niet onbelangrijke vraag- hoeveel mag het kosten? Het liefst niet te veel natuurlijk. Maar.. if you pay peanuts, you get monkeys. Ten minste dat is meestal het geval.

Adios GARMIN FORERUNNER 225!

Na bijna twee jaar tijd was het tijd om mijn Garmin Forerunner 225 vaarwel te zeggen. Niet omdat het horloge kapot was, maar omdat ik het horloge 2 jaar ‘in bruikleen’ had en nu was het moment daar om het horloge terug te geven. Jammer, want ik was tevreden over de Forerunner 225.

 

De Garmin Forerunner 225 is het eerste sporthorloges van Garmin dat is voorzien van een hartslagsensor om de pols. Ik vond dat een van de grootste voordelen van de FR225. Geen gedoe met een schurende hartslagband om je borstkas. Aan de andere kant had ik ook de indruk dat de hartslagmeter om de pols niet heel nauwkeurig was.

Ik had regelmatig onwaarschijnlijk hoge hartslagen van 215 p.b.m. of zelfs nog hoger. Qua specificaties was de Forerunner erg uitgebreid. Een helder kleurenscherm en een trilalarm. Daarnaast beschikt het horloge over een auto-lap functie, achtergrond verlichting en de mogelijkheid om via Garmin Connect trainingen op de FR225 te zetten. Wat ik wel miste aan de FR225 was de mogelijkheid om GPS routes op het horloge te zetten. Als trailrunner vind ik dat wel een voorwaarde voor een hardloophorloge.

(Als je overweegt de Garmin FR 225 aan te schaffen. Hij kost momenteel € 250,-.)

Hello and goodbye TOMTOM MULTI-SPORT CARDIO 2

Gelukkig had ik nog een ander sporthorloge: de TomTom Multisport Cardio 2. Ook dit horloge heeft een inbouwde hartslagmeter om de pols. Deze hartslagmeter leek wel wat nauwkeuriger te zijn dan die van de Forerunner 225. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je dit horloge voor meerdere sporten gebruiken. Zo kun je er mee zwemmen, fietsen en fitnessen.

https://www.youtube.com/watch?v=J-RsUAUDfpM

Zoektocht naar het beste hardloophorloge: Garmin Fenix 5?

Net op dat moment werd de verkoop van de Garmin Fenix 5 aangekondigd. Het zou de ‘koning van alle sporthorloges’ zijn. De Garmin Fenix 5 heeft standaard interne hartslag op de pols en alle functies van andere Garmins in 1 device. Bluetooth, activitytracking en navigatie plus. De Garmin Fenix 5 ziet er mooi uit en heeft  ook een speciaal sporthorloge voor dames. Maar….. dit alles heeft een prijs. Als ik de Garmin Fenix 5 zou willen kopen, dan zou ik natuurlijk wel gaan voor het sapphire (krasbestedige en mooiere) glas. Dat betekent dat je niet klaar bent voor minder dan € 600,-. En dat is heel veel geld.

De Fenix 5 kost dus 3 keer zoveel als een hele goede andere hartslagmeter dus is de vraag of je dan zoveel meer krijgt. Op de website hrdlpn.nl werd een goede review geschreven waar antwoord gegeven wordt op die vraag.

SUUNTO!

Voor mij geldt dat ik € 600,- gewoon echt te duur vind. Ik ging dus op zoek naar iets anders. Van mijn trainingsmaatjes weet ik dat ze erg tevreden zijn over het Finse merk Suunto. Suunto begon ooit met het maken van kompassen. Daarna gingen ze verder met duikinstrumenten en inmiddels hebben ze een heel breed assortiment aan sporthorloges.

Winnaar: SUUNTO AMBIT 3 Multisport Sapphire White

Nadat ik heel wat horloges (online) had bekeken, kwam ik tot de conclusie dat de Suunto Ambit 3 Multisport het beste horloge voor mij is. Deze Ambit is een alleskunner met uitgebreide sport en hartslagmeting. Je kan er o.a. mee lopen, fietsen en zwemmen. Tijdens deze activiteiten kun je je hartslag meten. Er zit geen hartslagmeting op de pols, dus je moet wel afzonderlijk een hartslagband om je borstkas gebruiken. Dat leek me een nadeel, maar de hartslagband blijkt klein te zijn en prima te zitten. Zo weet ik nu.

Uiteindelijk koos ik ook voor de Suunto Ambit 3 om de looks. Ik wilde de witte (dames) versie en ook zeker het Sapphire glas. Dat is duurzamer, krasbestendig en het ziet er een stuk mooier uit. Vind ik. Als je toch al een fors bedrag aan een hardloophorloge gaat uitgeven, dan moet ie er wel een beetje leuk uit zien!

De Ambit3 maakt live verbinding met je telefoon. Verder is de Movescount app van Suunto is echt geweldig en een heel belangrijk punt voor mij is dat de accu lang (zeker 15 uur tijdens het sporten) mee gaat. De accutijd kun je verlengen tot 50 uur door de GPS minder nauwkeurig te laten meten. Ten slotte kun je bestaande GPS routes up laden in het sporthorloge en zo heel makkelijk je (trail)route terugvinden.

Via de Duitse Amazon was er een goede aanbieding (€ 300,-) waarbij het horloge inclusief de hartslagmeter werd geleverd. Ik zag dat deze aanbieding er nu helaas niet meer is op de Duitse Amazon. Maar mocht je overwegen om een hardloophorloge te kopen, dan is het handig om die site ook in de gaten te houden.

Ik heb de Suunto Ambit 3 nu ruim een maandje in mijn bezit en ik ben heel blij met mijn nieuwe liefde. Ik ga ervan uit dat we samen nog heel veel mooie avonturen gaan beleven.

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + vijftien =