Essentials,  Roadrunning

Wat is beste manier om water mee te nemen tijdens het hardlopen?

Wat is beste manier om water mee te nemen tijdens het hardlopen?

Wat is de beste manier om water mee te nemen tijdens het hardlopen?

Bij een intensieve sport, zoals hardlopen, waarbij je veel vocht verliest, is het belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Dat kan door het drinken van water tijdens het lopen, maar ook (isotone) sportdranken kunnen je helpen omdat ze de opname van vocht bevorderen en de verliezen aan mineralen helpen aanvullen. Vooral tijdens de lange duurlopen ontkom je er niet aan om water mee te nemen. Maar wat is nou de beste manier om water of sportdranken mee te nemen?

Handbotles

Er zijn behoorlijk wat systemen om water mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld je flesje met een handgreepsysteem in je hand houden, maar dat is bij langere afstanden en trails niet zo handig. Afgezien van het feit dat een goedgevuld flesje nog best wel zwaar is om in je hand te houden.

Water belts

Verder zijn er natuurlijk de heupgordels/ waterbelts. Wij hebben allebei zo’n waterbelt. Erlinde heeft de Nathan Trail Mix Hydration Belt. Het gekke met die belt is, dat het soms prima loopt, maar soms juist helemaal niet lekker zit. Dan is het een heel gedoe om de gordel en de flesjes goed op hun plek te houden. Ook klotst het soms en tijdens het trailen vindt Erlinde de waterbelt toch niet echt ideaal. Bij die heuvels zit zo’n gordel toch wel vaak in de weg. Voordeel is wel dat er voldoende ruimte is voor je andere spullen zoals je telefoon, gelletjes, sleutels enz. En er past flink wat water/ sportdrank in de flesjes.

Rugzak

Een andere optie is de rugzak/camelback. De meeste trailers zweren bij die oplossing. Je kan veel water meenemen, voeding en andere dingen die je maar in de rugzak wilt stoppen. Dankzij een tip van Dorothea van Start2Trailrun heeft Erlinde onlangs de Ultraspire Revolution Red gekocht. Het is geen waterzak, maar een vest waar achterin een waterfles zit. Hij wordt binnenkort geleverd, dus de test en de review volgt nog. Op de website van Cameraland kun je veel Ultraspire (een bekend en goed trailmerk) artikelen voor een mooi prijsje kopen.

Drankje verstoppen of onderweg kopen

Wil je helemaal niks meenemen tijdens je run dan kun je natuurlijk ook van te voren waterflesjes neerleggen/verstoppen op de punten waar je tijdens de lange duurloop langskomt. Of je kiest ervoor om onderweg -bij een benzinestation- bijvoorbeeld wat te kopen. Nadeel is wel dat dit veel tijd kost en dat je helemaal uit je loopritme bent.

Drink geregeld kleine hoeveelheden

Verder is het verstandiger om tijdens het lopen geregeld kleine hoeveelheden te drinken dus geen grote hoeveelheden in één keer. Hoe gelijkmatiger je drinkt op verschillende momenten, des te beter je lichaam je vochthuishouding op peil kan houden.

Fietsbuddy

De allerbeste manier om water mee te nemen tijdens het lopen is dat iemand anders het voor je meeneemt die er op de fiets of op de mountainbike naast fietst. Je hoeft zelf niks mee te nemen en je kan water drinken wanneer je maar wilt. Maar dan moet je maar net beschikken over een trainer of vriend(in) die met je mee kan fietsen.

En wat is volgens jou de beste manier om water mee te nemen tijdens je run?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 17 =