Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Wouter Smeets)

Nog maar 2 dagen tot de Iron Man Maastricht. Daar gaan de echte bikkels van start aan de hele triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km wielrennen en 42,2 km hardlopen). Vorige week maakte we al kennis met een atleet die daar aan de start staat en deze week is de beurt aan Wouter. Niet alleen is hij momenteel in topvorm, hij heeft een ware metamorfose ondergaan. Hij verloor maar liefst 40 kilo. We zijn benieuwd hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Wouter, gaaf dat we een kijkje mogen nemen in je koelkast. Maar eerst… Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Wouter Smeets, 34 jaar, woonachtig in Cadier en Keer en werkzaam in Maastricht als strafrechtadvocaat. Mijn beroep vergt nogal wat van mij en legt vooral en onregelmatig beslag op mijn tijd. Sport gebruik ik dan om mijn hoofd leeg te maken, de batterij weer op te laden.

Is dat altijd al zo geweest?

Ontspanning door inspanning. Dat zit in mijn bloed. Als jong ‘menneke’ was ik dus al sportief en voetbalde en tenniste veel.

Tijdens mijn studententijd lagen mijn prioriteiten echter helaas anders (zeg maar verkeerd). Ik raakte in een neerwaartse spiraal van slechte voeding en weinig sport. Ik kwam toen veel aan. Op mijn dieptepunt woog ik zelfs 140kg! Die kilo’s heb ik jarenlang meegezeuld tot ik in 2010 besloot dat het genoeg was. Het moest anders. Toen ben ik begonnen met de duursport. Rennen en fietsen. Langzaam opbouwen maar wel 6 dagen per week. Het overgewicht verdween vervolgens als sneeuw voor de zon, ik verloor 40 kg in één jaar.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Wouter Smeets)

Wauw 40kg! Wat een enorme stap! Hoe was dat?

Het gewichtsverlies motiveerde me enorm. Ik was alleen wel doodmoe. Achteraf begrijp ik waarom. Ik vroeg namelijk enorm veel van mijn lijf maar gaf te weinig terug. Oftewel, mijn voeding was prut. Ik had ook op dat gebied mijn leven radicaal omgegooid maar de grote fout gemaakt om te weinig te eten. Wederom roofbouw gepleegd!

Wat heb je toen gedaan?

Toen ben ik me gaan verdiepen in (sport)voeding en heb een tijdlang ‘cyclisch ketogeen’ gegeten. De gedachte achter dit voedingspatroon (geen dieet!) is het lichaam vet in plaats van koolhydraten als brandstof te geven. Een ideaal uitgangspunt voor de duursport gelet op de gelijkmatige verbranding (geen ‘sugar highs- and lows’) en het altijd voorradig zijn van brandstof. Iedereen kan immers wel 1kg vet missen en die kilo levert zo’n 8000kcal. Theoretisch genoeg om een hele triathlon te kunnen voltooien. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een koolhydraatrijk voedingspatroon. Dit omdat ik merkte dat mijn lichaam daar, zeker bij langdurige fysieke inspanning, om vroeg. Dat is echter heel persoonlijk.

Toen ik mijn gewicht en voeding ‘onder controle’ had wilde ik een nieuwe uitdaging. Ook om die oude fase af te sluiten. Het werd de Ironman Maastricht 2017, mijn zwaarste fysieke beproeving ooit. Zowel qua wedstrijd als qua training.

Je zwaarste fysieke beproeving ooit. Hoe bereid je je voor op zoiets?

Ik heb toen, samen met Nico Voorjans (mijn trainingsmaatje die zichzelf hetzelfde doel had gesteld) voor de broodnodige begeleiding aangeklopt bij Edo van der Meer van Edo Sports. Dat klikte meteen. Een vruchtbare samenwerking waarbij de persoonlijke benadering voorop stond was het gevolg. Gelijkmatig heeft hij ons onze grenzen laten verkennen én verleggen. Veel, heel veel kilometers hebben we gezwommen, gerend en gefietst. Oefenwedstrijden gedaan van Beartrails tot de halve marathon van Meerssen en halve triathlon van Indelande. Een trainingsweek in Lanzarote gehad.

Vandaag, aan de vooravond van de grote dag, zijn we fitter dan ooit. Uiteraard heeft de training, welke een jaar heeft geduurd, wel de nodige bloed, zweet en tranen gekost. Weken met 15 tot 20 trainingsuren waren geen uitzondering. Weer of geen weer. Wind, regen, kou, blakende zon. Allemaal heeft het de revue gepasseerd, heftig maar heerlijk. Oh ja en het is maar goed dat ik geen uitslaper ben. De training combineren met werk en iets van een sociaal leven bleek namelijk nog een uitdaging op zich. Een blik op een recente trainingsweek:

Ma: rustdag;

Di: rustige duurloop van 20km en 3km zwemmen;

Woe: krachttraining (vooral core-training) en intensieve fietsinterval van 60km;

Do: 3km zwemmen open water en duurloopje van 9km;

Vrij: rustdag;

Za: 180km fietsen

Zo: duurloop 32km

Al met al dus een behoorlijke brok inspanning. Maar ook twee hele rustdagen en die zijn heilig. Herstel is immers minstens zo belangrijk als training. Daar hamert de coach niet alleen op, dat ervaar je ook gaandeweg. De training werkt namelijk verslavend, je wil steeds méér en verder. Die gretigheid, die wordt gevoed door het enthousiasme en de gedrevenheid van mede-atleten, kan je uiteindelijk parten gaan spelen. Rust je niet of onvoldoende, dan ren je jezelf voorbij. Daarom ook: een training missen kan (incidenteel), een training inhalen niet. Iedereen mist wel eens een training, dat is ook helemaal niet erg. Pak dan die extra rust en ga vervolgens door met het schema.

Hoe zwaar de training ook was ik had het voor geen goud willen missen, de vooruitgang die je boekt en de vriendschappen die je gaandeweg sluit zijn onbetaalbaar. Ik zit nu in mijn laatste taperweek, over een paar dagen is het zover. Dan mag ik aan de bak.

En dan nu je koelkast, vertel… Wat staat er in? Of juist zeker niet?

Voeding is een primaire levensbehoefte. Goede voeding is een primaire lijfsbehoefte. Gooi je de verkeerde brandstof in de tank dan presteert de motor slecht of niet.

In mijn koelkast vindt je Humus, any time any place én chocomel, de ideale hersteldrank.

Kant-en-klare maaltijden, zal je in mijn koelkast niet vinden. Wat een ranzige troep is dat. Niemand kan mij wijsmaken dat ie te weinig tijd heeft om een eenvoudige maar wel voedzame maaltijd te maken. Heb je een favoriet?

Ik word best wel gelukkig van een goede Caesar-salade.

Het is wel duidelijk dat voeding voor jou een belangrijke rol speelt. Hoe ziet een gemiddelde dag qua eten eruit?

Ik begin de dag meestal óf met 4 tot 6 belegde boterhammen en een glas melk óf een grote kom kwark met fruit/noten/zaden/muesli of cruesli en een fruitshake. Tussendoor wat ‘snack’groenten of fruit en als lunch meestal een grote salade. Avondeten hangt af van mijn sportschema maar het liefst elke avond een goede pasta.

Je noemde eerder al het ‘cyclisch ketogeen’ eten. Hierbij benadrukte je dat het geen dieet is. Eet je wel eens volgens een bepaald dieet?

Nee, ik geloof niet in diëten. Diëten zijn effectief op de korte termijn omdat ze vaak als insteek hebben het ontzeggen van bepaalde producten. Dan boek je snel resultaat.

Uiteindelijk vervallen de meesten echter weer in oude patronen en zijn ze zo weer terug bij af of erger. Gezonde voeding is voor mij iets waar ik bewust mee bezig ben en waarbij balans de boventoon voert. Veel (groene) groenten, een goede portie fruit, gedoseerd vlees/vis/noten en extra aandacht voor gezonde vetten en genoeg plantaardige en dierlijke eiwitten. Oh en af en toe zondigen kan echt geen kwaad. Winegums, heerlijk.

Gebruik je supplementen of iets dergelijks?

Ja, magnesium, glucosamine, multivitaminen en in de winter vitD. Geeft mijn lichaam net dat extra beetje dat ik nodig heb bij inspanning of herstel.

Voor we je onwijs veel succes wensen voor zondag… Zijn er nog tips die jij hebt voor ons?

Wie je ook bent of wat je ook doet, daag jezelf uit! Challenges are what make life interesting, overcoming them is what makes life meaningful.

Thanx!! Wouter voor je openhartigheid en het kijkje in je koelkast. Uiteraard wensen we je een topdag zondag tijdens de Ironman Maastricht!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + 18 =