Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Vincent & Tim van iCycle)

Voor het eerst in de historie van de Koelkast Kijkdag, nemen we een kijkje in de koelkast van 2 mountainbikers. Bij de mannen achter iCycle. Dat is een bedrijf dat zich richt op MTB clinics & trips en momenteel de grootste ‘PumpTrack’ ter wereld realiseert. Op verzoek van een flink aantal dames, starten ze binnenkort met hun MTB Girls Only clinics. Dames (én heren) maak kennis met jullie instructeurs, Tim en Vincent.

Wie zijn jullie?

Vincent, 35 jaar &  Tim, 34 jaar, getrouwd met Silke

Dat is wel heel kort. We willen meer weten! Wat doen jullie voor werk? En op sportief gebied?

Vincent: Doordeweeks werk ik bij Defensie als instructeur/docent. In het weekend ben ik veel voor iCycle bezig. Ik zit natuurlijk veel op de mountainbike, maar ook probeer ik regelmatig te gaan hardlopen. Daarnaast ben ik bijna dagelijks in de fitness te vinden. Zeker nu Tim ook aan z’n kast werkt en mij aardig aan het inhalen is!

Tim: Haha ja die ‘kast’ kan ik wel gebruiken bij m’n werk. Ik ben eigenaar van iCycle, de onderneming die ik in 2010 opgericht heb. Naast het geven van fietsclinics organiseren we evenementen en bouwen we MTB trails en PumpTracks. Met name dit laatste is fysiek behoorlijk zwaar.

Juist. Die kast. Dat maakt nieuwsgierig! Ik bedoel de koelkast hè:-). Daar gaan we het zo over hebben. Maar eerst over mountainbiken. Wanneer ben je daarmee begonnen Tim?

Tim: Ik heb in 2005 het mountainbiken ontdekt en al snel had ik de behoefte om meer uit me zelf te halen. In een opwelling schreef ik me in voor het WK mountainbike in Vervier (B). Bij de amateurs uiteraard. Ik dacht wel conditie te hebben, maar door het (te) hoge tempo in combinatie met de gruwelijke hoogtemeters was ik na 40 kilometer al totaal gesloopt, en toen moest ik nog wel een stukje… Met kramp op plekken waar ik niet wist dat je kramp kon hebben kwam ik zo ongeveer kruipend over de finish. Daar heb ik denk ik een uur liggen uit hijgen. De schoonheid die te vinden is in keihard afzien is lastig uit te leggen, maar ik kan er altijd weer van genieten,…achteraf dan. Naast het mountainbiken ben ik regelmatig in de sportschool en in de winter boulder ik graag.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Vincent & Tim van iCycle)

Haha, mooi verhaal van het WK. En nog even terug naar iCycle, hoe is dat ontstaan? En wat doen jullie precies?

Tim: Ik ben met iCycle gestart omdat ik veel mensen zag ploeteren op de MTB. Na wat valpartijen haken de meeste mensen af en hangen ze hun mountainbike in de wilgen. Super zonde vind ik dat! Met wat simpele technieken en inzichten zit zowel de beginnende als meer gevorderde biker met meer vertrouwen op de fiets zodat hij/zij optimaal kan genieten van deze prachtige sport. Vincent is sinds begin van dit jaar ‘chef clinics’.

Heel tof om te zien dat er onder zijn leiding nieuwe ideeën ontstaan, zoals de Girls Only clinics. Sinds de start in 2010 zijn de activiteiten van iCycle steeds verder uitgebreid.

Erg trots ben ik op de MTB trails en PumpTracks die wij aanleggen. Als je nog nooit op een PumpTrack gereden hebt dan raad ik je dat echt aan. Naast dat het enorm leuk is, is het ook een mega work-out en super goed voor je techniek!Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Vincent & Tim van iCycle)

Gaaf, ik ga die PumpTrack zeker eens proberen! En die ‘Girls Only clinics’ … dat is alleen voor vrouwen dus. Waarom hebben jullie ervoor gekozen om dat aan te bieden?

Vincent: Vrouwen die sporten (en dus ook mountainbiken) is natuurlijk niet iets nieuws. Wat wel van de laatste tijd is, is dat vrouwen steeds actiever uitdragen dat ze bezig zijn met sporten en gezondheid. De fitgirs zijn momenteel heersers van de social media. Wij vinden dat al die fitte girls maar eens uit die crossfitbox moeten komen en die functional movements in de praktijk moeten gaan brengen. Er is natuurlijk niks mooiers dan sporten in de natuur en de mountainbike is daar het beste middel voor!

Gelukkig denken dames daar zelf ook zo over, want we hebben enorm veel positieve reacties gehad op deze opzet. Het unieke aan onze clinics is ook dat het toegankelijk is voor ieder niveau, je hoeft niet eens een eigen fiets mee te nemen! Dus ook als je het mountainbiken een keer wilt proberen is deze Girls Only Clinic ideaal.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Vincent & Tim van iCycle)

Hebben jullie een specifiek doel waarvoor je traint, of een bucket-list-ding wat je ooit wilt doen of bereiken?

Vincent: Mijn doel is vooral om zoveel mogelijk plezier te beleven aan het fietsen (en sporten in het algemeen). Wat dus nog wel op mijn bucketlist staat, is een bezoek aan de mooiste speeltuin ter wereld: Whistler. Dit is een plaats in British Columbia (CA) met het grootste bikepark op deze planeet. Zoals het er nu uitziet, gaat dit doel volgend jaar augustus afgevinkt worden van de lijst!

Tim: na 8 jaar wedstrijden op de mountainbike waar ik naar elke wedstrijd toeleefde en podiumplekken nastreefde heb ik mijn doelen op sportief gebied bijgesteld. Het mountainbiken bestaat nu vooral uit avontuurlijke trips met vrienden naar toffe bestemmingen. Mijn sportieve doel voor de komende jaren is om algeheel sterker en fitter te worden. Een sterk lijf komt goed van pas bij het fysieke werk, maar ik zie mezelf ook nog wel een nieuwe sport oppakken waarbij een goede basis altijd meegenomen is..Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Vincent & Tim van iCycle)

Hebben jullie een (bekende) sporter of persoonlijkheid die je bewondert?

Vincent: Ik kijk eigenlijk vooral heel erg op naar Tim. Dat komt door z’n enorme chest.
 En z’n biceps, die zijn ook echt huge.

Tim: Hahaha, behalve Vincent kan ik zo niet echt bekende sporters bedenken die ik als voorbeeld zie. Ik laat me eigenlijk door iedereen inspireren die met passie en overgave aan iets werkt. Die passie kun je overal tegenkomen. Zo zag ik laatst een docu op NetFlix over de Crossfit Games, dat inspireert me dan wel!

Vincent: Ik ben het wel met Tim eens. Ik heb grote bewondering voor iedereen die tot het uiterste gaat om z’n doel te bereiken. Die toewijding voor die ene sport of discipline om uiteindelijk de beste te zijn. Ikzelf wil graag juist van alles wat kunnen. Een persoon waar ik dan ook erg veel bewondering voor heb is Brendon Semenuk. Dit is een Canadese freerider die volgens mij bijna alles kan op elk soort fiets, en dat ook nog met z’n eigen typische stijl.

En dan nu…. De koelkast! Want om die ‘kast’ draait het vandaag. Hoe belangrijk is voeding voor jullie?

Vincent: Voor mij is voeding erg belangrijk. Ik leid een actief leven en verbrand tussen de 3000 en 4000 calorieën per dag. Ik moet dus veel en vaak eten. Ik vind het belangrijk om dit gezond, maar toch ook afwisselend te houden.

Tim: Eten is zeker belangrijk. Je lichaam moet goed verzorgd worden en daar hoort een gezond voedingspatroon bij. Een tijdje geleden deed ik een vegan challenge van een maand. Ik was benieuwd wat het plantaardig eten met m’n energieniveau zou doen, want ik had altijd van die heftige lunch ‘cravings’ en ‘after dinner dips’. Na de challenge voelde ik me zo goed dat ik het heb doorgezet.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Vincent & Tim van iCycle)

Wat staat er altijd in je koelkast? En wat zullen we er nooit vinden?

Tim: De vlees-, kaas- en (dier)melkproducten zijn er dus helemaal uit en dat is wel grappig boodschappen doen. Van de groenteafdeling door naar het brood, de soja kwark en dan nog een pak havermelk bij de kassa. Die laatste is altijd in mijn koelkast te vinden want ik kan niet zonder cappuccino!

Vincent: Haha, mijn koelkast is niet vaak gevuld. Ik slaap hooguit 1 of 2 nachten per week thuis. De rest van de week slaap ik op mijn werk of elders in het land. Daarom leef ik vaak vanuit mijn koelbox. Die sleep ik haast overal mee naar toe. Op zondag kook ik 3 of 4 maaltijden en zet ik alles klaar wat ik mee ga nemen voor de rest van de week. Een product wat altijd in m’n koelkast of koelbox te vinden is, is “Bar le Duc bruisend mineraalwater met een vleugje citroen”, hier drink ik vele liters van!

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Vincent & Tim van iCycle)

En wat is jullie favoriete product of gerecht?

Vincent: Whisky. Maar dat eet ik niet zo veel. Ik eet de laatste tijd wel veel avocado’s. Lekker snel en makkelijk. En gezonder dan whisky.

Tim: Sinds de vegan challenge heb ik veel heerlijke producten ontdekt maar mijn all-time favoriet is de boterham met pindakaas als ontbijt. Wel Calvé dan natuurlijk, smeuïg tot op de bodem

Haha! Na deze antwoorden vermoed ik dat jullie niet volgens een bepaald dieet eten. Of vergis ik me en hangen jullie een bepaalde ‘voedingsleer’ aan?

Tim: na de vegan challenge ben ik bewuster geworden van waar ik me goed bij voel. Ik ben daarmee dan ook niet 100% vegan, want ik voel me ook prettig bij het eten van vis en eieren. Door goed te ‘luisteren’ naar je lichaam kom je er snel achter welke voeding wel of niet bij je past.

Vincent: Ik heb geen bepaald dieet, ik eet eigenlijk alles. Maar ik probeer een gezond ritme te houden. Er zijn dus wel een aantal dingen die ik wil beperken. Zuivel bijvoorbeeld. Ik drink geen melk, neem geen kaas op brood en m’n dagelijkse bak kwark heb ik omgeruild voor soja yoghurt. Maar voor de rest vermijd ik het niet, ik eet geen pizza zonder gorgonzola en een blokje kaas op een verjaardag pak ik ook wel. Hetzelfde geldt voor suiker: ik doe geen suiker in de koffie, ik drink geen frisdrank en ik snoep zeer zelden. Maar in de bioscoop eet ik wel makkelijk een zak blauwe M&M’s leeg.

Hoe zit dat met supplementen? Gebruiken jullie die?

Vincent: Ik neem elke ochtend een vitaminepil en na het sporten een eiwitshake. Daarnaast neem ik 1 of 2 keer per dag een weightgain-shake (zonder suikers). Ik kom er niet van aan, maar het zorgt er wel voor dat ik niet af val. Met mijn snelle verbranding is dit een makkelijke manier om genoeg calorieën binnen te krijgen.

Tim: Net als Vincent elke ochtend een vitaminepil (in de winter extra vitamine D). Tijdens de wedstrijdperiode op de MTB deed ik veel met shakes en poeders, maar momenteel blijft het bij een hersteldrankje na het sporten.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Vincent & Tim van iCycle)

Hoe ziet een gemiddelde dag qua eten en trainen eruit?

Tim:

 • Die boterham met pindakaas is dus heilig. Lekkere kop cappuccino erbij.
 • Sinds mijn aangepaste voedingspatroon eet ik veel meer in kleine porties gedurende de hele dag. Een zak noten waar ik af een toe een handje uit pak, bananen, avocado op brood, soja kwark met granola, het verschilt echt van dag tot dag.
 • Voor het avondeten sloof ik me meestal wel flink uit. Heb een aantal vegan kookboeken met mooie gerechten en heb mijn bonenburger inmiddels geperfectioneerd 😉
 • Op een sportdag let ik er op dat ik wat extra koolhydraten binnenkrijg, bijvoorbeeld door wat bananen of ontbijtkoek erbij. Direct na de training dus een hersteldrank zodat de spieren voldoende kunnen herstellen. Ook de ochtend na het sporten eet ik meer dan normaal. Meestal eet ik er dan gekookte eieren bij.

Vincent:

 • Ik heb standaard een grote pot met een mix van havermout, gemalen kokos, lijnzaad, amandelmeel en eiwitpoeder klaar staan. Hiervan neem ik een grote kom (met heet water) als ontbijt.
  Rond een uur of 10 begin ik weer trek te krijgen en dan eet ik vaak een appel en een avocado met een weightgain-shake. 
Lunchen doe ik meestal gewoon met brood. 8 boterhammen met kipfilet, pindakaas en/of appelstroop.
 • Als het werk het toe laat doe ik in de middag krachttraining in de fitness. Als dit niet lukt, bewaar ik dit voor ’s avonds. Na de training volgt een eiwit-shake.
 • In de namiddag eet ik als snack een bak soja yoghurt met muesli en gemalen kokos.
 M’n avondmaal is 1 van de op zondag gekookte maaltijden. Zoete aardappelen of rijst, boontjes of broccoli met kip, of een soort Mexicaanse schotel met rijst, bonen, paprika, rundergehakt en tomaten.
 • Later op de avond volgt nog een shake en wat belegde rijstewafels (met kipfilet of humus).
 • Tussendoor snoepen doe ik vaak met nootjes, ik heb overal van die zakjes met gemengde noten of studentenhaver staan.
Hebben jullie nog een laatste ultieme tip?

Vincent: Ga mountainbiken! En whisky drinken, haha. Maar serieus, ik denk dat genieten een heel belangrijk onderdeel van gezondheid is.

Tim: Als je mountainbiken leuk vindt en met mij en Vincent op vakantie wil bekijk dan eens onze trip naar de Alpen:

Tim en Vincent heel erg bedankt voor het kijkje in jullie koelkast. Nog nooit ontvingen we zoveel geslaagde #koelkastkijkdagselfies :-)! Heel veel succes met al jullie bezigheden, clinics en trips. Tot 14 oktober bij de Girls Only clinic! 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien − twaalf =