Avontuur,  Outdoor,  reizen

10 tips voor kamperen op IJsland met een 4×4

Iconische zwarte stranden, vulkanen, dampende geisers en betoverende ijskappen. De natuur van IJsland is fascinerend” zo lees ik het magazine van Transavia tijdens onze vlucht terug van Reykjavik naar Amsterdam. As we speak zit onze 16-daagde trip naar het fascinerende IJsland er op. Fascinerend is misschien nog een understatement, ik denk eerder aan fenomenaal of adembenemend. Niet voor niets staat IJsland bij veel mensen op de Bucketlist. En zo ook op die van ons. Dit jaar grepen we onze kans en planden we onze trip.

IJsland duur? Je kunt kosten besparen

Helaas is IJsland niet alleen prachtig, maar ook schreeuwend duur. Mede om de kosten toch een beetje binnen te perken te houden kozen wij ervoor om te kamperen met een 4×4 en een rooftoptent. Dit was om heel veel redenen een bijzondere ervaring!

Misschien overweeg je ook om te kamperen op IJsland? In deze blog deel ik 10 tips!

1. Kies een vierwielaangedreven auto (4×4)

Op de beroemde ringroad van IJsland kun je over het algemeen in de zomertijd (lees april – september) goed uit de voeten met een normale auto. Deze ringweg is geasfalteerd. Maar omdat wij ook van de ringroad af wilden en de onverharde ‘F-roads wilden nemen, was een 4×4 voor ons noodzakelijk. Op de F-roads is een vierwielaangedreven auto verplicht en trust me, die heb je daar ook echt nodig! Voor ons viel daarom de optie voor een transporter met de bedden in de auto af. Ook een camper zonder 4×4 was geen optie (überhaupt is dat een stuk duurder dan onze uiteindelijke oplossing). De meest betaalbare en beschikbare opties waren een 4 x 4 huren met een aparte tent óf een 4×4 met een rooftoptent. Slapen op het dak dus! Wij kozen voor de rooftoptent.

Slapen in een tent leek mij in september in IJsland toch te oncomfortabel en te koud. Elke keer hannesen met het opzetten van een tent en luchtbedden opblazen in een klimaat dat overeenkomt met onze herfst, vond ik toch een bruggetje te ver. Een rooftoptent heb je binnen een paar tellen uitgeklapt en het grote voordeel: er zit een matras in en je slaapt niet op de grond dus dat maakt het een stuk minder koud. Te doen dus.

2. Ga niet voor de allerkleinste 4×4.

Nu we eenmaal de keuze hadden gemaakt voor een 4×4 met rooftoptent was er weer afweging die we moesten maken: welke 4×4 met een land nemen we? Natuurlijk hadden we graag gekozen voor een Land Rover of een Toyota Land Cruiser. Maar hier hoorde ook een dusdanig prijskaartje bij, dat we dát onder aan de streep niet wilden uitgeven. Voor 2 personen kom je al snel uit bij een Suzuki Jimny of een Dacia Duster. De Suzuki Jimny leek me wat klein en achteraf gezien ben ik blij dat we daar niet voor hebben gekozen. De Dacia Duster is net een slagje groter en zag er ook wat robuuster uit. Onze Duster heeft zich kranig geweerd op de F-roads met watercrossings, lavagrond en stenen.

3. Kies de juiste periode om naar IJsland te gaan.

IJsland is razendpopulair onder toeristen. Iedereen wil de ongerepte natuur met eigen ogen bekijken en ik geef ze geen ongelijk. Maar liever heb je de busladingen met toeristen er niet bij. In de zomermaanden juli en augustus schijnt het echt ontzettend druk te zijn. Om deze hordes mensen te ontwijken is het handiger om te kiezen voor de maanden mei, juni of (half)september. De temperatuur is dan nog zomers (lees 14 graden) in IJsland, maar je zit niet meer in het echte hoogseizoen.

4. Boek op tijd!

Deze tip heb ik zelf niet ter harte genomen. Achteraf gezien hadden we beter eerder kunnen boeken. Vermoedelijk hadden we dan meer keuze gehad en was de prijs voor onze huurauto wat lager geweest.

5. Kies de juiste verzekering.

Bij het huren van auto’s heb je diverse opties voor het verzekeren. De basis verzekering kost relatief weinig, maar dan is de kans groot dat je achteraf moet bijbetalen. Schade aan de auto (door zand, stenen etc.) is snel opgelopen en dat valt dan niet onder de dekking. Wij huurder via Rent a Car in Iceland | Lotus Car Rental een Dacia Duster 4×4 met rooftoptent. Bij Lotus Car Rental bieden ze een platinum verzekering aan. Niet goedkoop, maar daardoor kun je wel onbezorgd rijden want alle schade valt onder de dekking. Behalve echte stomme eigen schuld dingen als diesel in de benzinetank of dronken rijden.

Tijdens een van onze avonturen op de F-road van Landmanngauger tot Porsmork kregen we een lekke band door enorm puntige stenen in een watercrossing (net als 3 andere auto’s op dezelfde weg). Gelukkig bracht de reserveband ons veilig naar de bewoonde wereld en konden we een bandenwissel doen bij de dichtstbijzijnde garage. Dit alles viel onder onze verzekering en was een heel snel en makkelijk geregeld.

6. Zorg voor de juiste (camping)uitrusting.

Onze verhuurder bood een campingbox aan met een gasfornuisje, plastic borden, wat pannen bestek en een theedoek. Achteraf gezien was deze box nogal overprized en hadden we beter eigen spullen kunnen meenemen of het op een andere plek kunnen huren. De slaapzakken die we huurden waren wél prima en warm genoeg. Dat scheelde toch weer plek in de koffer.

7. Overweeg de campingcard.

Maar kijk goed wanneer je gaat. Via de website …. kun je een campingcard kopen, daarmee kun je gratis op de aangesloten campings staan. Soms moet je nog wel bijbetalen voor de douches of het gebruik van de wasmachine. Wij hebben de campingcard aangeschaft, maar achteraf zou ik dat niet weer doen. In september zijn namelijk niet alle aangesloten campings meer open en we kwamen regelmatig uit bij campings die niet aangesloten waren bij de card. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer wel rendabel kan zijn, maar dan moet je wel goed je route uitkienen. Gemiddeld betaal je voor een campingplaats zonder elektriciteit 2000 IJslandse kronen.

8. Verwacht niet al teveel luxe op de IJslandse campings.

Tijdens onze reis hebben we op 13 verschillende campings gestaan. Over het algemeen zijn de faciliteiten wat matig (te weinig douches en wc’s). Gelukkig is er regelmatig een gezamenlijke keuken, waar je warm kunt koken en eten. Dat is overigens niet overal het geval, dus ga daar niet van uit.

9. Reserveren voor een camping is niet nodig.

Dat geldt in ieder geval voor de periode dat wij in IJsland waren (1-16 sept). Er is plek genoeg. Soms is er een receptie waar je direct kan betalen en soms komt er een beheerder langs om het geld op te halen. 

10. En ten slotte.. zorg voor 100 kroon-muntjes.

Daarmee kun je vaak de douche en/of wasmachine betalen. Om niet al teveel spullen mee te hoeven nemen in het vliegtuig is het fijn om een wasje te kunnen draaien. En douchen is alleen al fijn om even op te warmen. Soms zitten deze faciliteiten bij de campingfee inbegrepen, maar meestal niet. Is mijn ervaring.

Dit waren mijn tips voor kamperen op IJsland. Wat mij betreft de mooiste manier om dit land te verkennen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 − vijf =