Health,  Tips & Tricks

Marathon Motivatie: Fysiotherapeutische Test Batterij

In december schreven we een blog over het Marathonpakket XL© van het Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP) en Running Movements. Dat is een op maat gemaakt marathonpakket, voor de recreatieve hardloper met (halve) marathon ambities. Een onderdeel van het Marathonpakket is de ‘Fysiotherapeutische Test Batterij‘. Ook wij ondergingen zo’n test batterij bij sportfysiotherapeut Luc Schout.

Wat is de Fysiotherapeutische Test Batterij?

Heel kort gezegd houdt het in dat de sportfysiotherapeut je lichaam screent en testen afneemt. Aan de hand van de resultaten geeft hij tips en tools zodat je blessurevrij kunt blijven trainen. Wij wisten allebei niet zo goed wat ons te wachten stond. In ieder geval was ons duidelijk gemaakt dat we sportkleding aan moeten doen. Dat betekende dat er wel iets actiefs op het programma stond.

Marathon Motivatie: Fysiotherapeutische Test Batterij

Sparta Nova

Luc Schout legde ons uit dat aan de hand van een uitgebreide sport specifieke screening van Sparta Nova een blessure profiel wordt gemaakt. De makers Sparta Nova hebben per sport onderzocht welke blessures het meest voor komen. Bij hardlopers komen bijvoorbeeld veel klachten aan de knieën, lage onderrug en achillespees voor.

Individuele risicofactoren

De screening van Sparta Nova meet aan de hand van testen je individuele risicofactoren. Er zijn namelijk een aantal belangrijke factoren die invloed kunnen hebben op het verkrijgen van een hardloopblessure. Denk hierbij aan flexibiliteit, kracht, stabiliteit en eerdere blessures.

Marathon Motivatie: Fysiotherapeutische Test Batterij

Tijd voor de test!

Dat betekent dat voor ons, als hardlopers, vooral van belang is, hoe het zit met met onze voeten, benen, billen en core. Schouders zijn bijvoorbeeld voor ons wat minder van belang. Na de uitleg en vragen van Luc aan ons, was het tijd voor de test!

Hoe ging dat Stefanie?

Het ging allemaal best goed. Natuurlijk wist ik van te voren al wel dat er aandachtspuntjes uit zouden komen. Maar een mooie test om te kijken waar ik mijn focus op moet leggen om mijn lichaam nog beter ‘hardloopproof’ te maken. Mijn flexibiliteit werd eerst getest. Daar had ik wel alle vertrouwen in. Daarna werd er met een krachtmeter op verschillende plekken op mijn been mijn kracht gemeten. Tot slot moest ik de stabiliteitsoefeningen doen.

En de uitkomst van jouw testen Stefanie?

De uitkomst begon zeer goed. In het rapport krijg je allemaal ‘metertjes’ te zien. En hoe meer ze in het groen staan, hoe beter het is. Op risicogebied voor blessures was alles zeer goed. Dat wil zeggen: weinig kans op blessures. Alleen mijn knie rechts stond in het metertje op gewoon ‘goed’. Afgelopen half jaar had ik last van mijn rechter knie, dus dat wordt nog als een risico gezien. Best logisch natuurlijk. Qua flexibiliteit zit het ook allemaal goed. Kijken we naar kracht, dan is alleen mijn linker hamstring is iets minder sterk dan rechts.

Marathon Motivatie: Fysiotherapeutische Test Batterij

En mijn rechter kuit is minder sterk dan mijn linker. Maar dat komt waarschijnlijk doordat ik nu mijn rechter bovenbeen en kuit vast heb zitten. Mijn spieren zijn daar beetje geïrriteerd en daardoor mag ik nu even niet rennen. Wij hadden daarom een verschil verwacht in beide benen, maar eigenlijk viel het allemaal nog mee qua verschil. Dus dat is zeer positief :). Dan blijft er nog één onderdeel over en dat is stabiliteit. Daar scoorde mijn linkerbeen bij de leg stability hoger dan mijn rechterbeen. Verder kan ik mijn core nog sterker maken, die zit nog niet aan zijn max.

Aandachtspuntje

Het was zeker niet verrassend wat uit de test kwam. Mijn aandachtspunt ligt op vooral op mijn bilspieren. Die moet ik sterker maken. Komt goed uit, want die dag erna begon ik weer met krachttrainingen. Dat is iets wat ik de afgelopen 2 maanden niet meer gedaan had. Ik miste het enorm! (Nu ik dit typ, verga ik zo ongeveer van de spierpijn, haha. Het bewijs dat het even geleden was)

En hoe ging het bij jou Erlinde?

Ik had vooral moeite met de ‘stabiliteitstesten’. Ook was het grappig om te zien, dat sommige punten aan de linkerkant van mijn lichaam beter scoren dan aan de rechterkant. Of juist andersom.

Het mooie aan de Sparta Nova screening is dat het wordt afgestemd op het niveau van de atleet. Een Olympische atleet moet uiteraard anders ‘scoren’ dan recreatieve hardlopers zoals wij. Wij waren ingeschaald op niveau 2. En ter vergelijking: een Olympische atleet zit op niveau 4. Voor de grap deed ik ook de mobilitetstest die een Olympische atleet moet doorstaan. Die was echt bizar moeilijk.

Marathon Motivatie: Fysiotherapeutische Test Batterij

En de uitkomst van jouw testen Erlinde?

Nou qua flexibiliteit scoorde ik goed. Behalve mijn linker hamstring, die juist niet zo flexibel blijkt te zijn. Op het gebied van kracht was het juist mijn rechterhamstring die wel een stuk sterker mag. Uit de zijplank oefening bleek dat mijn corestabiliteit wel een flink stuk mag worden verbeterd. Ik hoop niet dat Kees (trainer) meeleest, want anders krijg ik op mijn donder omdat ik mijn huiswerk blijkbaar niet goed genoeg doe. Ai! Maar nu kan ik er echt niet meer onderuit.

Na de screening

Na de screening wordt er een individueel dossier opgesteld waarbij een aantal aandachtsgebieden gepresenteerd worden. Via de online applicatie worden er specifieke oefeningen gegeven om de kans blessures zo laag mogelijk te houden. Deze oefeningen kunnen vervolgens in een trainingsschema worden verwerkt. Natuurlijk is het krijgen van blessures nooit helemaal te voorkomen, maar door middel van specifieke oefeningen, is het risico wel te verkleinen.

Ben je ook benieuwd naar hoe jij ervoor staat, wat de aandachtspunten bij jou zullen zijn? Neem dan contact op met Sport Medisch Centrum Papendal voor meer informatie over de Fysio Test Batterij en het Marathonpakket XL. Het kan nooit kwaad om meer te weten te komen over jouw lijf. Je hebt er tenslotte maar één, daar moet je zuinig op zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × vijf =