Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Roderick Jansen)

Zondag 6 augustus om 7.00 uur klinkt het startschot van Ironman Maastricht. Deelnemers zwemmen maar liefst 3,8 km, fietsen er 178 km en lopen vervolgens ook nog eens een marathon (42,4km). Een bizarre prestatie waaraan vele trainingsuren vooraf gaan. Wij namen een kijkje in de koelkast van Roderick Jansen, een van de bikkels die hier aan de start staan.

Roderick, Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Roderick Jansen, 30 jaar jong en woonachtig in Maastricht. Half Belg, half Nederlander, ik heb in beide landen 15 jaar gewoond. Ik ben een zeer sportief en avontuurlijk persoon die enorm van uitdagingen houd. Ik ben niet gemaakt om stil te zitten. Zeg me dat ik iets niet kan en ik bewijs je het tegendeel.

Na 10 jaar in de horeca actief geweest te zijn heb ik besloten om toch iets met mijn opleiding Sportwetenschappen te doen. In Juni 2015 heb ik toen mijn bedrijf Ricky’s coaching & training gestart, welke in 2 jaar tijd is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf in personal trainingen in Nederlands en Belgisch Limburg.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Roderick Jansen)

Ik begeleid diverse clientèle van advocaat tot student die allemaal dezelfde overeenkomst hebben: een sportief doel en er alles voor over hebben dat te behalen. Of dit nu afvallen, figuurverbetering, kracht of conditie is, je moet alles willen geven en enkel dan ben ik bereid je aan te nemen als lid van Ricky’s. Alle trainingen vinden buiten plaats, zomer, winter, regen, sneeuw of zon, no excuses. Ik kom met mijn jeep volgeladen met trainingsattributen naar je toe en zeik je in een uur helemaal af (op een leuke manier;)).

Gaaf! Maar daarin zet je dus vooral anderen aan het werk. Hoe zit het met je eigen training?
Zelf sport ik momenteel 6 dagen per week, zwemmen, hardlopen en fietsen. Mijn trainingsweken zagen er het afgelopen jaar heftig uit. Ik was wel gewend 6 dagen per week te sporten maar dan eerder elke keer 60-90 min in een sportschool of crossfitbox. Van krachtsporter, en dus ook die bouw te hebben: 1.80m en 98kg naar duursporter.

Het was een lange weg met veel en zware trainingen die niet op mijn lijf geschreven waren maar die ik wel moest doen om mijn doel te bereiken. Het explosieve achter me laten met duurtraining als vervanging.

Op dit moment ziet mijn trainingsweek er als volgt uit:
Ma: rustdag
Di: 7 km ochtendloop, 3 km zwemmen
Wo: 40 km fietsen
Do: 11 km hardlopen
Vr: 2800 m zwemmen
Za: 140 km fietsen
Zo: 27 km rennen

Na mijn keuze in augustus 2016, om dit jaar een Ironman te finishen, heb ik de hulp in geroepen van Edo van der Meer. Bij Edo Sports vond ik de vakkundige begeleiding van Sarissa de Vries, een uitmuntend triatleet. Zij kent alle kneepjes van de sport om mij te begeleiden naar Ironman Maastricht. Na een jaar intensief trainen, pijn lijden en weinig vrije tijd is het over 2 weken mijn beurt om mij te bewijzen tijdens mijn eerste Ironman.

Ok, ontzettend sportief dus, is dat altijd zo geweest?
Ja sinds ik kon lopen was ik sportief. Op de basisschool begon het al met de beste met gym willen zijn, daarna judo, voetbal, wielrennen, fitnessen. (Mario Cipollini was mijn voorbeeld). Mijn opleiding Sportwetenschappen in Hasselt was heel divers en alles vond ik leuk. Toen de periode aanbrak dat ik naar Miami verhuisde heb ik het buiten trainen ontdekt, hardlopen van huis naar het strand waar een calisthenics park was.

Daar een uurtje trainen met lichaamsgewicht, dan de zee in om een stukje te zwemmen en vervolgens weer naar huis rennen. Heerlijk was dat! Toen ik weer terug naar Nederland kwam wilde ik natuurlijk geen fitnesscentrum meer in. Vrienden waren bezig om een crossfitbox op te zetten en daar vond ik wat ik zocht: uitdaging, kracht, conditie en keiharde muziek. Maar toen kwam de Ironman naar Maastricht.

Nieuwsgierig als ik was, om 6u opstaan om naar de start te gaan kijken en uiteindelijk tot 00.00 samen met Bas Diederen aan de finish staan om de allerlaatste triatleet binnen te halen. Dat deed mijn hard sneller kloppen, afzien, doodgaan, duursport, 12u aan een stuk?! En dan staat de winnaar (die al 4u binnen is) je op te wachten? Wat een support en respect. Ik kreeg tranen in mijn ogen terwijl ik niemand kende daar. Nu 2 jaar later is het mijn beurt.

Wauw! Zo veel uren aan training… Crossfit, duursport, het kan bijna niet anders dan dat je ook met voeding bezig bent?
Uiteraard! Het is de brandstof waar je lichaam op presteert. Ik moet me soms inhouden als ik zie wat anderen eten of drinken, zonder zich zorgen te maken. Het merendeel denkt ook gezond bezig te zijn tot ze met het tegendeel geconfronteerd worden. Dat baart me best zorgen voor de toekomst i.v.m. overgewicht en levensduur.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Roderick Jansen)

En als we nu eens een blik je koelkast werpen. Wat komen we daar dan tegen?
Haha nou de laatste maanden vooral energygels voor tijdens de trainingen, verder zal er altijd wel een verse broccoli, kip en Crystal Clear citroen te vinden zijn. Ik ben ik enorm fan van verse groene groenten, of het nu is om een smoothie van te maken of als avondeten. Spinazie, broccoli, asperges en dan liefst met zalm of kip en zoete aardappel, daar ben ik altijd wel voor in. Maar je kan me echt wakker maken voor een goede spaghetti Carbonara. Wat ik nooit in mijn koelkast heb is voeding in potjes en kant-en-klaar maaltijden.

Je vindt voeding belangrijk, betekent dit dat je ook een dieet volgt?
Nee, ik volg geen dieet. Diëten zijn meestal iets waar iemand zich tijdelijk aan moet/kan houden en daar ben ik niet voor. Gezond eten moet een levensstijl worden zonder dat het met tegenzin of moeite gepaard gaat. Ik doe waar ik me goed bij voel en eet zo gevarieerd en vers mogelijk. Na mijn studie en enkele docu’s gezien te hebben ben ik wel bewuster gaan leven. Zo drink ik geen koemelk meer, matig ik mijn vlees inname, probeer ik suiker te beperken (erg moeilijk) en drink ik al een jaar geen alcohol meer. Maaaaar… ook ik heb mijn dagen. Dan trakteer ik mezelf na een trainingdag, waarin ik 7000kcal heb verbrand, nog wel eens op een vettige hap.

Pfff gelukkig 😉  Gebruik je naast je voeding supplementen?
Ja, dat doe ik. Ik gebruik Beta Alanine, Creatine, BCAA, Glutamine, visolie, chlorella, Maca en male vitamine-mineral complex.

Hoe ziet een gemiddelde dag er uit als het gaat om voeding?
Omdat ik nogal van ‘’uitslapen’’ hou en meestal elke dag rond 6u eruit moet is mijn ontbijt een Nutribullet maaltijd. Een breakfastshake van rijstemelk, banaan, kaneel en havermout. In dit product zitten voedingsstoffen als eiwitten, vezels, vitaminen, minerale, linolzuur en glutenvrij en ook een aantal Superfoods, zoals spirulina, maca, tarwegras. Het heeft een lekkere natuurlijke vanille smaak. Perfect om de dag mee te beginnen.

Als tussendoortjes eet ik meestal ongezouten nootjes, fruit, rijst wafels met cottage cheese en avocado, en kwark. De lunch kan wel eens een boterham zijn of een maaltijdsalade. Na een training een eiwit shake. Mijn diner is vaak ‘’saai’’ groente, kip of vis met zoete aardappel of zilvervliesrijst.

Tot slot, voor we je onwijs veel succes gaan wensen bij de Ironman volgende week, heb je tips voor ons?
Jazeker! Volg je dromen, doe waar je gelukkig van wordt en laat niemand je iets ontnemen. Als je echt iets wilt en er voor de volle 100% voor gaat kan je alles bereiken! ALLES! En boven alles behoud plezier in het sporten.

Thanx Roderick voor je openhartigheid en het kijkje in je koelkast. Uiteraard wensen we je een topdag zondag tijdens de Ironman Maastricht!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf + vijf =