Roadrunning,  Trailrunning

5 onmisbare items voor de lange duurloop

De Rotterdam marathon komt dichterbij en dat betekent dat de pittige trainingsweken en lange duurlopen eraan komen. Dit weekend (zaterdag) loop ik mijn eerste “dertiger” van deze trainingsperiode. Dan is de Gelre Jutbergtrail van 30,4 kilometer. Dat betekent flink wat kilometers maken in de mooie omgeving van Dieren (Veluwezoom). Ik heb er zin in!

Voor lange duurlopen heb ik een vijftal favoriete items, die morgen zeker niet zullen ontbreken. Als je ook in training bent voor de (halve) marathon dan zul je de meeste dingen van dit lijst vast ook beschouwen als onmisbaar. Ik ben benieuwd of je dezelfde voorkeuren hebt, of juist niet?

1. Running Backpack

Bij de lange afstanden (wanneer je meer dan een uur loopt) is het van belang dat je water en/of sportdrank drinkt. De grote vraag is altijd, hoe neem je water mee? Tijdens wedstrijden staan er waterposten, maar tijdens trailruns ben ik liever niet helemaal afhankelijk van waterposten en loop ik met mijn trailvest/running backpack met water.

Ik ben geen fan van de heupgordel. Dat heb ik geprobeerd, maar een rugzak is echt een stuk comfortabeler. Overigens heb ik vorig jaar in Rotterdam tijdens de marathon ook met een rugzakje gelopen. Dit jaar kies ik daar waarschijnlijk niet voor, maar dat ter zijde.

Morgen neem ik dus wel mijn trailvest mee. Ik heb de FujiTrail rugzak van ASICS. Die bevalt erg goed. Er zijn natuurlijk ook andere fijne rugzakken van andere merken. Nathan bijvoorbeeld.

2. Gels

Loop je meer dan een uur, dan neemt niet alleen het vochtbalans in je lichaam af. Ook de glycogeenvoorraad in je lever en spieren neemt af. Dit kan ervoor zorgen dat je de beroemde ‘man met de hamer’ tegenkomt. Om dit te voorkomen, zul je koolhydraten moeten aanvullen. Het makkelijkst is om dat te doen met een gel. Gels hebben direct effect op je bloedsuikerspiegel en geven je een flinke boost. Mijn favoriete merk sportgels is Etixx. Gels zijn nooit echt een genot om te nemen, maar deze zijn echt prima te doen. Vooral de cola variant is fijn.

3. Sporttape & Anti-blaren stick

Helaas ben ik iemand die veel en snel last heeft blaren. Om dat te voorkomen tape ik mijn tenen en de eventuele schuurplekken van te voren in. Sporttape is dus echt onmisbaar voor mij. Hetzelfde geldt voor de Compeed Anti-Blaren-stick. Mijn voeten smeer ik daar mee in en de  huid bij de randen van mijn sportbh bijvoorbeeld, om schuurplekken te voorkomen.

4. Compressiesokken/ tubes

Een compressiekous is eigenlijk net zo iets als een steunkous. Al klinkt dat wat minder sexy. De compressiesokken stimuleren de doorbloeding van de spieren. Bovendien worden de spieren zo sneller voorzien van verse zuurstof. Daarnaast geven de compressiekousen extra stabiliteit aan de kuit en achillespees. Vooral dat laatste vind ik een groot voordeel, aangezien ik een tijd last heb gehad van mijn achilles. Hij houdt zich nu goed en ik denk dat ik dat mede te danken heb aan mijn compressiekousen. “compressietubes”, beter gezegd. Dat zijn kousen zonder voet.

5. Hartslagmeter

Een van de belangrijkste trainingen voor de marathon is de lange duurloop, beter bekend als LSD-loop. Oftewel de Long Slow Distance- run. De nadruk ligt dus op de duur en niet op de snelheid. Deze training zit standaard in mijn weekschema. Hierbij loop ik op een rustig tempo waarbij de hartslag op 70-80% van de maximale hartslag ligt. Om deze LSD niet in een hoog tempo af te leggen, loop ik met een hartslagmeter. Ik gebruik nu de Tom-Tom sportwatch met de ingebouwde (pols)hartslagmeter.

2 Comments

  • Wouter

    Ik mis eigenlijk nog een onmisbare item……de buff !!!
    De buff is te gebruiken als hoofddeksel, om de pols om het zweet af te vegen of om de nek om deze warm te houden. Zelfs tijdens de wedstrijden wissel in de buff van pols naar hoofd, nek om andersom 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − een =