Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (De Hardloophaas a.k.a. Annemiek)

Mag ik je voorstellen aan de nieuwste gastblogger van Run-way Girls? Deze super sportieve dame zal maandelijks een gastblog gaan schrijven voor Run-way Girls. Eigenlijk is ze pas net begonnen met het ‘serieuze’ hardlopen, maar ze had al direct een mooie notering op het NK indoor. Dat belooft veel goeds! Voordat ze begint met gastbloggen, moeten we haar koelkast natuurlijk wel even onder de loep nemen ;). Maak kennis met Annemiek!

Annemiek, wie ben je? En wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Annemiek Keijser en ben 24 jaar oud. Ik werk in Eindhoven, bij het online media bureau Greenhouse Group. Daar ben ik gestart na mijn opleiding Msc. Marketing Management, wat alweer precies een jaar geleden is! Ik woon in Arnhem, en 5 dagen per week zie je mij hier (of in de omgeving van Arnhem) rond rennen.

Wow! Een fulltime baan én 5 dagen per weken hardlopen?!

Ja een fulltime baan en flink wat hardlopen is soms pittig, maar het is ook de perfecte manier om je hoofd leeg te maken na een lange dag op het werk. Bovendien heb ik al flink wat beloning voor het harde werk terug gehad, zoals een 9e (finale) plek op het NK Indoor dit jaar.

Wat knap. Je hebt ook een website over hardlopen, kun je daar wat over vertellen?

Klopt! Dat is www.hardloophaas.nl. Ik ben pas net begonnen met het ‘serieuze’ hardlopen (trainen voor wedstrijden). Sinds oktober zit ik bij Craftrun, een hardloopteam met een professionele insteek. Het jaar daarvoor bij een studenten hardloopteam. Doordat ik pas zo kort serieus bezig ben komen er telkens vragen in mij naar boven. Bijvoorbeeld: “Kan je beter wel of niet op een lege maag ’s ochtends hardlopen?” Ik bedacht mij dat ik de antwoorden op al die vragen in de vorm van hardlooptips net zo goed kan verzamelen op een site. Een verzamelsite met alle hardlooptips, zodat anderen niet meer hoeven te zoeken!

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Je hebt je niet beperkt tot een blog, maar een ‘echte’ website gemaakt dus. Over hardlopen! Zit dat er al van jongs af aan in, die liefde voor lopen?

Van jongs af aan ben ik sport freak geweest. Tennis, volleybal en stijldansen waren als tiener mijn passies, maar het hardlopen was er altijd wel op de achtergrond. Met een grote iPod op de arm was het mijn manier om te ontsnappen uit de drukte van een gezin van 8. Even me-time. Hardloopwedstrijden deed ik nooit. Pas in mijn studententijd deed ik een keer mee aan de Batavierenrace waar ik volgens de fietser naast mij een goed tempo had. Hij nodigde mij uit om een keer mee te komen trainen met de studenten hardloopvereniging. Ik was meteen verkocht, en de rest is geschiedenis.

Tijdens de Batavieren race (een estafette-loop van de universiteit van Nijmegen naar de universiteit van Twente) is het dus allemaal begonnen. Mooi verhaal! En hoe zit het met voeding, is dat belangrijk voor jou als fanatieke sporter?

Ja, voeding is voor mij erg belangrijk. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, door dingen zelf te bakken (en recepten hiervan te plaatsen op mijn site).

Wat staat er altijd in je koelkast? En wat zullen we er nooit vinden?

In de zomer vind je er altijd blauwe bessen! Daar ben ik echt verslaafd aan. Het hele jaar door zal je ook altijd magere kwark in mijn koelkast tegen komen. Dat eet ik namelijk altijd na een training, voor de eiwitten. Wat je nooit in mijn koelkast zult vinden zijn van die kant en klare groente pakketten. Die smaken zo vies! Ik kies liever zelf mijn groentes uit die in de saus terecht komen.

Haha. En welke dingen vind je verder echt niet lekker? En waar kun je niet zonder?

Spruitjes en witlof zijn niet mijn grootste vrienden… Havermout daarentegen wel! Mugcake, havermout met blauwe bessen, havermoutkoekjes. Heerlijk.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Ben je streng streng voor jezelf als het over voeding gaat?

Ik probeer er wel te letten op dat ik gezond eet. Door de producten zelf, en door zelf dingen te maken in plaats van de kant en klaar variant te pakken. Het maken van een rode pastasaus is bijvoorbeeld helemaal niet zo moeilijk! Het belangrijkste vind ik dat het snel en makkelijk is, vooral doordeweeks als ik pas rond 20.00 kan eten/koken (na het werken en trainen).

Wat betekent gezond eten voor jou?

Gezond eten betekend voor mij dingen eten waar je lichaam wat aan heeft. Dus toegevoegde suikers en verzadigd vet verminderen waar ik kan, en onverzadigd vet (zoals noten), koolhydraten en eiwitten juist de focus op. Ik eet de hele dag door en ik snoep ook echt wel! Niet elke dag, maar er gaat geen week voorbij zonder te snoepen. Dat maakt het makkelijker om de gezonde leefstijl vol te houden. Het snoepen probeer ik wel op 1 moment te houden: bijvoorbeeld alleen een suikerbom-toetje en niet ook nog ’s middags een lading koekjes wegwerken.

Vrijdag = Koelkast Kijkdag

Gebruik je supplementen of iets dergelijks?

Ik probeer zoveel mogelijk uit mijn voeding zelf te halen. Puur natuur, dat is naar mijn idee altijd beter. Maar doordat ik fulltime werk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom vul ik het toch nog iets aan met een aantal supplementen.

 • Chiazaad: niet echt een ‘supplement’, maar wel iets wat ik veel door mijn ontbijt mik. Het bevat namelijk veel bouwstoffen die je dagelijks nodig hebt, zoals magnesium, omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, ijzer, kalium en vezels
 • Pure cacaopoeder: ook dit is niet een ‘supplement’, maar ook weer iets wat ik veel eet. Het bevat antioxidanten, mineralen (zoals magnesium en ijzer), omega 6-vetzuren en vitamines. Maar ik eet het met name doordat er cafeïne inzit: juist energie!
 • Vitals Sportdruppels: tijdens het hardlopen verlies je met name veel natrium, kalium en magnesium (belangrijke elektrolyten). Elektrolyten worden vaak aangevuld met sportdrank, maar… daar zitten veel suikers in! Daarom neem ik sportdruppels van het merk Vitals. Precies hetzelfde effect min onnodig toegevoegde suikers.
 • Tarwegras: 1 theelepel staat gelijk aan 800 gram groente en fruit! Dat krijg ik per dag echt niet naar binnen, en ik eet soms te eenzijdig groente/fruit. Daarom neem ik ’s avonds vaak 1 shotje tarwegras: 1 theelepel + 25ml sap (zoals Crystal Clear).
Kun je vertellen hoe een gemiddelde dag voor jou eruit ziet, op het gebied van voeding?
 • Ontbijt: zelfgemaakte cake, 2 plakken in de auto. Zoals dit recept
 • Tussendoor nog wat noten
 • Lunch met spelcrackers, humus, kipfilet
 • Tussendoor weer wat fruit/groente (zoals paprika, wortel, blauwe bessen en/of ananas)
 • Avondeten verschilt heel erg, omdat ik daar afwisseling in probeer te brengen (van pasta tm rijst gerechten)
 • En ’s avonds sluit ik de dag vaak of met een kop munt thee.
 • Tijdens de dag drink ik alleen water en thee (wel thee bladeren! Dus de echte thee, die veel lekkerder smaakt dan de Lipton-zakjes thee)
Super leuk en inspirerend om te zien hoe jij eet. Leerzaam ook! Heb je nog een laatste tip voor ons?

Bezoek eens mijn website! Ik hoor graag of het mensen helpt om beter te worden in het hardlopen, en of zij zelf nog een brandende vraag hebben rondom hardlopen. Dan ga ik op onderzoek uit.

Heel erg bedankt Annemieke voor een kijkje in je koelkast en van harte welkom als gastblogger bij Run-way Girls!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + 6 =