Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = koelkast kijkdag (Barbara Kerkhof)

Koelkast1

Vrijdag = koelkast kijkdag (Barbara Kerkhof)

Schrijven, fotograferen en hardlopen zijn drie passies waar zij graag mee bezig is. Daarnaast heeft zij een gezin met drie kinderen. Zou het cijfer drie ook haar geluksgetal zijn? Wie zal het zeggen :). Na het eerste boek moet er natuurlijk een tweede komen, en nummer drie kan dan ook niet ontbreken toch? Zeg het woord “trailrunning” en zij staat klaar om mee te gaan. Wie jij al wie wij deze vrijdag in de picture zetten? Haar naam is Barbara Kerkhof.

Vertel eens wie is Barbara?

Ik ben fotograaf, schrijver, hardloper en moeder van drie kinderen –in willekeurige volgorde.

Ben jij altijd al sportief geweest?

Zolang ik me kan herinneren, houd ik al van actief zijn. Vroeger had ik zoveel moeite met van die inactieve, eindeloos lange zondagen. Dat heb ik trouwens nog steeds, daarom plan ik mijn zondagen altijd vol activiteiten en sport. Toen ik klein was, speelde ik altijd buiten. Verder deed ik aan turnen en paardrijden. Op mijn veertiende begon ik met hardlopen. Elke dag het zelfde rondje, ik denk dat het een kilometer of vier was. Een paar jaar later stopte ik daarmee –ik ging studeren en deed toen aan klimmen en skaten. Ik dacht dat ik niet kon hardlopen omdat ik ooit eens een zere knie had gehad, haha! Gelukkig heb ik het lopen op mijn 23ste weer opgepakt en ben ik er nooit meer mee gestopt.

Wat doe jij nu qua sport?

Nu doe ik twee keer per week aan krachttraining en loop ik drie tot vier keer per week hard. Ik heb een voorliefde voor trails, altijd al gehad, maar nu het een ‘officiele’ sport is, is het toegankelijker geworden –ook voor mij.

Wat is jouw passie?

Mijn passie ligt bij voelen dat ik leef, het mooiste eruit halen dat in het leven zit. Fotografie, schrijven en trailrunning helpen me daarbij.

Vrijdag = koelkast kijkdag

Fotograferen is echt jouw ding. Dat is wel te zien aan al je prachtige foto’s. Heb jij dit altijd al willen doen?

Fotografie heb ik altijd heel mooi gevonden. Ik kom uit een bekrompen dorp in Brabant. Als iemand me destijds had verteld dat ik fotografie had kunnen gaan studeren, had ik dat direct na de HAVO gedaan. Dat had me veel dwaalsporen bespaard. Ik heb uiteindelijk eerst journalistiek gestudeerd en pas veel later fotografie.

Hoe lang doe jij dit werk al?

Sinds mei 2000 werk ik als freelance journalist en sinds 2007 werk ik als fotograaf.

En toen had jij ineens een boek. Er komt zelfs een herziende versie uit en weer een heel nieuw boek.  Hoe is dat zo ontstaan?

Mijn eerste boek, Hardlopen voor Vrouwen, verscheen in 2009. Als redacteur van een vrouwenrubriek in een sportblad kreeg ik veel vragen van lezers. Het leek me een goed idee om er een boek over te schrijven. Dat vond mijn uitgever ook. In de zomer verschijnt een volledig herziene versie van dit boek. Eind 2016 komt nog een ander boek van mij uit (alles bij Uitgeverij De Arbeiderpers).

Was het 2e boek gepland of is dit zomaar ontstaan?

Begin april komt deel 2 van Het Hardloperskookboek uit, waarvoor ik de fotografie doe (net als voor deel 1.) Auteur Miriam van Reijen weet als atlete en bewegingswetenschapper heel goed wat voeding met je lichaam doet en omdat ze zelf van lekker eten houdt, staat het boek vol met lekkere gerechten; het is zeker niet spartaans.

Naast je passie voor werken en sporten heb jij ook nog een gezin. Hoe combineer jij dit allemaal?

Interessante vraag. Het antwoord luidt: door efficiënt met mijn tijd om te gaan. Er is simpelweg weinig tijd om te lamballen. Als ik dat wel doe, merk ik meteen dat ik in tijdnood kom. Daar raak ik gestresst van, dus dat wil ik graag voorkomen. Ik doe graag heel veel, zo zit ik in elkaar. En ik stel prioriteiten: het huishouden staat helemaal onderaan het lijstje 😉
Een sociaal leven buiten de sport heb ik niet echt; dat is wat erbij inschiet. Toch zou ik het niet anders willen.

Is het allemaal wel vol te houden?

Meestal wel. Druk is het zeker wel. Ik denk niet dat iedereen het leuk zou vinden om te doen wat ik doe (al lijkt het op het eerste gezicht natuurlijk alléén maar tof, het heeft ook een keerzijde). Mijn kinderen vinden het soms niet fijn als ik veel werk, maar aan de andere kant vinden ze het razend interessant wat ik allemaal doe en zijn ze trots op me als ik eens in de krant of in een tijdschrift sta.

Dat is natuurlijk ook super tof als je moeder in de picture komt te staan door haar werk en passie. Groot gelijk hebben ze. Maar er is naast werken en je gezin natuurlijk ook zoiets als eten. Want ook als het druk er moet gegeten worden. Volg jij nog een bepaald dieet?

Niet echt, ik houd niet van diëten. Ik eet graag verse groenten en houd van fruit. Tegenwoordig let ik erop dat ik in verhouding niet te veel koolhydraten en voldoende eiwitten eet.

Hoe ziet een gemiddelde dag qua eten eruit?

Ontbijt

Volle yoghurt met frambozen, blauwe bessen, walnoten, havermout en kaneel. Zo lekker.

Lunch

Een salade met rucola en avocado, een lekkere soep of een groenten omelet.

Diner

Van alles. Van risotto tot maaltijdsoep. Ik vind de couscoussalade uit het Hardloperskookboek (1) ontzettend lekker. In deel 2 staat een tabouleh die echt geweldig is.

Eet jij bepaalde producten juist wel of niet?

Ik eet geen vlees. Dat komt hier echt niet in huis. Verder ben ik geen groot fan van Hollandse kost zoals zuurkool. Brrrr. Wij eten veel eieren, yoghurt, havermout, avocado’s en pure chocolade. Pff, dat klinkt wel heel heilig allemaal, haha.

Haha ja, klinkt bijna als een dieet ;). Heb jij nog bepaalde doelen waar jij naar toe traint?

In de zomer wil ik een ultratrail in de bergen lopen. Daar draait nu alles om, al is het nog ver weg. Ook ga ik op hardloopavontuur met mijn hardloopvriendinnetje Linda. En in april staat er iets heel leuks op het programma: #30daysofrunning. Check de Facebook-pagina vooral even. Doen jullie ook mee?

Dat klinkt leuk! Weer een zeer sportief jaar. Heb jij nog tips voor onze volgers?

Tips… Love what you do! Hardlopen is een voorrecht. En al is het niet altijd leuk (soms moet het gewoon, als je een doel voor ogen hebt), uiteindelijk is hardlopen een feestje. Trakteer jezelf op een dagje uit naar een nieuwe omgeving, met leuke mensen of juist alleen: iets waardoor je ziet hoe bijzonder het is wat je kunt.

Dat zijn mooie woorden en natuurlijk hartstikke waar. Wij wensen jou nog heel veel plezier en succes met alles wat er op de planning staat. Maak er iets moois van, geniet!

Vrijdag = koelkast kijkdag

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =