Hotspots,  Roadrunning

Marathon Motivatie: Hoogtestage in Kenia

Marathon Motivatie: Hoogtestage in Kenia
foto via Pinterest: www.99traveltips.com

Marathon Motivatie: Hoogtestage in Kenia

Nog 7 weken en dan staan we aan de start van de Marathon van Rotterdam. Maar voordat het zover is ga ik (Erlinde) eerst op hoogtestage in Kenia. Dat klinkt wel cool! En zo lijkt het alsof ik een ware topatleet ben, die de marathonvoorbereiding heel serieus neemt. Dat laatste is misschien wel een beetje waar, maar het eerste jammer genoeg niet. Maar dat ik hardlopen fantastisch vind en alles uit mijn marathontraining wil halen, is wel duidelijk. Ik ga dus naar Kenia, maar waarom eigenlijk? En heeft het überhaupt wel zin, zo’n hoogtestage?

Kenia

De eerste vraag is simpel. Kenia is een droombestemming. In Afrika. Een continent waar ik (behalve dan Marokko) nog nooit ben geweest. Maar wel heel hoog op mijn verlanglijstje staat. En waarom dan Kenia? Nou, Kenia staat bekend om haar adembenemende nationale parken met heel veel Wildlife. Ideaal voor safari’s.

Hardlopers Mecca

Maar daarnaast is Kenia dé place to be voor hardlopers. Vooral Iten staat bekend als het Mecca voor runners. Iten is een klein stadje in de Keniaanse hooglanden. Het ligt in de Rift Valley op 2400 meter hoogte en heel veel hardlopers komen hier op hoogte trainen. En ik dus ook. Het is niet zo dat er alleen maar toppers naar Iten komen, maar ook ‘gewone’ recreatieve lopers komen graag naar Iten. Gelukkig maar, anders had ik me er wel erg ongemakkelijk gevoeld.

Hoogtestage

Het antwoord op de tweede vraag is minder simpel. Heeft het überhaupt wel zin, zo’n hoogtestage? Na mijn eigen ‘onderzoek’ op Google, is mijn conclusie wel dat een hoogtestage positief effect heeft op de prestatie van duursporters. Dit geldt vooral bij een verblijf op hoogte tussen 2000 en 2500 m. Dus qua hoogte zit ik daar perfect, in Iten.

Wennen aan de hoogte

Maar dit positieve effect geldt niet voor alle atleten en het effect van een hoogtestage is per persoon verschillend. Daarnaast is ook wel duidelijk, dat je de eerste weken moet acclimatiseren en moet wennen aan de hoogte, waar gewoonweg minder zuurstof in de lucht zit. Je kan dus niet gelijk volle bak trainen, maar je moet er rekening mee houden dat de trainingen niet -of op een veel lager pitje moeten- worden uitgevoerd.

Live High

Ik heb er in mijn planning wel rekening mee gehouden dat ik de zwaarste trainingen en de langste duurlopen in Nederland doe. Maar verder gaan mijn (marathon) trainingen in Kenia gewoon door en ik zou het echt een tegenvaller vinden als ik de eerste week helemaal niet zou kunnen lopen. Maar die kans bestaat. Feit is dat ik geen idee heb, hoe mijn lichaam reageert op die hoogte. Want ik vrees dat de jaarlijkse wintersport niet telt als hoogtestage ;-).

Sneller?

Het is dus wel wat spannend hoe de hoogtestage uitpakt en hoe mijn trainingen in Kenia zullen gaan. In ieder geval weet ik zeker dat alleen al het verblijven op Keniaanse grond en het in de buurt mogen zijn van de (toekomstige) kampioenen super inspirerend is. En of ik er zelf beter van word? Dat zie ik Rotterdam wel op 10 april a.s.

Keep you posted

Natuurlijk zal ik -als de WIFI verbinding het toelaat- hier wel update’s en blogs posten over mijn verblijf en trainingen in Kenia. Dus je kunt me volgen, als je dat leuk vindt 🙂 Maar voorlopig ben ik nog wel even in Nederland.

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − 2 =