Triathlon

Triathlon tijdens de coronacrisis: hoe verder in 2020?

Het lijkt nu onwerkelijk, maar begin deze maand deed ik mee aan de halve marathon van Malta. Je weet wel zo’n groot evenement met duizenden hardlopers. Dicht op elkaar, zwetend en hijgend in elkaars gezicht. Van 1,5 meter afstand houden en social distancing had op dat moment nog niemand gehoord. 

Van het coronavirus al wel, maar dat leek een beetje een ver van ons bed show. Ja, natuurlijk Azië was hard getroffen en o.a. in Australië was een run ontstaan op wc-papier. Maar zover zou het in Europa toch niet komen? En ach ‘het was toch niet veel meer dan een griepje’? 

Hoe anders is het leven nu. Van een totale lockdown is nog geen sprake, maar het normale leven ligt vrijwel stil. We zijn blij dat we van Rutte nog naar buiten mogen voor een ‘frisse neus’. Wat sporters dus uitleggen als: buiten sporten. Maar dan wel solo. 

Maatregelen tot 1 juni a.s.

“De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door”. De welbekende uitspraak (en titel van het boek) van Herman Finkers popte de afgelopen tijd regelmatig in mijn hoofd op. Als ik weer een bericht kreeg over het cancelen van een evenement. Waar de maatregelen eerst tot 6 april zouden gelden, duurt een aantal maatregelen inmiddels tot 1 juni. Met als gevolg: alle evenementen voor 1 juni a.s. worden afgelast. 

Dat mijn eerste MTB-uitdaging van 2020 de “Hel van Groesbeek” op 6 april a.s. niet door zou gaan, zag ik van mijlenver aankomen. Dat de triathlon in Brouwersdam eind mei niet door zou gaan, was ook te verwachten. Dat mijn triathlontrainingscamp begin mei in Mallorca niet plaats zal gaan vinden, is heel zuur. Toch was het geen verrassing. 

Annulering Teamcompetities Triathlon 2020

Maar dat alle onderstaande Triathlon competitiewedstrijden voor het jaar 2020 van de damesdivisie niet door gaan, dat hakte er wel even in.

  • 4-mei: Almere 
  • 6-juni: Nijmegen 
  • 27-juni: Zeewolde 
  • 11-juli: Rotterdam 
  • 22-augustus: Ouderkerk a/d Amstel 

Onder de huidige omstandigheden heeft de Triathlonbond (NTB) besloten dat het niet mogelijk is om een competitie te houden. Wat een volkomen logische beslissing is. 

Neemt niet weg dat nu zo’n beetje al mijn sportieve doelen voor 2020 gesneuveld zijn. Hoe logisch en hoe ‘onbelangrijk’ ook in het licht van het coronavirus. Het is toch wel even slikken.  En daardoor was ik ook wat zoekende. Want ik ben zo iemand die het nodig heeft om doelen te stellen en daar naar toe te trainen. Dat zullen de meeste (tri)atleten ongetwijfeld herkennen.

Nieuw doel: IronLakes

De enige wedstrijd waarvoor ik me al heb ingeschreven die nog wel staat is de ‘Lacs de l’Eau d’heure – IronLakes’ in België in september. Daar ga ik een halve triathlon doen. Dat schrijf ik nu wel heel stellig, maar ik durf nergens meer op te rekenen. 

Toch ga ik me focussen op dit doel. Dat betekent vlammen (lees: 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen) én genieten in het mooie België. De voorbereiding is weliswaar volkomen anders dan normaal, aangezien zwemmen vooralsnog geen optie is. Maar linksom of rechtsom, (alternatief) trainen zal ik!

Foto via Iron Lakes

September lijkt in ieder geval nog heel ver weg en ik hoop van harte dat dát evenement wel doorgaat. En dan vooral omdat de hele coronasituatie tegen die tijd hopelijk onder controle is en ons leven weer ‘normaal’ is.

En tot die tijd.. #StaySafe.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + een =