Fitness, surf & other sports

Krachttraining voor vrouwen

Hoewel de vele foto’s van vrouwen op Instagram die aan krachttraining doen, anders doet vermoeden, zijn  vrouwen helemaal niet zo fanatiek op het gebied van krachttraining. In het krachthonk vind je nog steeds vooral veel mannen. De dames zijn daar in geen velden of wegen te bekennen. En dat terwijl krachttraining veel meer voor vrouwen kan doen dan plastische chirurgie, aldus Ergogenics.

Spiergroei bij vrouwen

Krachttraining kan helpen aan stevigere billen en borsten, een strakkere buik en minder cellulitis. Toch blijft het lastig om dames ervan te overtuigen dat krachttraining echt nuttig is. Volgens de meeste dames is krachttraining vooral zwaar en duurt het ontzettend lang voordat het resultaat zichtbaar is. Maar dat laatste is niet waar. Volgens een onderzoek van de Texas Tech University zijn de spieren van vrouwen al na twee tot drie weken krachttraining groter. Dit verschil is aanzienlijk.

Afvallen door krachttraining?

Als je probeert af te vallen door krachttraining, dan geldt waarschijnlijk dat je gewicht hetzelfde blijft. Met andere woorden: je zal in principe niet afvallen door krachttraining. Dat komt omdat het verloren vet gecompenseerd wordt door toegenomen spiermassa. Maar aan het einde van de rit is niet zozeer het getal op de weegschaal bepalend, maar wel hoe je in je vel zit en hoe je eruit ziet.

Krachttraining voor vrouwen

Wel super snel afvallen

Wil je wél snel afvallen, dan moet je een negatieve energiebalans creëren. Personal trainer Jeroen van der Mark legt het uit in dit artikel op Fit.nl. Een negatieve energiebalans creëer je door simpelweg minder te eten en drinken en/of meer te bewegen. Des te negatiever de energiebalans is des te sneller val je af. Het is dus mogelijk om heel snel vet en gewicht te verliezen.

Jo-jo

Maar je kan natuurlijk op je klompen aanvoelen dat dit niet zo’n gezonde methode is. Als je dit doet, dan loop je namelijk het risico dat je niet alle voedingstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Daarnaast is de kans groot op het bekende jojo-effect. Een groot risico snel terug te gaan naar je oude patroon en hierdoor beland je uiteindelijk weer op je oude gewicht, of -erger- zelfs een stukje zwaarder.

Combinatie van duurtraining en krachttraining

De combinatie van duurtraining en krachttraining is het gezondst en de beste manier om vet te verbranden en spiermassa op te bouwen. Maar ook als je helemaal niet wilt afvallen en al veel aan cardio doet, zoals hardlopen, dan mag krachttraining ook niet ontbreken in je schema. Specifieke krachttraining zorgt voor meer spierkracht en een efficiëntere looptechniek. Uit onderzoek blijkt dat de loopefficiëntie zelfs tot 8 procent kan toenemen. Dat geldt dus niet alleen voor dames, maar voor alle hardlopers.

Genoeg reden dus -dames en heren- om de gym in te duiken?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 14 =