Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Nick Fennema)

Deze week staat er opnieuw een succesvolle atleet centraal in de koelkastkijkdag. Maar dit keer een heel andere tak van sport! Powerliften en bodybuilden. Deze man heeft in 2015 de Enercup gewonnen. Daarnaast volgt hij een studie bewegingswetenschappen is hij coach. Maak kennis met fitnessmodel Nick Fennema!

Nick, wat leuk dat je ons een kijkje in je koelkast gunt. Om te beginnen; wat doe jij op sportief gebied?

Momenteel ben ik de Bachelor bewegingswetenschappen aan het afronden. Daarnaast ben ik een gecertificeerde personal trainer en werk ik voor Fit.nl. Ook ben ik coach bij – en voorzitter van de krachtsport vereniging Northside Barbell. Mijn passie ligt dus écht in de (kracht)sport! Voor mezelf wil ik wil ik gewoon een goede allround atleet worden.

En jij doet ook aan wedstrijden?

Ja klopt! Ik doe nu wedstrijden in bodybuilding (men’s athletic physique) en powerlifting. Toevallig heb ik me een kleine drie weken geleden ook gekwalificeerd voor het NK bodybuilding in april. Heel spannend, en kijk er echt naar uit!

In mijn achterhoofd zit ik ook te denken aan wedstrijden gewichtheffen, crossfit en strongman. Maar dat zal nog even duren.

Jij hebt in 2015 een bijzondere wedstrijd gedaan en de Enercup gewonnen? Als hardloper weet ik daar weinig van. Kun je daar wat over vertellen?

Ja inderdaad, ik ben toen eerste geworden in mijn lengeklasse van de Men’s athletic physique. Bij Men’s athletic physique gaat het niet zozeer om maximale spiermassa, maar vooral een atletisch en esthetisch uiterlijk. Ik heb hiervoor een driedelige blog geschreven op Fit.nl: In Deel 1Deel 2 en Deel 3 kun je o.a.lezen wat deze wedstrijd inhoudt. 

Vrijdag = Koelkast Kijkdag (Nick Fennema)

Heel gaaf! Heb je nu een specifiek doel waarvoor je traint? 

Momenteel ben ik me aan het voorbereiden op de powerliftingwedstrijd die georganiseerd wordt door onze eigen vereniging. Deze wordt gehouden op 21 december, tijdens het KISS van de ACLO. Ik hoop daar een 185kg squat, een 140kg benchpress en een 230kg deadlift neer te zetten. Daarna staat het NK bodybuilding (Men’s athletic physique) eind april op het programma, waar ik ook nu al rekening mee wil houden met m’n training.

Heb je zelf een (bekende) sporter of persoonlijkheid die je bewondert of als voorbeeld ziet?

Er zijn een hoop mensen die op een hoop vlakken ontzettend inspirerend zijn! Iedereen die écht z’n best ergens voor doet en niet bang is voor hard werk & risico’s, is al inspirerend. En iedereen die dit op meerdere vlakken voor elkaar krijgt is echt een voorbeeld voor me! Mark ‘smelly’ Bell is zo’n voorbeeld en hij is één van de mensen die mij het meeste heeft geïnspireerd.

koelkast-2

En dan nu, de koelkast! Is voeding belangrijk voor je? 

Mijn voeding is heel erg doelgericht. Bijvoorbeeld om vet te verliezen voor een bodybuilding wedstrijd. Óf juist in spiermassa aankomen en sterker worden voor een powerlifting wedstrijd. Het komt er op neer dat ik heel gezond eet, en mijn calorieën, macronutriënten én micronutriënten eigenlijk altijd op orde heb. En meestal is er ook nog genoeg ruimte over om wat lekkers te eten!

Wat staat er altijd in je koelkast? En wat zullen we er nooit vinden? 

Eigenlijk is mijn koelkast heel saai. Er staat altijd wat kwark en vlees in, maar verder niet heel veel. Mijn vriezer daarentegen staat helemaal vol met groenten, vlees en vis. En ongekoeld heb ik altijd een hoop eieren, fruit, rijst, pasta en noten staan.

kast-nick-1

Wat is jouw favoriete product of gerecht?

Eigenlijk is mijn favoriet toch wel gewoon een goede hamburger. Misschien niet heel verfijnd, maar altijd erg lekker. Ik heb waarschijnlijk bijna elke hamburger die in Groningen verkocht wordt, gegeten!

Haha, dat ik niet direct achter je gezocht. Maar toegegeven, hamburgers zijn wel erg lekker! Eet jij volgens een bepaald dieet? Of  hang je een bepaalde ‘voedingsleer’ aan?

Oeeh! Don’t get me started, haha. Diëten zijn eigenlijk altijd exclusief; je sluit voedingsstoffen uit. Alleen vind ik dat eigenlijk een hele verkeerde aanpak. Voeding is bedoeld om je te voeden, omdat je lichaam gewoon voedingsstoffen nodig heeft. Je hebt een behoefte voor energie (calorieën), voor macronutrienten (eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels) en micronutriënten (vitamines en mineralen). Er zijn weinig voedingsmiddelen echt schadelijk, maar overgewicht en weinig beweging is wél echt schadelijk.  

koelkast-3

Ik zorg dus dat mijn caloriebalans goed zit, zodat ik weinig vetmassa aanzet of jist afval. Vervolgens zorg ik dat ik alles binnenkrijg wat ik nodig heb qua macro-en micronutriënten. Uiteindelijk krijg je dan een super gezond diëet! En er is vaak genoeg nog wat ruimte over voor een stukje taart bij de koffie, haha. Ik raad ook iedereen aan om te kijken naar een ‘inclusieve aanpak’ dan een exlcusief dieet.

Gebruik je supplementen?

Soms gebruik ik creatine, hoewel ik ook periodes heb dat ik het totaal vergeet in te nemen. Daarnaast gebruik ik caffeïne, in de vorm van koffie. Vooral omdat ik goede koffie gewoon heel lekker vind!

Hoe ziet een gemiddelde dag qua eten en trainen eruit? (ontbijt, tussendoortjes, lunch, diner)

Mijn ontbijt is eigenlijk altijd hetzelfde; 5 gebakken eieren, een banaan, een appel en een kop koffie. Vervolgens bereid ik mijn volgende drie maaltijden voor, die ik rond 14:00, 18:00 en 21:00 op eet. Dit is vaak 400-500 gram vlees of vis, 500 gram pasta of rijst, en 500 gram groenten (verdeeld over die drie maaltijden). Voor ik ga slapen eet ik dan vaak nog een bak kwark met wat fruit. En voor het trainen komt nog een kop koffie, een appel en een banaan. Hoewel ik soms ook wat cocopops eet als pre-workout.

Heb je nog een laatste ultieme tip?

Yes! Pak je slaap! We weten allemaal dat dit gewoon hartstikke goed voor je is; wat je ook doet. Je verliest sneller vet, bouwt sneller spiermassa op, onthoud beter wat je leert, je hebt je hele dag meer energie om de dingen te doen die je moet doen. Het is gewoon ontzettend goed, voor iedereen, ongeacht wat je doet. Maar toch lopen we allemaal veel te vaak als een zombie rond omdat we toch weer drie nachtjes te kort hebben geslapen.

Ja, je hebt helemaal gelijk. Goede tip! Op het gebied van slaap valt bij mij zeker winst te behalen :-). Nick, heel erg bedankt dat we in je koelkast mochten kijken. Heel veel succes met al je mooie sportieve doelen en het afronden van je studie!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × drie =