reizen,  Yoga

Yoga Retreat Spanje: Take time to make your soul happy

Om 7:00 uur ’s ochtends gaat de bel. Tijd om op te staan. Het alarm is geen irritant gepiep, zoals op een doorsnee werkdag, maar het geluid van een klankschaal. Oftewel de ‘the Singing Bowl’. Dat klinkt nog vriendelijker. Ik bevind me in een prachtig huis ‘Casa de las Nieves’ midden in bergen van het Spaanse Andalusia.

Yoga Retreat Spanje

Deze mooie locatie doet me denken aan ‘Eliza Was Here’. Een reisorganisatie voor toeristen die niet in de übertoeristische oorden willen terechtkomen. Waar iedereen rechts gaat, gaat Eliza links. Of zoiets. Overigens heb ik nog nooit via Eliza was here geboekt, dus ik zou niet weten of dat statement klopt. Deze reis heeft verder ook helemaal niks met met Eliza te maken. Reis is bovendien niet het goede woord. Het is een yoga retreat.

Derde keer

Vandaar dat de bel elke dag om 7:00 uur gaat. Daarna heb ik precies een half uur de tijd om me klaar te maken voor de meditatiesessie, die start om 7:30 uur.Het is niet de eerste keer dat ik op ‘yoga retreat’ ben. Jaren geleden deed ik Costa Rica een surf en yoga retreat. Twee jaar geleden deed ik iets soortgelijks in Sardinië. In eerste instantie had ik de vrees dat het waanzinnig zweverig zou zijn en dat niks zou mogen (geen alcohol, vlees, kruiden, koffie enz.). Maar niks van dat al.

Yoga Retreat Spanje: Take time to make your soul happy

Party yogi’s

Tijdens mijn eerste yoga retreat vloeide de alcohol rijkelijk en bleken de mede-deelnemers flinke party animals, die tot in de vroege uurtjes in de Costa Ricaanse ‘clubs’ doorgingen. Voor die-hard yogi’s klinkt dat misschien als vloeken in de kerk. Maar ik had een fantastische week.

Deze keer zou de alcohol zeker niet rijkelijk gaan vloeien. Op de website van yogaretreatspanje.nl staat duidelijk aangegeven dat het een alcoholvrije omgeving is. Dat leek me geen probleem, hoewel de Spaanse wijnen natuurlijk wel erg lekker zijn. Daarnaast zou het eten vegetarisch zijn. Over dat laatste had ik meer bedenkingen. Ik eet regelmatig vegetarisch, maar ook regelmatig vis en vlees. Een hele week zonder? Oef! Ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit gedaan heb.

Hoog zweverigheidsgehalte?

Daarnaast leek het dagelijkse schema me vrij heftig. Om 7:00 uur opstaan, meditatie en yoga en om 11:00 uur een theorieles of een workshop. Ik was benieuwd waar we dan over zouden gaan praten tijdens de theorieles. Opnieuw was ik bang voor een hoog zweverigheidsgehalte.

Theorie

Ten onrechte, zo bleek. De theorielessen waren een aangename verrassing. Alexander (de yoga leraar) benaderde veel dingen -yoga, mediatie, processen in ons lichaam enz.- vanuit wetenschappelijk perspectief. Hoewel dingen als chakra’s ook de revenu passeerde kreeg ik niet gelijk een allergische reactie. Daardoor deed ik het ook niet meteen af als ‘kletskoek’, zoals normaal gesproken. Het leuke was ook dat ik de andere gasten (dat waren trouwens alleen maar vrouwen) tijdens deze sessies een stuk beter en op een andere manier dan gebruikelijk leerde kennen.

Yoga Retreat Spanje: Take time to make your soul happy

Na de workshop maakten we samen de lunch. Vegetarisch én biologisch én suikervrij.  Zoals alles deze week. Dat is het moment dat het echt interessant wordt. Althans voor mij. De keuken en de koelkast van het yoga huis stonden vol met heel veel groenten, fruit, yoghurt, eieren, kaas, amandelmelk, noten, oliën, en (verse) kruiden. De keuze was enorm en tijdens de lunch konden we als groep onze creativiteit de vrije loop laten. Elke dag kwamen de meest fantastische creaties op tafel. Van Baba Ganoush tot gevulde avocado met ei tot Indiase curry. Alles smaakte even goed.

Vega love

Het ontbijt en avondeten mocht ieder voor zich bereiden. En ook daarvan leerde ik dat er zo ontzettend veel te maken is met ‘alleen’ de bovengenoemde ingrediënten. Terwijl ik thuis heel vaak uitga van vlees en vis als basis voor een maaltijd, miste ik het nu totaal niet.

Yoga Retreat Spanje: Take time to make your soul happy

Tijdens de week merkte ik dat ik me lichamelijk (geestelijk ook trouwens) echt heel goed voelde. Er zijn natuurlijk heel veel factoren waar dat aan kan liggen, zoals de zon, de mooie omgeving, vrij zijn of vroeg naar bed gaan. Maar ik heb het sterke vermoeden dat het eten daar ook een belangrijke rol in speelde.

YIN / YANG

Verder denk ik dat de Yin yoga hier zeker aan bijdroeg. Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt.

Het bindweefsel en de gewrichten zijn ‘yin’, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. Het principe van yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het verandelijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Voor mij blijkt Yin een goede tegenhanger voor dynamische (yang) sporten zoals hardlopen.

Yoga Retreat Spanje: Take time to make your soul happy

Na de yoga begon de edele stilte. Dat betekende dat we vanaf dat moment niet spraken, tot na het ontbijt, de volgende dag. Het ontbijt in de zon in stilte was fenomenaal. Fruit smaakt sowieso beter in Spanje, maar nu leek het ontbijt een ware smaakexplosie. Kwam dat omdat ik met meer aandacht at? Door al die meditatie en die stilte? Wellicht.

Nobel Silence

Maar man, die edele stilte. Dat was echt de next level voor een yoga retreat, vond ik. Van te voren had ik niet een doel voor ogen wat ik wilde bereiken met de yoga week. Ook had ik niet de behoefte aan een enorme ‘soul sourching’.

Yoga Retreat Spanje: Take time to make your soul happy

Maar wat deed ik dan eigenlijk op het yoga retreat? Natuurlijk kwam ik voor de Yoga, dat in de eerste plaats. Bewegingen die goed zijn voor mijn lichaam en waarvan ik het gevoel heb dat ze blessures kunnen voorkomen. Daarnaast leek het mij een goed idee om eens wat minder actieve vakantie te gaan houden. In plaats van mijn gebruikelijke hardloop/surf/ski etc. vakanties, nu een beetje rust. Een beetje meer yin?

Full moon

De laatste avond hielde we geen edele stilte maar sloten we af met o.a. een hilarische lach meditatie en keken we naar de opkomst van de (bijna) volle maan. Grappig genoeg was het ook volle maan tijdens mijn andere twee yoga retreats. Dat weet ik nog omdat ik probeerde om de maan op de foto te krijgen, wat (uiteraard) compleet mislukte zonder telelens. Deze keer bespaarde ik mezelf de moeite.

Lose your mind and find your soul

En om nog even terug te gaan naar het yin/yang principe… De maan wordt in verband gebracht met Yin. En dat heb ik misschien wel wat meer nodig in mijn leven. Hoe dan ook. De yoga retreat heeft me meer opgeleverd dan dat ik van te voren heb bedacht. Ik ging er vrij blanco in en ik had niet verwacht dat het mijn leven zou veranderen. Nu ik een paar dagen in Nederland ben en er op terug kijk, denk ik dat het wél degelijk is gebeurd.

Yoga Retreat Spanje: Take time to make your soul happy

If you seek peace. Be still……If you seek wisdom. Be silent…..If you seek love. Be yourself.

Ik ben dankbaar voor deze bijzondere ervaring in Spanje. Deze week was niet hetzelfde geweest zonder de andere geweldige dames én yoga teachers uit Ierland, Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. Dus… Alexander, Serieke, Paula, Rosaria, Jessica, Jessica, Kathleen en Margit: Thanks so much, dank jullie wel, merci bien, danke schon, muchisiamas gracias for a beautiful week with you all.

Namaste!

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × drie =