Vrijdag = koelkast kijkdag (Jonathan van der Krogt)
Vrijdag = koelkast kijkdag
Anderhalf jaar geleden begon hij met hardlopen en reist nu al het liefst de hele wereld over om verschillende avontuurlijke en lange trails te lopen. En niet te vergeten de loodzware obstacle runs, zoals de Toughest 24h Extreme. Maak kennis met Jonathan.
Vertel eens wat meer over jezelf…
Met zo’n baan snappen wij dat het heerlijk is om te sporten. Maar hardlopen doe jij eigenlijk nog niet eens zo lang, toch?
Dat is wel een wereld van verschil. Van bijna niet rennen tot 53 kilometers. Maar jij rent voornamelijk trails?
Dus eigenlijk is geen enkele uitdaging TE gek voor jou, als je maar probeert en geniet. Of …
Bedankt voor de tip. Zijn er naast trails nog andere uitdagingen waar jij graag aan mee doet?
Naast het lopen van trails loop ik ook geregeld obstacle runs en ook deze in binnen- en buitenland. Weer een goed excuus om even een tripje naar het buitenland te maken.
Wat vind jij het leuke aan obstacle runs?
Het doen van een obstacle run is weer even kind zijn. Het is onderweg een grote speeltuin waarbij je vies mag worden! Je ontkomt er ook niet aan 😉 Mooiste uitdagingen hierin waren de Nuts Challenge (4 rondes van 7 kilometer met non-stop obstakels) in Engeland en Toughest 24h Extreme (24 uur rondjes rennen met 4 personen).
Jij kiest ook niet de makkelijkste uit. Maar hoe train jij voor deze runs? Het vraagt namelijk wel iets meer kracht en vaardigheden dan alleen goed kunnen rennen.
Om hiervoor te trainen doe ik verschillende dingen: hardlopen, yoga, krachttraining, bootcamp en groepslessen bij de sportschool.
Dat kost veel energie en tijd om allemaal naast jouw baan te doen. Dan moet je goed op je voeding letten, doe jij dat ook?
Goede voeding is belangrijk om mijn lijf van voldoende energie te voorzien. Daar probeer ik dan ook goed op te letten. Proberen inderdaad, want ook hierin schommelt het nog weleens. Ik vind de 80/20 regel een mooi gegeven, maar dan meer voor het idee dat gezond eten belangrijk is, maar je ook best weleens wat ongezonds mag hebben. Ik vind het ook lastig om mijn voedingswaardes te blijven hanteren als ik op het werk of bij vrienden eet of als ik aan het reizen ben. Voor mijn werk prep (ik kende die term voor jullie blog helemaal niet) ik geregeld! Bakjes salades, gesneden groenten en shakes maak ik dan. Gezond eten kost meer tijd, maar het geeft je lichaam dan ook energie waar het echt wat aan heeft.
Volg jij nog een bepaald dieet?
Ik volg niet zozeer een bepaalde stroming of voedingsleer, maar probeer voor mij het beste te pakken uit verschillende inzichten. Doen waar je je goed bij voelt en proberen om naar je lijf te luisteren. Dat vraagt veel rust en geduld. Dingen proberen en opnemen of juist afkeuren hoort daarbij. De dingen die ik niet eet zijn de producten waarvan ik het idee heb dat ze me geen energie geven of dat ik er zelfs juist last van krijg.
Wat vind je belangrijk?

Gebruik je ook proteïne shakes voor het herstel van je spieren?
Waar heb jij een zwak voor qua eten?
Nu zijn wij benieuwd naar jou koelkast. Liggen daar alle chocolade repen verstopt? Of liggen er ook gezonde producten in jouw koelkast ;)?
Ook wat betreft mijn koelkast is structuur niet mijn sterkste kant. Ik koop dan ook van alles (vaak teveel) en stop dit in mijn koelkast of vriezer. In mijn koelkast en vriezer zie je voornamelijk groenten, fruit, vis en eieren. Voor mijn smoothies probeer ik standaard citroenen, pepers en gember in huis te hebben. In de vriezer ligt het fruit dat ik hiervoor gebruik. Qua eiwitten pak ik vis, vleesvervangers of eieren. Een stukje biologisch vlees wil ik ook nog weleens halen. Qua groentes haal ik van alles: paprika, boontjes, broccoli, witlof, courgette, etc. Avocado is een vrucht die ik graag gebruik voor de gezonde vetten. Zoals je ziet heb ik van de week ook al wat smoothies en salades klaargemaakt voor op het werk. het liefst doe ik dit op de dag zelf, maar qua tijd lukt me dat niet altijd dus dan maar wat langer van tevoren.
Wij zien alleen geen drinken in je koelkast staan?
Als drinken haal ik voor mijn runs kokoswater, ander drinken is er meestal niet te vinden in mijn koelkast.
Als je toegevoegde suikers wilt vermijden dan blijven er inderdaad ook maar weinig producten qua drinken over. Maar nu wij jouw koelkast gezien hebben zijn wij wel benieuwd naar wat jij zoal eet op een dag.
Dat ziet er goed uit. Blijf vooral zo doorgaan! Wil jij nog iets kwijt aan alle lezers, tips misschien?
Blijf allemaal je voedingspatronen delen via deze blog van Run-way Girls. Ik lees het altijd met veel plezier en doe er inspiratie uit op.
Dat is leuk om te horen. Dat is ook onze bedoeling, dus dat komt goed uit ;). Zijn er nog vragen voor Jonathan? Plaats deze dan hieronder in een reactie.

5 Comments
Elsa
Hee Jonathan, leuk om je in deze rubriek tegen te komen!
Wat is je volgende uitdaging?
jonathan
Hey elsa, voeding is iets wat me bezig houdt. Wat is er dan leuker om dat te kunnen delen. Spartan Beast in Londen is de volgende run, de volgende uitdaging is limone extreme. Mijn eerste vertikale kilometer op vrijdag en op zaterdag de lange afstand (23 km met 2000 D+). Schijnt ook het nk zijn, haha. Ik vraag wel even of ze boven op me wachten ?. Wat is jou volgende uitdaging?
Elsa
Ik ben benieuwd of je die verticale kilometer nog leuk vindt als je halverwege bent. Lijkt me best heftig. (Maar stiekem ook wel leuk!)
Mijn volgende loop is de Landgoed Twente Marathon, relaxed en zonder tijdsdruk uitlopen. De volgende uitdaging wordt waarschijnlijk m’n PR verbeteren op de halve marathon.
Richard
Hey Jonathan, leuk om te lezen, lekker bezig hoor ??
Ik denk nog regelmatig aan ons avontuur ?
Jonathan
Hey Richard,
Moet mijn uitdagingen blijven zoeken he :P. Toughest was ook vet, bij tijden was ik er ook helemaal klaar mee (vooral de nacht), maar die laatste uren waren dan weer onvergetelijk… wat wordt het volgende groepsevent?
Jouw grootste uitdaging is denk ik momenteel wel het vaderschap! Geniet ervan 🙂