Vrijdag is koelkastkijkdag

Vrijdag = koelkast kijkdag (Jonathan van der Krogt)

 Vrijdag = koelkast kijkdag

Vrijdag = koelkast kijkdag

Anderhalf jaar geleden begon hij met hardlopen en reist nu al het liefst de hele wereld over om verschillende avontuurlijke en lange trails te lopen. En niet te vergeten de loodzware obstacle runs, zoals de Toughest 24h Extreme. Maak kennis met Jonathan.

Vertel eens wat meer over jezelf…
Ik ben Jonathan van der Krogt, 31 jaar en woon in Velp. Ik ben sociotherapeut op een crisisafdeling voor patiënten (13-23 jaar) met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Daarnaast geef ik een uur in de week bootcamp bij Bootcamp Maffia te Arnhem. Mijn werk brengt, op momenten, veel spanning met zich mee en ik doe dan ook niets liever dan sporten om mijn hoofd leeg te maken en met beide voeten op de grond te staan. Het is alles of niets dus als ik sport dan doe ik dat fanatiek. Grenzen opzoeken.
Met zo’n baan snappen wij dat het heerlijk is om te sporten. Maar hardlopen doe jij eigenlijk nog niet eens zo lang, toch?
Klopt, eigenlijk doe ik van alles qua sport en ben niet echt iemand van de structuur. Daar valt nog veel winst te behalen. Maar anderhalf jaar geleden ben ik serieus begonnen met hardlopen. Toen moest ik niet denken aan een ronde van 10 km, wat was je dan lang onderweg. Een trail van 53 kilometer is nu het verste wat ik gelopen heb.
Dat is wel een wereld van verschil. Van bijna niet rennen tot 53 kilometers. Maar jij rent voornamelijk trails?
Ja, lopen op de weg vind ik niet zo leuk. Ik loop liever onverhard: over het strand, door de modder, in de bossen, over heuvels en de laatste twee maanden ook over bergen. De vrijheid die ik dan ervaar is zo fijn! Hoe nietig ik dan ben als ik daar zo’n berg probeer te trotseren, maakt het des te mooier als het gelukt is, maar ook als het niet lukt kan het nog genieten zijn onderweg. Het gaat om wat je onderweg allemaal tegenkomt en niet zozeer of je het einddoel haalt.
Vrijdag = koelkast kijkdag
Dus eigenlijk is geen enkele uitdaging TE gek voor jou, als je maar probeert en geniet. Of …
Precies en zo is het. Ze zeggen ook wel “The sky is the limit” voor mij was dat dit jaar Tromso Skyrace in Noorwegen. Mocht je ooit een geweldige trail in het buitenland willen doen of ongerepte natuur op je vakantie willen. Be there!
Bedankt voor de tip. Zijn er naast trails nog andere uitdagingen waar jij graag aan mee doet?

Naast het lopen van trails loop ik ook geregeld obstacle runs en ook deze in binnen- en buitenland. Weer een goed excuus om even een tripje naar het buitenland te maken.

Wat vind jij het leuke aan obstacle runs?

Het doen van een obstacle run is weer even kind zijn. Het is onderweg een grote speeltuin waarbij je vies mag worden! Je ontkomt er ook niet aan 😉 Mooiste uitdagingen hierin waren de Nuts Challenge (4 rondes van 7 kilometer met non-stop obstakels) in Engeland en Toughest 24h Extreme (24 uur rondjes rennen met 4 personen).

Jij kiest ook niet de makkelijkste uit. Maar hoe train jij voor deze runs? Het vraagt namelijk wel iets meer kracht en vaardigheden dan alleen goed kunnen rennen.

Om hiervoor te trainen doe ik verschillende dingen: hardlopen, yoga, krachttraining, bootcamp en groepslessen bij de sportschool.

Vrijdag = koelkast kijkdag

Dat kost veel energie en tijd om allemaal naast jouw baan te doen. Dan moet je goed op je voeding letten, doe jij dat ook?

Goede voeding is belangrijk om mijn lijf van voldoende energie te voorzien. Daar probeer ik dan ook goed op te letten. Proberen inderdaad, want ook hierin schommelt het nog weleens. Ik vind de 80/20 regel een mooi gegeven, maar dan meer voor het idee dat gezond eten belangrijk is, maar je ook best weleens wat ongezonds mag hebben. Ik vind het ook lastig om mijn voedingswaardes te blijven hanteren als ik op het werk of bij vrienden eet of als ik aan het reizen ben. Voor mijn werk prep (ik kende die term voor jullie blog helemaal niet) ik geregeld! Bakjes salades, gesneden groenten en shakes maak ik dan. Gezond eten kost meer tijd, maar het geeft je lichaam dan ook energie waar het echt wat aan heeft.

Volg jij nog een bepaald dieet?

Ik volg niet zozeer een bepaalde stroming of voedingsleer, maar probeer voor mij het beste te pakken uit verschillende inzichten. Doen waar je je goed bij voelt en proberen om naar je lijf te luisteren. Dat vraagt veel rust en geduld. Dingen proberen en opnemen of juist afkeuren hoort daarbij. De dingen die ik niet eet zijn de producten waarvan ik het idee heb dat ze me geen energie geven of dat ik er zelfs juist last van krijg.

Wat vind je belangrijk?
Zoveel mogelijk onbewerkte producten eten vind ik belangrijk. Veel groenten, vis, eieren noten en zaden, kruiden, soms een stukje biologisch vlees en af en toe rijst, pasta, bataat of bonen. Ik probeer ook toegevoegde suikers zoveel mogelijk te mijden.
Vrijdag = koelkast kijkdag
Gebruik je ook proteïne shakes voor het herstel van je spieren?
Ik gebruik whey geregeld als toevoeging in mijn smooties voor de eiwitten. Of het nodig is? Ik denk niet perse, maar het geeft me een goed gevoel. Het lastige bij voeding is dan ook dat de effecten moeilijk afzonderlijk te meten zijn en er 1000-en-1 verschillende meningen zijn of het nu wel of juist niet gezond zijn. Dit ook wat betreft supplementen, ik neem een handje vol per dag. Tot deze keuze ben ik gekomen door verschillende voedingsboeken te lezen en te kijken wat er geregeld gehanteerd wordt.
Waar heb jij een zwak voor qua eten?
Mijn grootste valkuil is chocola. 70% of meer is goed voor je, maar dan een gram of 10… Wat doe ik dan met de rest van de reep 🙂 ?
Nu zijn wij benieuwd naar jou koelkast. Liggen daar alle chocolade repen verstopt? Of liggen er ook gezonde producten in jouw koelkast ;)?

Ook wat betreft mijn koelkast is structuur niet mijn sterkste kant. Ik koop dan ook van alles (vaak teveel) en stop dit in mijn koelkast of vriezer. In mijn koelkast en vriezer zie je voornamelijk groenten, fruit, vis en eieren. Voor mijn smoothies probeer ik standaard citroenen, pepers en gember in huis te hebben. In de vriezer ligt het fruit dat ik hiervoor gebruik. Qua eiwitten pak ik vis, vleesvervangers of eieren. Een stukje biologisch vlees wil ik ook nog weleens halen. Qua groentes haal ik van alles: paprika, boontjes, broccoli, witlof, courgette, etc. Avocado is een vrucht die ik graag gebruik voor de gezonde vetten. Zoals je ziet heb ik van de week ook al wat smoothies en salades klaargemaakt voor op het werk. het liefst doe ik dit op de dag zelf, maar qua tijd lukt me dat niet altijd dus dan maar wat langer van tevoren.

Wij zien alleen geen drinken in je koelkast staan?

Als drinken haal ik voor mijn runs kokoswater, ander drinken is er meestal niet te vinden in mijn koelkast.

Als je toegevoegde suikers wilt vermijden dan blijven er inderdaad ook maar weinig producten qua drinken over. Maar nu wij jouw koelkast gezien hebben zijn wij wel benieuwd naar wat jij zoal eet op een dag.
Ik werk onregelmatig en heb dus ook geen vaste dagstructuur. Globaal doe ik het volgende:
Ontbijt:
Smoothie met voldoende koolhydraten (havermout en fruit), vetten (noten en/of avocado) en eiwitten (chia zaad of whey) met water
Tussendoor:
Enkele stuks fruit, groente, wat noten of chocola.
Lunch:
Een salade met veel groenten, olijven, zaden, noten en eieren of vis of gebakken eieren met groenten. Als ik niet werk komt een rest maaltijd van de vorige dag ook weleens voor.
Tussendoor:
Wat noten met hummus of rijstwafels met sambal en humus of kaas of wat chocola 😛
Avondeten:
Vis en vleesvervanger, veel groenten, wat olijven en noten en al dan niet een koolhydraat bron.
Avondsnack:
Net wat en waar ik zin in heb. Iets van het bovenstaande.
Na het sporten:
Eiwit (whey) shake.
Door de dag heen drink ik water en kruidenthee.
Dat ziet er goed uit. Blijf vooral zo doorgaan! Wil jij nog iets kwijt aan alle lezers, tips misschien?

Blijf allemaal je voedingspatronen delen via deze blog van Run-way Girls. Ik lees het altijd met veel plezier en doe er inspiratie uit op.

Vrijdag = koelkast kijkdag

Dat is leuk om te horen. Dat is ook onze bedoeling, dus dat komt goed uit ;). Zijn er nog vragen voor Jonathan? Plaats deze dan hieronder in een reactie.

5 Comments

  • jonathan

   Hey elsa, voeding is iets wat me bezig houdt. Wat is er dan leuker om dat te kunnen delen. Spartan Beast in Londen is de volgende run, de volgende uitdaging is limone extreme. Mijn eerste vertikale kilometer op vrijdag en op zaterdag de lange afstand (23 km met 2000 D+). Schijnt ook het nk zijn, haha. Ik vraag wel even of ze boven op me wachten ?. Wat is jou volgende uitdaging?

   • Elsa

    Ik ben benieuwd of je die verticale kilometer nog leuk vindt als je halverwege bent. Lijkt me best heftig. (Maar stiekem ook wel leuk!)
    Mijn volgende loop is de Landgoed Twente Marathon, relaxed en zonder tijdsdruk uitlopen. De volgende uitdaging wordt waarschijnlijk m’n PR verbeteren op de halve marathon.

  • Jonathan

   Hey Richard,

   Moet mijn uitdagingen blijven zoeken he :P. Toughest was ook vet, bij tijden was ik er ook helemaal klaar mee (vooral de nacht), maar die laatste uren waren dan weer onvergetelijk… wat wordt het volgende groepsevent?

   Jouw grootste uitdaging is denk ik momenteel wel het vaderschap! Geniet ervan 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − zeven =