Triathlon

Maak kennis met pro-atleet Astrid Van Cauwelaert

‘Een uit de hand gelopen hobby’ 

Vandaag heb ik de eer en het genoegen om een uitzonderlijke atleet voor te stellen, de Belgische Astrid Van Cauwelaert. Dit jaar is zij gestart als pro-triatleet. Ik ben heel benieuwd hoe zij haar trainingen en haar ‘gewone baan’ voor 32 uur weet te combineren.  
 

Laten we meteen beginnen! Wat heeft je doen besluiten om dit jaar als professioneel triatleet te starten, Astrid? 

Vorig jaar heb ik enkele verrassende en mooie resultaten kunnen halen. Zo werd ik o.a. Belgisch Kampioen op de 70.3 afstand en behaalde ik op het WK 70.3 in St. George in Amerika een 3e Age Group plek in het overall-AG klassement. Eind vorig jaar heb ik dan ook de beslissing gemaakt om dit jaar van start te gaan als proftriatleet.  

Nu is het helaas niet zo dat ‘prof zijn’ ook direct betekent dat je (financiële) ondersteuning krijgt, en dus kunt leven als een professioneel atleet. Ik ben dus voor 32 uur per week blijven werken bij de werkgever die ik al had. Triatlon is dan ook zeker geen goedkope sport. Denk maar aan de kosten van het reizen, de wedstrijden (ook als in de prof reeksen betaal je voor een wedstrijddeelname), materiaal, coaching en fysio te betalen. Naast het werken probeer ik zo goed mogelijk een sportweek van 20 uur mee te combineren.  

Indrukwekkend! Dat vergt veel toewijding en planning. Kun je ons iets vertellen over je trainingsroutine en hoe je je werkweek en sportieve activiteiten organiseert? 

Ik krijg wekelijks een trainingsschema van mijn coach Edo Van Der Meer (EDOsports). In een standaard trainingweek zwem ik 3 à 4 keer, fiets ik 3 à 4 keer, ren ik 3 keer en ga ik 2 keer per week naar de fitness (of yoga thuis). Goed plannen is dan ook cruciaal om de week zo goed en stressvrij te laten verlopen.  Het plannen van een nieuwe sport- en werkweek gebeurt standaard op zondagavond. Omdat ik het meestal rechtstreeks voor en na het werk ga sporten is het telkens een hele logistieke bedoeling: werkkleding en benodigdheden, sportkleren ’s ochtends, sportkleren ’s avonds en niet te vergeten, ETEN (2e ontbijt, snacks, eten voor het sporten ’s avonds). Gelukkig kan ik op mijn werk lunchen, want de boterhammendozen zitten dus al aardig vol. 

Dat klinkt als een strak schema. Zeker in combinatie met werk. Hoe doe je dat? 

Ik ben met mijn werkgever overeengekomen dat ik tijdelijk niet meer werk op vrijdagen, wat me de mogelijkheid geeft om deze dag vol te plannen met zowel zwemmen, fietsen en rennen.  

Toch sport ik op van maandag tot donderdag ook meestal 2x per dag. Op maandag en donderdagen zwem ik samen met de EDOsports groep al om 06h30. De andere dagen gebruik ik de ochtend om een andere training te kunnen voltooien voor mijn werkzaamheden.  

Ik ben van nature een ochtendmens, en krijg ook heel veel energie van sporten voor het werk. Omdat ik weinig (niet) kan rusten overdag probeer ik ’s nachts wel tussen de 8 à 9h te slapen. Het is voor mij dan ook niet vreemd om vroeger te gaan slapen.  

Dat klinkt voor sommige mensen vermoedelijk nogal spartaans, hoor jij dat ook terug? 

Velen verklaren me gek, of begrijpen niet hoe ik deze levensstijl kan volhouden. Ondanks de vele opofferingen en het harde werk, en ondanks het zeker ook wel eens tegenzit, zie ik triathlon nog steeds als een uit de hand gelopen hobby. Door het sporten kan ik namelijk mijn hoofd leegmaken na een drukke werkdag, verder geniet ik enorm van de lange toertochten in de weekenden, door de mooie natuur in Zuid-Limburg en de Ardennen, waarna we onszelf belonen door een lekker stuk vlaai. Verder sport ik vaak in groep (EDOsports Triclub), wat een extra motivatie is (vooral voor de intervaltrainingen). Maar ook voor de rustige duurtrainingen probeer ik zoveel mogelijk met vrienden af te spreken.  

We hebben het nu over jouw professionele carrière als triatleet die dit jaar van start is gegaan. Maar waarom ben je ooit aan deze sport begonnen?  

Waarom ik 4 jaar geleden met traithlon ben begonnen, is het kunnen sporten op mooie plekken in de wereld. Het is tof dat wedstrijden en de trainingsstages me vaak op nieuwe locaties brengen, waar het dan weer zo leuk is om alles te kunnen ontdekken en nieuwe mensen kunnen ontmoeten die net zo gebeten zijn door dezelfde passie. 

Zoals je kunt lezen neemt triathlon een groot deel van mijn vrije tijd in beslag. Gelukkig deelt mijn vriend Sven dezelfde passie van de triathlonsport. Het is leuk om deze passie te kunnen delen, veel samen te kunnen trainen en gezamenlijk naar nieuwe doelen toe te kunnen werken (en ook te proberen elkaar te verslaan).  

Veel dank voor het interview Astrid! Inspirerend en motiverend hoe jij de intensieve trainingen en je baan weet te combineren! Heel veel succes en plezier met het vervolg van je avontuur als pro-triatleet!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 2 =