Hotspots,  reizen

Running Tourist: 5 dagen Dubai (slot)

 

Running Tourist: 5 dagen Dubai (slot)

Dit is dan echt de laatste blog over mijn 5 dagen Full Dubai Experience. Een redelijk spontane beslissing, deze hele reis. Maar wel waanzinnig gaaf! Dit laatste deel is misschien wel het beste van de hele Dubai trip. Dus lees mee en/of boek zelf een reisje Dubai en doe je voordeel met mijn tips ;).

Dag 5 Dinsdag

De wekker ging vroeg (07:00 u) vandaag. Dag 5 en dat betekent de laatste dag van mijn trip naar Dubai. Ik wilde nog zoveel mogelijk doen op mijn laatste dag, dus hoppa het bed uit. Tijd voor actie!

Jumeirah-moskee

Eerst wilde ik de de Jumeirah-moskee bezoeken. Het is de enige moskee in Dubai, die open is voor het publiek. Ze hebben zich ‘gespecialieerd’ in het ontvangen van niet-islamitische bezoekers. Volgens hun website een unieke kans om meer te leren over de Emirati cultuur- en religie. En dat alles in een ongedwongen en open sfeer. Ik was benieuwd!

Running Tourist: 5 dagen Dubai (slot)

Tour

Op elke werkdag start om 10:00 uur een rondleiding. De tour duurt ongeveer 75 minuten. Ik hoefde niet te reserveren, maar ik kon me gewoon om ongeveer 9:45 uur melden bij de hoofdingang van het Jumeirah-moskee. Een rondleiding is niet duur, het kostte 10 AED (ongeveer € 2,50).  Dit was trouwens niet de eerste keer dat ik een moskee bezocht, in Istanbul heb ik ook een paar prachtige moskee’s bezocht (de Blauwe Moskee en de Aya Sophia). Maar een rondleiding zoals deze heb ik nog nooit gehad. De tour werd gedaan door een -van oorsprong Britse dame- die Moslim is en getrouwd is met een Emirati.

Islam

Ik vond haar echt geweldig. Maar in eerste instantie ook wel vreemd: Een westerse vrouw in een de traditionele kleding van de Golf regio. Dat betekent voor een vrouw daar: volledig in het zwart met een hoofddoek. Ik heb moeite met hoofddoeken omdat het voor mij staat aan ongelijkheid tussen man en vrouw. Zoals wel meer gebruiken in de Moslim cultuur. Daarnaast is de Islam de laatste tijd nou niet echt positief in het nieuws. Terroristen die de meest afschuwelijke aanslagen plegen in naam van dit geloof. Daar maak je je niet populair mee.

Must see

Zij ging op beide punten uitgebreid in. Maar ook heel veel andere dingen uit de Islam kwamen aan de orde. Ik moet zeggen dat ik door deze tour wel echt veel heb geleerd over de Islam en ook meer begrip heb gekregen voor de Moslim cultuur. Een verdienste voor Jumeirah-moskee!

Running Tourist: 5 dagen Dubai (slot)

Kite Beach

Daarna was het tijd om te chillen. Met de taxi (die erg betaalbaar is in Dubai) ging ik naar Kite Beach. Dit lange witte strand aan Jumeirah Road met de prachtige blauwe zee is op vrijdag en zaterdag heel druk, maar vandaag was het prima te doen. Zoals de naam al zegt kun je er uitstekend kitesurfen. Maar dat is niet het enige, want je kunt er ook beachvolleyballen, stand-up-paddelen en kajakken. Er zijn douches, toiletten en kleedruimtes, plus een prachtig uitzicht op het Burj Al Arab.

Desert Road Runners

Om 18:00 uur stond een training van de Desert Road Runners, Formerly known as Dubai Road Runners, op het programma. De Desert Road Runners is de oudste Running Club van Dubai en ze hebben rond de 100 leden. Best een grote club dus. Vanavond was er een training op de ’track’ bij Al Barsha Park. Aan de binnenkant van het park is een prachtige 1500m atletiekbaan aangelegd rond een meer. De track is -op elke 100 meter- gemarkeerd. Hoe handig.

Training

Ik mocht gewoon vrijblijvend en kosteloos aansluiten bij de training, super leuk. Eerst gingen we gezamenlijk warm lopen op de track. Daarna legde de coach de training uit. Vandaag was het een extensieve intervaltraining waarbij de rust op marathontempo (in mijn geval 5:00/km) was en de snellere stukken op 4:40/km.

Running Tourist: 5 dagen Dubai (slot)

Eerst werden de lopers opgedeeld in groepjes van hun eigen tempo. Ik liep samen met 2 andere dames en 2 heren. In Dubai kun je gewoon al je waardevolle spullen laten liggen in het park, zonder dat je bang moet zijn dat het gestolen wordt.

Running Tourist XXL

Ik vertelde mijn nieuwe running buddy’s dat ik mijn telefoon wel meenam tijdens het rennen zodat ik foto’s kon maken. Ze keken mij wat vreemd aan. Waarom ik tijdens een training perse foto’s wilde maken?! Maar toen duidelijk was dat ik een ‘running tourist’ was en dus niet in Dubai woonde, was het helemaal geaccepteerd 😉

Kippenvel

Ik was bang dat ik door de warmte het tempo niet zou kunnen volhouden, maar dat was onnodig. Het ging goed. Terwijl we aan interval begonnen, ging de zon langzaam onder. Die zonsondergangen in Dubai zijn zo ongelooflijk mooi. En terwijl de zon onderging werd het nog mooier: Er werd opgeroepen tot het gebed in de Moskee. Kippenvel! Ondanks de 30 graden. Zo mooi, deze ervaring! En zo bijzonder dat ik hier- ook dankzij het hardlopen- ben terechtgekomen.

Do it now!

De Dubai trip was een beetje een spontane actie, een kans die ik wel moest grijpen. Wederom buiten de comfort zone, maar absoluut fantastisch en het allemaal waard.

In de context van de rijkdom van Dubai, lijkt het volgende een beetje vreemd. Maar een passage uit een boek van Paulo Coelho is mij altijd bij gebleven: Om te reizen heb je volgens hem geen bakken met geld nodig. Vroeger reisde Paulo Coelho de hele wereld rond zonder ook maar een stuiver op zak te hebben. Hij lifte, sliep bij vrienden die hij onderweg maakte en at wat anderen hem aanboden. Geen excuses dus, om iets niet te doen wat je graag wilt.

 “One day you will wake up & there won’t be any more time to do the things you’ve always wanted. Do it now.”

Paulo Coelho.

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 19 =