Sport & voeding

5 gezonde drankjes voor sporters

Door Annemiek

Als sporter weet je vast wel dat je goed moet drinken! Anders krijg je bijvoorbeeld last krijg van hoofdpijn of heb je telkens een (nep) honger gevoel. Maar wat kan je dan het beste drinken? Wat is gezond? Waar heb je als hardloper wat aan? Hieronder vind je mijn top 5 aan drankjes die ik veel drink en die gezond zijn.

  1. Thee, en dan wel de échte thee die je trekt van theeblaadjes. De theezakjes die je in de supermarkt koopt bevatten vaak ook andere dingen dan thee, zoals de Lipton thee die in het nieuws kwam doordat het vol zat met kauwgombal-suiker. Thee heeft vele gezonde voordelen, zoals groene thee die bekend staat om zijn antioxidanten. Alleen geldt dat dus alleen voor pure thee. Dit koop je in thee speciaalzaken, al spotte ik laatst ook Simon & Levelt zakjes in de Albert Heijn. Bonus: echte pure thee smaakt veel lekkerder. Als je eenmaal de switch hebt gemaakt wil je niet meer terug naar de neppe thee, dat proef je echt.
  2. Warme chocolademelk, wat bekend staat als hersteldrank. Het zit namelijk boordevol eiwitten en koolhydraten, waar je lichaam naar schreeuwt na een pittige training.
  3. Zwarte koffie, omdat het energie geeft (voor een wedstrijd bijvoorbeeld) en er ook weinig calorieën in zitten. Plus het stimuleert de vetverbranding voor een lange wedstrijd/training.
  4. Vitals sportdruppels gooi ik door mijn water als ik een training heb of een hardloopwedstrijd. Hierin zitten namelijk elektrolyten: natrium, kalium en magnesium. Dit verlies je allemaal tijdens het hardlopen. Sportdranken kunnen dit aanvullen, maar daarin zitten onnodige suikers. Daarom kies ik er vaak voor om wat sportdruppels in mijn bidon te mikken, zodat ik al tijdens het sporten mijn natrium, kalium en magnesium aan kan vullen.
  5. Het is cliché, maar water blijft key als je gezond bezig wilt zijn. Je moet echt zo’n 2 liter per dag drinken (al helemaal als je sport) en met warm weer straks richting de 3 liter op trainingsdagen. 2 liter puur water kan nogal saai zijn, zonder smaak. Voeg wat smaak toe aan je water door er dingen aan toe te voegen zoals munt, aardbeien, komkommer, blauwe bessen, etc. Experimenteer er lekker op los!

Wil je naast goed drinken ook bezig zijn met gezond eten? Bezoek dan eens mijn blog, die vol staat met hardlooptips waaronder gezonde recepten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =