Triathlon

Tri Almere Sprinttriathlon 2023 (2e Divisie Dames)

Op zaterdag 27 mei was het zover: de start van de Teamcompetitie (Zuid) in Almere. Het weer was perfect, de zon scheen fel en de watertemperatuur was aangenaam. Kortom, alle ingrediënten waren aanwezig voor een geweldige triathlondag!

Niet individueel, maar samen met teamgenootjes Monique, Hannah en Karin nam ik -namens Triathlon Vereniging Arnhem- deel aan de ‘Team Time Trial’. Bij dit specifieke format werkt het team samen en geldt de gezamenlijke finishtijd (van de 3 snelste atleten).

Tijdens zo’n gezamenlijke race is het dus belangrijk om optimaal gebruik te maken van ieders kracht en snelheid in de verschillende onderdelen. In de weken voorafgaand aan de wedstrijd trainden we daarom een paar keer samen en bedachten we onze strategie voor de wedstrijd.

Startschot sneller dan verwacht

De start van de Team Time Trial vond niet gelijktijdig plaats met alle teams. De teams startten met tussenpozen van ongeveer 30 seconden. Op basis van ons startnummer dachten we dat we tot een van de laatste teams zouden behoren, maar de organisatie had andere plannen. Tot onze verrassing klonk het startschot al snel.

750 meter zwemmen

En weg waren we, het het water in. Het duurde niet lang voordat we onze formatie hadden gevonden. Monique, een snelle en sterke zwemster, leidde de groep. Hannah, Karin en ik volgden strak in een lijn achter haar. Ik was zo gefocust op het volgen van Karin’s voeten dat ik op een gegeven moment zelfs tegen een boei aan zwom. Gelukkig was er niets aan de hand, maar het was misschien verstandig om af en toe zelf ook even te kijken. Het zwemmen verliep redelijk goed en we wisten zelfs twee andere damesteams in te halen. Dat gaf vertrouwen!

T1: de eerste wissel

Richting het einde van het zwemonderdeel leek Monique het tempo op te voeren. Vanaf dat moment moest ik flink mijn best doen om bij te blijven. Met een snelle ademhaling rende ik achter de andere meiden aan richting de wisselzone. Nu was het tijd voor het fietsonderdeel!

Volle bak 20 km fietsen

Het tempo tijdens het fietsen lag hoog. De eerste 10 km hadden we vooral tegenwind, maar na een bocht van 180 graden hadden we de wind in de rug. Uiteindelijk bleek dat ons team het snelst had gefietst van alle damesteams in onze divisie.

T2: de tweede wissel

De tweede wissel verliep vlot voor de andere drie dames. Ik besefte al dat mijn wissels niet zo snel waren en dat mijn energie al behoorlijk op was. Ik kon het tempo niet aanhouden tijdens het hardlopen en op dat moment moest ik de andere drie dames (helaas) laten gaan. Maar het was geweldig om te zien hoe zij vaart maakten en hun tempo stabiel hielden! Met aanmoediging van de aanwezige TVA’ers voltooiden zij de race in een tijd van 1:15:02. Die laatste seconde bleek cruciaal te zijn! NSTV Trion uit Nijmegen eindigde in 1:15:03.

Podiumplek voor TVA2

Dat betekende een plek op het podium voor TVA2. We waren tweede! Het team van Triahalis was (nog) sneller en werd eerste. NSTV Trion was dus derde. Natuurlijk kon de prijsuitreiking niet zonder champagne plaatsvinden! En met een grote zak borrelnoten, vruchtensap en SportZot keerden we tevreden huiswaarts. Wat een fantastische start van het seizoen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 4 =