Triathlon

De Start van het Triathlon Seizoen: Bilzen 111

Het triathlon seizoen is eindelijk echt van start gegaan! Binnenkort is het dan ook tijd voor mijn eerste tri-wedstrijd van dit jaar: Bilzen 111. Deze wedstrijd is vrij uniek in zijn soort vanwege de ongebruikelijke afstand (111 km in totaal). Dus ik ben heel benieuwd hoe het me op zondag 21 mei a.s. zal vergaan!

Frisse duik?

Misschien ben ik wel het meest benieuwd zwemonderdeel, waarbij we 1 km in open water (het kanaal) moeten zwemmen. Dat zit ‘m vooral in het feit dat het de afgelopen periode nou niet echt goed weer is geweest en het water nog niet echt de kans heeft gehad om op te warmen. Ik bereid me dus voor op een zeer frisse duik op zondag 21 mei a.s.

Het leek me wel een goed idee om in ieder geval een keer van te voren te trainen in open water. Afgelopen weekend was het moment daar! Voor het eerst dit seizoen zwom ik -met een paar triathlon buddies en ik- in open water. In het begin vond ik het echt bizar koud, het lukte me maar niet om mijn gezicht onder water te houden tijdens borstcrawl. De anderen konden dat wel, dus ik besloot toch maar door te zetten. Gelukkig werd het uiteindelijk toch aangenaam en met mijn wetsuit was het goed te doen. Dat geeft de burger moed voor komende zondag. Al kan ik me voorstellen dat de watertemperatuur in een kanaal misschien nog wel iets lager ligt dan in een zwemplas.

100 km op de tijdritfiets

Het tweede onderdeel van de triathlon in Bilzen worden vermoedelijk ook een uitdaging. Ik heb de afgelopen (winter)periode flink getraind op mijn indoor trainer, maar ik heb nog niet veel lange afstanden gefietst dit seizoen. Aankomende zaterdag staat echter een 100 km tijdrit op de planning (gevolgd door een afsluitende 10 km hardlopen).

Sneller dan verwacht

Eerlijk gezegd maak ik me een tikkie zorgen over mijn fitheid, want de wedstrijd komt veel sneller dan verwacht. De weken lijken opeens voorbij te zijn gevlogen en het was fijn geweest als ik nog wat meer voorbereidingstijd had gehad. Maar het is wat het is. Mijn doel is dan ook simpelweg om te finishen, en ik verwacht geen mega-snelle tijd neer te zetten. Daarnaast is het sowieso niet heel handig om tot het gaatje te gaan, omdat ik een week later wil knallen in de Divisie wedstrijd met ons team in Almere.

Maar first things first. Laat ik het eerst nog even hebben over de Bilzen 111. Wat kan ik verwachten van deze triathlonwedstrijd? Het zwemmen vindt dus plaats in het kanaal. En ik ben erg benieuwd naar de omstandigheden daar. Is het water erg koud? Is er stroming? Hoe is de (rolling-)start van de kant? Is het druk in het water? We gaan het zien!

Multisport: fietsen + rennen

Wat betreft het fietsen geldt dat ik 100 km moet knallen op mijn tijdritfiets. Het parcours is niet heuvelachtig, dus in potentie kun je daar snelle tijden neerzetten. Als afsluiting moet ik nog 10 km lopen. Het is altijd fijn om na het fietsen mijn hardloopschoenen aan te trekken, maar of ik daar na 100 km ook zo over denk, betwijfel ik een beetje.

Al met al wordt het vast een uitdagende ervaring (vooral ik me nog niet helemaal op en top klaar voel). Maar hopelijk kan dat de pret niet drukken en belet dat het niet om mijn doel te behalen: genieten van deze bijzondere wedstrijd. Hoppa! Op naar Bilzen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 12 =